Sri Hartamas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Sri Hartamas


Sri Hartamas adalah sebuah bandar kediaman mewah di kawasan Segambut Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia. zip/kod pos ialah 50480 atau 51200.

Lokasi, penerangan kawasan dan demografi[sunting | sunting sumber]

Sri Hartamas terletak betul-betul bersebelahan dengan Mont Kiara, satu lagi bandar yang mewah yang terdiri daripada bangunan pangsapuri bertingkat tinggi dan mengandungi komuniti ekspatriat yang penting.

Sri Hartamas mempunyai kelebihan geografi - bandar ini terletak sangat dekat dengan persimpangan empat lebuh raya utama – NKVE E1, PLUS E1, SPRINT E23 and DUKE E33 yang menghubungkan kawasan dengan pusat bandaraya Kuala Lumpur, pinggir bandar sekitarnya serta bandar-bandar utama Malaysia yang lain. Waktu perjalanan ke mana-mana di kawasan Lembah Klang, akibatnya mengejutkan, walaupun pada waktu puncak.

Dari segi pengangkutan awam, Sri Hartamas disampaikan oleh  KA05  stesen Komuter KTM Segambut di Laluan Tanjong Malim-Port Klang, dikendalikan oleh firma keretapi negara KTMB (Malayan Railways). rapidKL laluan bas 190 menghubungkan Sri Hartamas dan Mont Kiara ke stesen KTM. Bagaimanapun, hasil daripada kerja-kerja menaik taraf jalan yang berterusan, perkhidmatan Komuter untuk stesen ini terhad kepada jam puncak sahaja. Semasa jam sibuk, bas ulang-alik KTM3 kepada KL Sentral disediakan.

Sebagai alternatif, bas cepatKL T818 dan T852 juga menghubungkan Sri Hartamas dengan  SBK13  Stesen MRT Bandar Utama Damansara di Laluan MRT SBK.

Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dekat dengan Sri Hartamas

Penduduk kejiranan mengambil bahagian dalam persatuan pemastautin. Sejak bertahun-tahun, persatuan telah mengupah firma keselamatan swasta untuk mengawal kawasan tersebut. Pengasingan relatif Sri Hartamas dan kawasan sekitarnya membuat mangsa menjadi jenayah seketika, walaupun ini tidak begitu besar hari ini. Ia bersebelahan dengan Jabatan Imigresen yang baru di satu pihak dan pejabat cukai lama di pihak yang lain, jadi boleh jadi penangguhan semasa jam sibuk. Sebuah masjid besar juga berdekatan dan ini menimbulkan banyak trafik, terutamanya pada waktu makan tengah hari pada hari Jumaat.

Rumah-rumah di Sri Hartamas terdiri daripada blok kondominium / pusat membeli-belah rendah, rumah bandar, rumah separuh bersebelahan dan banglo-banglo kecil bandar. Dibina oleh pemaju Malaysia pada tahun 80-an, jalan-jalan yang luar biasa luas, berbanding dengan kawasan lain. Jalan-jalan yang luas ternyata memberi manfaat kepada isi rumah berbilang kereta yang tinggal di kawasan itu dengan ruang garaj terhad ketika kejiranan melewati masa kebangkitan.

Pembaharuan 1990an[sunting | sunting sumber]

Sri Hartamas memperoleh populariti yang besar sebagai kejiranan yang dikehendaki semasa ledakan Asia pertengahan tahun 1990-an. Sebelum itu, kepercayaan rakyat Malaysia adalah kejiranan itu terlalu terpencil (ia terletak di tengah-tengah antara Kepong dan pusat bandar KL), dengan sedikit infrastruktur di kawasan itu. Dengan tiada kedai runcit di kejiranan pada masa itu, sebotol susu adalah 15 minit memandu. Oleh kerana permintaan terhadap perumahan yang berkualiti di Kuala Lumpur meningkat, ini tidak lama lagi menjadi tidak relevan.

Sudah tentu, akses pengangkutan yang mudah kerana dekat dengan lebuh raya, terbukti sebagai penyelamat Sri Hartamas. Perkembangan lain di kawasan itu diikuti. Di jalan, projek kondominium besar, "Mont Kiara", tidak lama lagi berlepas.

Mont Kiara serta Sri Hartamas dengan cepat menjadi sangat popular, bukan hanya dengan profesional muda Malaysia, tetapi juga dengan keluarga ekspatriat, yang kebanyakannya berasal dari Australia, Jepun, China, Britain dan tanah besar Eropah.

Keamanan tambahan dan dua buah sekolah swasta antarabangsa di Sri Hartamas yang dibuka pada masa ini menjadikan kawasan ini sebagai satu kelebihan untuk keluarga ekspatriat. Sri Hartamas, sekitar 1996-1999 menjadi kejiranan antarabangsa, dengan penduduk yang berasal dari negara-negara yang berbeza.

