Stereoskopi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Poket stereoskop dengan ujian imej asal. Yang digunakan oleh tentera untuk memeriksa foto udara mudah dipasang.
Pandangan Boston, c. 1860; kad stereoskopik awal untuk melihat pemandangan alam.
Kaiserpanorama terdiri dari peralatan penlihatan multi-stesen dan set slaid stereo. Dipatenkan oleh A. Fuhrmann sekitar tahun 1890.[1]
Sekumpulan wanita melihat mudah pandangan, lukisan oleh Jacob Spoel, sebelum 1868. Awal gambaran orang yang menggunakan stereoscope.

Stereoskopi (juga dipanggil stereoskopik atau stereo pengimejan) adalah teknik untuk mewujudkan atau meningkatkan ilusi kedalaman dalam gambar dengan cara stereopsis untuk binokular. Perkataan stereoscopy berasal daripada gre στερεός (stereos), bermaksud "firm, solid", dan σκοπέω (skopeō), bermaksud "untuk memandang, untuk melihat".[2][3] Mana-mana imej stereoskop dipanggil stereogram. Asalnya, stereogram disebut sepasang stereo imej yang boleh dilihat menggunakan stereoskop.

Kaedah stereoskopik hadir dengan dua mengimbangi imej berasingan ke kiri dan kanan mata penonton. - Imej Dua-dimensi ini kemudian digabungkan dalam otak untuk memberikan persepsi 3D mendalam. Teknik ini adalah cemerlang dari paparan 3D yang memaparkan imej dalam tiga dimensi, membolehkan pemerhati untuk meningkatkan maklumat mengenai 3 dimensi objek yang dipaparkan oleh kepala dan pergerakan mata.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Kaiser (Emperor) Panorama". June 9, 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-08-27. Dicapai pada 2018-08-13.
  2. ^ στερεός Tufts.edu, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  3. ^ σκοπέω, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Simmons, Gordon (March–April 1996). "Clarence G. Henning: The Man Behind the Macro". Stereo World. 23 (1): 37–43.
  • Willke, Mark A.; Zakowski, Ron (March–April 1996). "A Close Look into the Realist Macro Stereo System". Stereo World. 23 (1): 14–35.
  • Morgan, Willard D.; Lester, Henry M. (October 1954). Stereo Realist Manual. and 14 contributors. New York: Morgan & Lester. OCLC 789470.
  • Scott B. Steinman, Barbara A. Steinman dan Ralph Philip Garzia. (2000). Dasar Binokular: Klinis perspektif. McGraw-Bukit Perubatan. ISBN 0-8385-2670-5

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koleksi Arkib
Lain