Sputnikmusic

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sputnikmusic
SputnikMusicLogo.jpg
Laman sesawangwww.sputnikmusic.com
Pengiklanan?Ya
Jenis lamanLaman web muzik
PendaftaranYa
Boleh didapati dalamInggeris
PemilikJeremy Ferwerda
Dicipta olehJeremy Ferwerda
Dilancarkan padaJanuari 2005
Kedudukan Alexa 17,237 (Ogos 2018)[1]
Status terkiniAktif

Sputnikmusic ialah laman web komuniti muzik yang menawarkan kritikan muzik dan berita muzik bersama ciri-ciri yang sering dikaitkan dengan laman web wiki-gaya. Format laman web adalah luar biasa kerana ia termasuk kedua-dua kandungan profesional dan amatur, membezakannya dari laman web muzik profesional seperti Pitchfork Media dan Tiny Mix Tapes, serta mengumpul dan menyampaikan pangkalan data metadata wiki- gaya dengan cara yang setanding dengan Rate Your Music dan Discogs.

Dari masa ke masa, laman web ini ditubuhkan sebagai sumber yang boleh dipercayai; ia kini merupakan antara sumber yang menggunakan Metacritic untuk menyusun "Critic Scores" dan digunakan sebagai sumber berita oleh laman web lain.[2][3] Sebagai peraturan umum, para penulis staf cenderung menumpukan pada siaran baru; Walau bagaimanapun, mana-mana pengguna adalah dialu-alukan untuk mengemukakan kajian mana-mana album yang telah dikeluarkan secara rasmi. Semua genre muzik diliputi oleh laman web ini, dengan subseksyen khusus untuk logam, punk, indie, rock, hip-hop, dan pop; seksyen 'Lain' juga memenuhi syarat untuk electronica, jazz, reggae, trip-hop, muzik klasik, dan soundtrack.

Tumpuan muzik kakitangan laman web sering menjadi artis bukan mainstream, dengan orang-orang seperti Burial, Kidcrash, Cynic, Kayo Dot, Off Minor, dan The Tallest Man on Erath yang beraksi dalam Best of 2006, 2007, 2008, dan 2010.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Sputnikmusic Site Info". Alexa Internet. Dicapai 2018-08-22. 
  2. ^ "Sputnikmusic Profile - Metacritic". Metacritic.com. Dicapai 2018-10-31. 
  3. ^ "Cradle of Filth news, music videos, pictures and albums". AOL Music. Diarkibkan daripada asal pada 2013-01-30. Dicapai 2011-06-21. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]