Stesen tiub Baker Street

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Baker Street
BakerStEntrance.JPG
Pintu masuk stesen
LokasiMarylebone
Pihak berkuasa
tempatan
City of Westminster
Diurus olehLondon Underground
Bil. platform10
Zon tambang1
Kemasukan dan keluar tahunan London Underground
200520.725 juta
200623.837 juta
200724.01 juta[1]
200824.61 juta[1]
Tarikh penting
1863 (1863)Dibuka (MR)
1868Dibuka (Platform-platform MR hingga utara)
1906Dibuka (BS&WR, sebagai terminal)
1907Dilanjutkan (BSWR - Marylebone)
1939Bermula (Bakerloo hingga Stanmore)
1979Berakhir (Bakerloo hingga Stanmore)
1979Bermula (Laluan Jubilee)
1990Berakhir (Met hingga H'smith/Barking)
1990Bermula (Hammersmith & City)
Maklumat lain
Portal Pengangkutan London

Stesen tiub Baker Street ialah sebuah stesen London Underground yang terletak di persimpangan Baker Street dan Marylebone Road. Stesen ini terletak di Travelcard Zone 1 dan dikhidmat oleh lima laluan berlainan. Ia adalah salah satu dari stesen terdahulu Metropolitan Railway (MR), keretapi bawah tanah pertama di dunia, dibuka pada 1863.[2]

Di laluan Circle dan Hammersmith & City ia terletak di antara Great Portland Street dan Edgware Road. Di laluan Metropolitan ia berada di antara Great Portland Street dan Finchley Road. Di laluan Bakerloo ia berada di antara Regent's Park dan Marylebone dan di laluan Jubilee ia berada di antara Bond Street dan St. John's Wood.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Stesen ini terletak di Baker Street (Bakerloo dan Jubilee), Chiltern Street (Circle dan Hammersmith & City, pemegang tiket sahaja, yang lain boleh masuk melalui stesen Metropolitan) dan Marylebone Road (Metropolitan) di Marylebone, London. Tempat tarikan yang berdekatan merangkumi Regents Park, Lord Cricket Ground, dan Madame Tussauds.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dewan tiket utama
Roundel Baker Street

Stesen Baker Street dibuka oleh MR pada 10 Januari 1863 (platform ini kini dilayan oleh rangkaian Circle and Hammersmith & City).[2] Pada 13 April 1868, MR membuka bahagian pertama Landasan kereta api Metropolitan dan St John's Wood sebagai cabang dari laluan yang ada. Laluan ini, yang melayani platform terbuka, terus diperluas ke Willesden Green dan ke utara akhirnya sampai di Bandar Aylesbury dan Verney Junction (sekitar 50 batu dari Baker Street) pada tahun 1892. Stesen MR bersaing untuk lalu lintas dengan Euston, di mana LNWR memberikan perkhidmatan tempatan kepada Middlesex dan Watford dan kemudian dengan Marylebone, di mana GCR memberikan ekspres ke Aylesbury dan seterusnya di laluan yang sama.

Selama beberapa dekad akan datang, bahagian stesen ini banyak membina semula untuk menyediakan empat platform. Susun atur laluan Metropolitan semasa sebahagian besarnya berasal dari tahun 1925 dan sebahagian besar bangunan permukaan, yang dirancang oleh arkitek Charles Clark, juga berasal dari masa ini.

Landasan kereta api Baker Street & Waterloo (BS&WR, sekarang laluan Bakerloo) dibuka pada 10 Mac 1906, dengan Baker Street sebagai laluan permulaan terminal utara sebelum ia dilanjutkan ke stesen Marylebone pada 27 Mac 1907.[2] Bangunan stesen asal terletak di Baker Street dan melayani platform tiub dengan lif tetapi lif ini digantikan pula dengan tangga bergerak pada tahun 1914, menghubungkan platform laluan Metropolitan dan laluan Bakerloo dengan jalan baru yang digali di bawah laluan Metropolitan.[3]

Pada 20 November 1939, berikutan pembinaan platform selatan selatan dan terowong tiub penghubung antara stesen Baker Street dan Finchley Road, laluan Bakerloo mengambil alih perkhidmatan berhenti laluan Metropolitan antara Finchley Road dan Taman Wembley dan cawangan Stanmore. Balai tiket Bakerloo dan tangga bergerak ke jalan raya bawah disediakan bersama dengan perkhidmatan baru.[4] Jalur Jubilee menambah platform tambahan ke utara dan menggantikan perkhidmatan laluan Bakerloo ke Stanmore dari pembukaannya pada 1 Mei 1979.[2]

Pada 23 Ogos 1973, sebutir bom dijumpai di dalam beg pengangkut di dewan tiket. Bom dinodai oleh skuad bom. Seminggu kemudian, pada 30 Ogos seorang anggota kakitangan menjumpai bom lain yang tersisa di jambatan atas. Sekali lagi, ia dilenyapkan tanpa sebarang kecederaan.

