Sultan Ibrahim Ali Omar Shah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sultan Ibrahim Ali Omar Shah
Sultan Sarawak
Sarawak Darul Hana
Pemerintahan 1598 - 1641
Pendahulu Jawatan diwujudkan
Pengganti Jawatan dihapuskan
Pasangan Puteri Surya Kesuma dari Sukadana
Puteri Matan
Nama penuh
Sultan Ibrahim Ali Omar Shah Ibni Al-Marhum Sultan Muhammad Hasan
Tempat persemayaman Kuching,  Sarawak
Ayahanda Sultan Muhammad Hasan
Bonda Tidak dapat dikenal pasti
Keputeraan Tidak dapat dikenal pasti
 Brunei
Kemangkatan 1641
Batu Buaya, Santubong,  Sarawak
Dimakamkan Tidak dapat dikenal pasti
Kampong Batu Buaya, Santubong,  Sarawak
Agama Islam

Sultan Ibrahim Ali Omar Shah atau Sultan Tengah, (Jawi:سلطان إبرهيم علي عمر شاه) merupakan pemerintah pertama dan terakhir Kesultanan Sarawak. Baginda merupakan putera kepada Sultan Muhammad Hasan iaitu Sultan Brunei ke-9 dan saudara kandungnya kepada Sultan Abdul Jalilul Akbar iaitu Sultan Brunei ke-10.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Ayahanda baginda, Sultan Muhammad Hasan memerintah Kesultanan Brunei dari tahun 1582 hingga 1598. Selepas kemangkatan ayahanda baginda, takhta Kesultanan Brunei diwarisi oleh saudara kandungnya iaitu Sultan Abdul Jalilul Akbar yang juga merupakan anakanda sulung Sultan Muhammad Hasan.

Krisis Pewarisan Takhta[sunting | sunting sumber]

Peta di atas menunjukkan Kesultanan Sarawak dan kerajaan-kerajaan sekitarnya

Pengiran Muda Tengah ingin menjadi Sultan Brunei dan mendakwa dirinya pewaris yang sah atas alasan baginda dilahirkan ketika ayahanda mereka, Sultan Muhammad Hasan dilantik menjadi (Putera Mahkota atau Sultan???). Untuk menyelesaikan masalah ini, abang kandungnya Sultan Abdul Jalilul Akbar melantik Pengiran Muda Tengah sebagai Sultan Sarawak, memandangkan Sarawak pada masa itu adalah di bawah pemerintahan Brunei.

Pengiran Muda Tengah menerima pelantikan tersebut dan membuat persiapan untuk pergi ke Sarawak. Pemergian baginda ke Sarawak diiringi lebih daripada 1,000 askar dari suku Sakai, Kedayan dan Bunut. Beberapa orang pembesar istana juga turut serta bersamanya untuk membantu membentuk kerajaan baharu.

Pembukaan Bandar Kuching[sunting | sunting sumber]

Setibanya Sultan Tengah dan pengikutnya di Sarawak, mereka mula membina sebuah istana dan benteng untuk mengelilingi istana di kawasan yang dikenali sebagai Kuching pada masa ini. Sultan Tengah kemudiannya melantik pembesar dan menyusun pentadbirannya. Di antara mereka adalah petinggi Datu Seri Setia, Datu Shahbandar Indera Wangsa, Datu Amar Setia Diraja dan Datuk Temenggong Laila Wangsa. Setelah semuanya selesai, Sultan Tengah menggunakan gelaran Sultan Ibrahim Ali Omar Shah, Sultan pertama Sarawak. Menurut Sejarah Sambas, Sultan Tengah juga dikenali sebagai Sultan Abdul Jalil.

Sekitar tahun 1599, Sultan Tengah melawat Pahang dan kemudian sebahagian daripada Kerajaan Johor. Sewaktu di Kesultanan Johor ini terjadi salah faham di antara Sultan Tengah dengan Sultan Abdul Jalil sehinggakan Sultan Tengah dan rombongannya terpaksa pulang dengan tergesa-gesa ke Sarawak sedangkan pada masa itu cuaca tidak baik untuk melakukan pelayaran.

Kemangkatan[sunting | sunting sumber]

Di tengah perjalanan ketika telah hampir sampai ke Sarawak, iaitu di satu tempat yang bernama Batu Buaya, secara tiba-tiba Sultan Tengah ditikam dari belakang oleh pengawalnya sendiri. Kecederaan Sultan Tengah terlalu parah sehingga menyebabkan baginda mangkat. Jenazah Sultan Tengah setelah disolatkan, kemudian dengan adat kebesaran Kesultanan Sarawak oleh Menteri-Menteri Besar Kesultanan Sarawak, dimakamkan di lereng Gunung Santubong. Setelah kemangkatan Sultan Tengah, isteri baginda, Puteri Surya Kesuma memutuskan untuk kembali ke Kesultanan Sukadana bersama dengan keempat anaknya. [1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]