Stesen keretapi Bukit Mertajam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
 ETS 
Bukit Mertajam
Keretapi Tanah Melayu KTM Komuter
Bukit Mertajam New 3.jpg
Stesen Baru Bukit Mertajam
LokasiBukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia.
Dimiliki olehKtmb logo.svg Keretapi Tanah Melayu
Laluan 1  Laluan Bukit Mertajam-Padang Rengas
 2  Laluan Padang Besar - Butterworth (KTM Komuter)
 ETS  (KTM ETS)
Platform2
Trek2
Pembinaan
Templat letak kenderaanPercuma
Kemudahan OKUYa
Perkhidmatan
Keretapi Tanah Melayu (ETS)
menghala ke Padang Besar
ETS Transit
menghala ke Gemas
Lokasi
Map

Stesen keretapi Bukit Mertajam merupakan sebuah stesen keretapi yang terletak di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia. Stesen ini menyediakan perkhidmatan KTM Antarabandar.

Melalui proses menaiktaraf jalan keretapi yang menghubungkan Selatan dan Utara Semenanjung Malaysia melalui pembinaan Trek Berkembar atau Double Track, stesen keretapi Bukit Mertajam yang dahulunya terletak di pekan Bukit Mertajam, kini telah dipindahkan di Kampung Permatang Rawa, Bukit Mertajam.

Perpindahan stesen Keretapi Bukit Mertajam ke kawasan yang baharu disebabkan pembesaran dan pembinaan stesen yang moden selain kemudahan- kemudahan yang lebih mesra pengguna. Selain daripada itu, stesen baharu ini juga lebih terarah pengstrukturan semula bandar Bukit Mertajam ke tempat baharu iaitu berhampiran dengan Bandar Perda, sebuah bandar terancang yang dibangunkan oleh Penang Regional Development Authority (PERDA) iaitu sebuah badan kerajaan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Dengan pengstrukturan semula bandar Bukit Mertajam, jalinan perhubungan jalan akan lebih selesa, maju dan tersusun pada masa hadapan seterusnya memberi keselesaan kepada penduduk Bukit Mertajam dan kawasan sekitarnya.


Rujukan[sunting | sunting sumber]