Kini[sunting | sunting sumber]

Kerja jubin yang unik di stesen ini, memperingati hubungan Sherlock Holmes fiksyen dengan Baker Street

Dari stesen-stesen asal MR, platform bawah permukaan Circle dan Hammersmith dan City adalah yang terpelihara dengan baik. Plak di sepanjang platform menunjukkan rancangan lama dan gambar stesen.

Susun atur stesen agak rumit. Stesen bawah permukaan dihubungkan ke stesen laluan Metropolitan terbuka. Ini adalah terminal untuk beberapa kereta api Metropolitan, tetapi ada juga keluk penghubung yang bergabung dengan laluan Circle di luar platform yang membolehkan kereta api Metropolitan berjalan ke Aldgate di Bandar London.

Di bawah ini adalah stesen tiub peringkat dalam untuk laluan Bakerloo dan Jubilee. Ini disusun dalam persimpangan silang platform, dan ada hubungan antara dua laluan tepat di sebelah utara stesen. Dengan sepuluh platform secara keseluruhan, Baker Street mempunyai platform London Underground terbanyak dari mana-mana stesen di rangkaian.

Di luar pintu keluar Marylebone Road, sebuah patung besar Sherlock Holmes memperingati hubungan detektif fiksyen dengan Baker Street. Pemulihan pada tahun 1980-an di bahagian tertua di stesen Baker Street, membawanya kembali ke sesuatu yang serupa dengan penampilannya pada tahun 1863.

Stesen ini dikendalikan oleh pasukan pengurusan Metropolitan Line. Pejabat laluan berada di sekitar stesen.

Walaupun tidak disarankan sebagai pertukaran di peta tiub, Baker Street berjarak sekitar 300 meter dari stesen Marylebone, di mana terdapat perkhidmatan National Rail ke Aylesbury, Birmingham, Shropshire dan Wrexham. Selalunya lebih mudah berjalan kaki ke Marylebone dari Baker Street daripada pergi ke stesen tingkat dalam untuk laluan Bakerloo kemudian kembali ke permukaan permukaan semula setelah satu hentian.


Susun atur[sunting | sunting sumber]

Laluan Metropolitan[sunting | sunting sumber]

Metropolitan menuju Amersham, Chesham*, Uxbridge, atau Watford
Platform 1 Arah Utara
Island Platform
Platform 2 Arah Utara
Metropolitan menuju Amersham, Chesham*, Uxbridge, atau Watford, dari Aldgate
Metropolitan menuju Aldgate
Platform 3 Arah Selatan
Island Platform
Platform 4 Arah Utara
Metropolitan menuju Amersham, Chesham*, Uxbridge, atau Watford

* Perkhidmatan Terhad

Stesen Laluan bawah tanah/Laluan Cricle dan Hammersmith & City[sunting | sunting sumber]

Side Platform
Eastbound Platform 5
Circle dan Hammersmith & City melalui Liverpool Street
Circle dan Hammersmith & City terhadap Hammersmith
Platform 6 Arah Barat
Platform Tepi

Stesen Aras Dalam[sunting | sunting sumber]

Arah Selatan[sunting | sunting sumber]
Jubilee menuju Stratford
Southbound Platform 7
Island Platform
Southbound Platform 8
Bakerloo menuju Elephant & Castle
Arah Utara[sunting | sunting sumber]
Jubilee menuju Stanmore
Northbound Platform 10
Island Platform
Northbound Platform 9
Bakerloo menuju Harrow & Wealdstone

Tarikan berhampiran[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Angka keluar masuk stesen pelbagai tahun" (XLSX). Data Penggunaan Stesen London Underground. Transport for London. Januari 2018. Dicapai pada 22 Julai 2018.
  2. ^ a b c d Rose, Douglas (1999). The London Underground, A Diagrammatic History. Douglas Rose/Capital Transport. ISBN 1-85414-219-4.
  3. ^ Horne, Mike (2001). The Bakerloo Line: An Illustrated History. Capital Transport. m/s. 38. ISBN 1-85414-248-8.
  4. ^ Horne, Mike (2001). The Bakerloo Line: An Illustrated History. Capital Transport. m/s. 48. ISBN 1-85414-248-8.

Sambungan pengangkutan awam[sunting | sunting sumber]

Laluan bas London 2, 13, 18, 27, 30, 74, 82, 113, 139, 189, 205, 274, 453 dan laluan waktu malam N13, N18 dan N74.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Stesen sebelumnya   Underground no-text.svg London Underground   Stesen berikutnya
menghala ke Harrow & Wealdstone
Laluan Bakerloo
menghala ke Elephant & Castle
menghala ke Victoria
Laluan Circle
Laluan Hammersmith & City
Laluan Metropolitan
Laluan MetropolitanStesen terakhir
menghala ke Stanmore
Laluan Jubilee
menghala ke Stratford

Templat:Baker Street navbox