Terbitan turunan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Spin-off (media))
Jump to navigation Jump to search

Sebuah terbitan turunan[1] ([spin-off] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan)[2] atau spinoff[3]) atau juga sempalan[4] merujuk kepada sebarang media (baik dalam format radio, televisyen, permainan video, filem dan sebagainya) yang terhasil dilatarkan daripada karya sedia ada dengan bertujuan memberi tumpuan kepada lebih banyak butiran dan aspek yang berbeza dari karya yang asal (misalnya tajuk, watak atau peristiwa tertentu).

Satu putaran boleh dipanggil sekuel kerana ia wujud dalam kerangka kronologi masa yang sama seperti karya pendahulunya.[5] Salah satu era media moden paling awal, dan boleh dikatakan yang pertama, berlaku pada tahun 1941 ketika watak pendukung Throckmorton ms. Gildersleeve dari rancangan komedi radio masa silam Fibber McGee and Molly menjadi bintang programnya sendiri The Great Gildersleeve (1941–1957).[6][7]

Dalam fiksyen genre, istilah ini seiring dengan penggunaan di televisyen; ia biasanya dimaksudkan untuk menunjukkan perubahan besar dalam sudut pandang naratif dan aktiviti dari cerita (sebelumnya) berdasarkan aktiviti utama protagonis dan seterusnya adalah peralihan kepada tindakan dan keseluruhan bebenang naratif dari beberapa protagonis lain, yang kini menjadi bebenang pusat atau utama (alur cerita) sub-siri baru. Protagonis baru biasanya muncul dahulu sebagai watak kecil atau watak pendukung dalam garis cerita utama dalam lingkungan tertentu, dan sangat umum bagi protagonis terdahulu untuk mempunyai peranan sokongan atau datang, sekurang-kurangnya sebagai sebutan sejarah, dalam sub-siri baru. Spin off kadang-kadang menjana spin-off mereka sendiri, meninggalkan rancangan baru dalam siri sendiri hanya samar-samar bersambung dengan siri asal.

Kaitannya dengan persilangan[sunting | sunting sumber]

Kadang-kadang walaupun di mana rancangan tersebut tidak berkaitan langsung dari rancangan yang lain, akan ada persilangan atau crossover, di mana watak dari satu rancangan membuat penampilan pada rancangan yang lain. Kadang kala crossover diciptakan dalam usaha untuk mendekatkan peminat kepada siri gagal yang lain. Kadang-kadang menunjukkan pengeluar akan memperkenalkan semula watak dari siri yang lebih lama kepada yang lain sebagai cara menyediakan sambungan "dunia" (universe) penerbit rancangan televisyen itu.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ spin off Definisi: terbitan turunanselanjutnya di PRPM
  2. ^ Contohnya: Tucker, Ken (June 4, 2004). "The best (and worst) spin-offs". Entertainment Weekly. Dicapai pada 2016-03-15.
  3. ^ Contohnya: {{bulleted list |Kroll, Justin (27 Mac 2015). "Paramount Expanding 'Transformers' Universe with Spinoffs, Sequels". Variety. Dicapai pada 15 Mac 2016. |Zakarin, Jordan (6 Februari 2013). "'Star Wars' Spinoffs to Include Young Han Solo, Boba Fett (Report)". The Hollywood Reporter. Dicapai pada 15 Mac 2016.
  4. ^ dipakai terutamanya di Indonesia daripada perkataan "sempal", rujuk:
    • "'sempal' - Maklumat Kata". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. Dicapai pada 23 Ogos 2019. - maksud I
  5. ^ "sidequel". Doubletongued.org. December 4, 2006. Dicapai pada 2014-01-28.
  6. ^ Dunning, John R (1998). On the Air: The Encyclopedia of Old Time Radio, Oxford University Press US, ISBN 0-19-507678-8, ms. 293.
  7. ^ Stewart, R.W. (3 Ogos 1941). "One Thing and Another". The New York Times. m/s. X10. Gildersleeve has taken leave of his long-time fencing partner[,] Fibber McGee, and will be starred in his own show, "The Great Gildersleeve," beginning Aug. 31 at 6:30, p. M. on WEAF's hook-up. Harold Peary created the Gildersleeve...