Sultan Alirah Shah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Nama asal Sultan Alirah Shah ialah Sayyidina Ali Wa Maulana ibni Sayyidina Jamallul Alam Badrul Munir. Baginda memerintah Kesultanan Kedah Pasai Ma bermula dari tahun 804 hingga 840 M dan merupakan pemerintah yang ke-3.

Sejarah hidup[sunting | sunting sumber]

Sultan Alirah Shah menaiki takhta pada tahun 804 M. Baginda bersemayam di Perlak (kini terletak di Aceh). Ketika era pemerintahan baginda, Undang-Undang Kedah telah ditulis. Baginda mempunyai seorang putera bernama Sultan Hussain Shah Alirah.

Undang-Undang Kedah[sunting | sunting sumber]

Manuskrip Undang-Undang Kedah (UUK) adalah merupakan perlembagaan Negara Kedah yang diasaskan oleh Raja Merong Mahawangsa, cucunda Maharaja China iaitu Maharaja Sai Tee Sung dari Dinasti Tang yang berasal dari keturunan Raja Iskandar Zulkarnain. Raja Merong Mahawangsa telah datang ke Nusantara untuk dijadikan Raja Besar di sini. Baginda telah membangunkan kerajaannya di kaki Gunung Jerai. Baginda telah membawa bersamanya adat istiadat dan upacara-upacara kebesaran Raja-raja yang diwarisi daripada Raja Iskandar Zulkarnain. Adat istiadat inilah yang seterusnya diwarisi dan diamalkan sehingga kehari ini oleh Raja-raja Melayu di seluruh Nusantara.

Segala adat istiadat, peraturan-peraturan dan hukum-hukum yang diguna pakai telah ditulis oleh cucu Raja Merong Mahawangsa iaitu Sultan Alirah Shah. Teks UUK ini telah ditulis pada tahun 222 Hijrah bersamaan dengan tahun 837 M ketika menjadi raja di Aceh. UUK ini telah dijadikan perlembagaan sehinggalah kepada zaman Khalifah Nusantara yang terakhir iaitu Sultan Syed Jaafar Mu'adzam Shah, Yang Di-Pertuan Kedah yang telah dibunuh dengan kejam di Gurun pada tahun 1876 oleh tentera Sukhothai dengan bantuan pembesar-pembesar yang telah mengkhianati baginda.

Setelah Sultan Abdul Hamid Halim Shah ibni Ahmad Tajuddin Mukarram Shah dilantik menjadi Sultan Kedah oleh Raja Thai pada tahun 1881 maka bermulalah era Kedah baru yang lebih dikenali sebagai Negeri Kedah Darul Aman. Manuskrip UUK ini telah dibawa ke England dan disimpan di perpustakaan School Of Oriental And African Studies (SOAS) London dengan nombor rujukan MS 40329 dan dalam bentuk mikrofilem.

Pada tahun 2003, manuskrip tersebut telah dibawa balik ke Malaysia oleh Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu iaitu Dato Seri Dr Mahathir Mohamad (kini Tun Dr Mahathir). Manuskrip tersebut telah diserahkan kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk diterjemahkan dan sekaligus untuk diterbitkan. Akhirnya pada tahun 2005, di bawah selenggaraan Puan Maryam Salim, UUK telah berjaya diterbitkan dalam Bahasa Melayu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Undang-Undang Kedah
Didahului oleh
Sultan Mudzafar Shah II
Sultan Kedah
804-840
Diikuti oleh:
Sultan Hussain Shah Alirah