Orang Amerika serta ekspatriat tunggal yang sebaliknya cenderung tinggal di Bangsar, kejiranan yang lain berdekatan dengan restoran, kelab, bar dan pusat membeli-belah.[petikan diperlukan]

Sri Hartamas hari ini[sunting | sunting sumber]

Jambatan pejalan kaki di atas Lebuhraya Sprint

Pengasingan dan kehijauan Sri Hartamas, dengan akses mudah ke mana-mana sahaja; tanda dagangan kawasan itu, memberikan beberapa kilauan apabila akses ke lebuh raya ke-3 yang menghubungkan kawasan itu dengan seluruh Kuala Lumpur dibuka. Lihat Expressway Sprint.

Perubahan pasca-pertumbuhan 1990an[sunting | sunting sumber]

Satu lagi perkembangan diikuti, kali ini membawa beberapa infrastruktur yang awalnya tidak dimiliki oleh Sri Hartamas: restoran, kedai, bar dan juga bazar makanan gaya luar Malaysia. Kebanyakan kedai-kedai dan harga memenuhi keperluan demografi yang agak mewah dan ekspatriat kawasan.

Kemudahan kelas atas dan kemudahan[sunting | sunting sumber]

KLGCC

For Malaysia, the area conveniences reflect the demographic, a sharp contrast to other areas of Kuala Lumpur: A nursery in Sri Hartamas, aside from childcare, offers introductory classes in French. There is a disproportionate number of Japanese and Asian-fusion restaurants in Sri Hartamas, catering to the large number of Japanese now living in nearby Mont Kiara.

Amenities nearby include: 2 golf courses (KLGCC), a country club, a very "posh" health club and spa, several American chain stores and other conveniences, such as being within 20 minutes delivery of Pizza Hut or Domino's. The Hartamas Shopping Centre (housed inside Plaza Damas) is the area's biggest shopping mall.

Infrastruktur dan kemudahan[sunting | sunting sumber]

Infrastruktur asas[sunting | sunting sumber]

Infrastruktur di sini sangat baik, dengan perkhidmatan utiliti negara maju dan standard operasi (iaitu telefon berwayar, elektrik & internet jalur lebar) dan perkhidmatan (iaitu pengumpulan sampah). Sebelum tahun 1995, disebabkan oleh kawasan di kawasan itu, liputan telefon bimbit di sini pada pengendali tertentu di Sri Hartamas adalah jerawatan paling baik. Hari ini, semua operator telefon mudah alih mempunyai stesen pangkalan di seluruh kejiranan, dengan liputan yang sangat baik.[petikan diperlukan]

Sekolah[sunting | sunting sumber]

Sri Hartamas adalah rumah kepada banyak sekolah kerajaan dan swasta.

Tadika:

Primary School:

  • Sekolah Kebangsaan Seri Hartamas

Secondary School:

  • Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Hartamas

Kolej:

Mengubah kawasan[sunting | sunting sumber]

Sedikit kehijauan dan pengasingan kekal dan oleh itu Sri Hartamas tidak sepi seperti biasa. Kemasukan lalu lintas serta perkembangan baru yang berdekatan telah membawa peningkatan jumlah orang ke kawasan tersebut. Melalui beberapa pengasingannya hilang, profesional muda Malaysia yang mula-mula berpindah ke kawasan itu masih kekal.

Walau bagaimanapun, komuniti ekspatriat yang pernah tinggal di sini secara besar-besaran telah berkurang selepas Krisis Kewangan Asia 1997-1999, apabila orang berpindah ke negara asalnya. Kawasan ini terus menjadi popular dengan keluarga ekspatriat, terutamanya mereka yang mempunyai anak.

Walaupun tiada bancian yang boleh dipercayai, terdapat keseimbangan yang sihat dalam bilangan penduduk dari kumpulan etnik Malaysia yang berbeza di Sri Hartamas, tanpa kumpulan majoriti yang jelas, tidak seperti bahagian lain di Malaysia.

Dari segi kehidupan malam, Sri Hartamas kini menjadi sebuah masyarakat kecil yang bertenaga. Kepentingan khusus adalah pelbagai restoran dan bar yang telah dibangunkan di sekitar kawasan membeli-belah di Desa Sri Hartamas. Walaupun terdapat beberapa bar ekspat gaya barat terdapat juga sebuah restoran makanan yang baik dan banyak restoran Asia-fusion, Jepun, Thailand dan Malaysia.

Politik[sunting | sunting sumber]

Sri Hartamas adalah sebahagian daripada kawasan Segambut, yang kini diwakili oleh Parlimen Malaysia oleh Hannah Yeoh dari DAP.

Sri hartamas di televisyen[sunting | sunting sumber]

Sri Hartamas ditayangkan pada siri Amerika CBS, The Amazing Race Series 11 "All-Stars" pada bulan April 2007. Sebagai satu cabaran, para peserta yang terbang dari Poland dalam Leg 9 siri ini diminta untuk mengembara di kawasan kejiranan yang meminta "surat khabar lama" dari penduduk Sri Hartamas untuk kitar semula.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]