Stesen keretapi King's Cross London

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
London King's Cross
Kings Cross Station Platforms, London - Sept 2007.jpg
Pemandangan dari platform 8 Stesen King's Cross pada 1 September 2007
LokasiCamden
Dimiliki olehNetwork Rail
Platform11
Maklumat lain
Kod stesenKGX
Zon tambang1
Sejarah
Dibuka1852
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Stesen King's Cross ialah sebuah terminal keretapi utama London yang dibuka pada 1852. Stesen ini terletak di pinggir London Tengah, di persimpangan Jalan Euston A501 dan York Way, di daerah King's Cross dan di dalam London Borough of Camden di sempadan London Borough of Islington.

King's Cross membentuk terminal selatan East Coast Main Line, salah satu tulang belakang kereta api utama United Kingdom. Bersebelahan stesen ini ke barat ialah Stesen St Pancras, terminal untuk kereta api Eurostar antarabangsa, dan dua stesen ini berkongsi stesen tiub King's Cross St. Pancras di rangkaian London Underground.

Lokasi dan persekitaran[sunting | sunting sumber]

Barat King's Cross adalah, dalam urutan, stesen St Pancras, bangunan Perpustakaan British baru dan stesen Euston, kesemuanya dalam jalan beberapa minit sahaja.

St Pancras yang dibina semula dan dikekalkan adalah terminal baru London High Speed 1[1] menggantikan Antrabangsa Waterloo dari 14 November 2007. Keretapi Eurostar mengkhidmati Lille Europe, Paris Gare du Nord dan Brussels Midi-Zuid, dan dari 2009 domestic perkhidmatan SouthEastern dalam negara 2009 yang akan mengkhidmati Kent ke atas jalan High Speed 1.

Dianggap effort regenerasi telah ke kawasan itu pada baru tahun-tahun ini, dengan pembukaan hotel dan ruang pejabat baru di bawah pembinaan.

Ejaan[sunting | sunting sumber]

This sign includes an apostrophe

The station name, King's Cross, is seen spelt both with and without an apostrophe:

  • King's Cross is the signage used in the Network Rail and London Underground stations and on the tube map.
  • The official Network Rail webpage uses the "King's Cross" spelling.[2]
  • Kings Cross is used in the National Rail timetable database, as well as on other National Rail railway pages, and the usage is also seen on the TheTrainLine online booking system. However, other stations such as King's Lynn and Hall i' th' Wood also lack apostrophes, suggesting that this is a software limitation.
  • Kings X or London KX are abbreviations seen in space-limited contexts.
  • KGX is used as the station code

Nota kaki dan rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ High Speed 1 adalah landasan sangat laju mengaitkan London dengan Channel Tunnel. Ia terdahulunya diketahui sebagai Channel Tunnel Rail Link (CTRL).
  2. ^ Station information on King's Cross railway station from Network Rail

Pautan luar[sunting | sunting sumber]