Sultanah Kalsom binti Abdullah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Cik Puan Besar Hajjah Kalsom binti Abdullah


Sultanah Pahang
30 September 1992 - 15 Januari 2019
Pertabalan 30 September 1992
Negeri Pahang
Pendahulu Tengku Afzan
Pengganti Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah

Sultan Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’azzam Shah
Putera-Puteri Tengku Abdul Fahd Mu’adzam Shah
Dilahirkan (1951-09-12) 12 September 1951 (umur 70)

Taftan, Balochistan, Pakistan, Raj British

Yang Amat Mulia Cik Puan Besar Hajjah Kalsom binti Abdullah (née Anita) adalah mantan Sultanah Pahang dan isteri kedua kepada Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’azzam Shah, Yang di-Pertuan Agong VII dan Sultan Pahang Moden ke-5. Dilahirkan pada 12 September 1951, beliau adalah berasal dari Pakistan keturunan Persia dan Pakistan dan dilahirkan di Taftan, Balochistan, Pakistan. Beliau sebelum ini pernah bekerja sebagai seorang setiausaha.

Sultanah Kalsom berkahwin dengan Sultan Ahmad Shah pada 14 Mac 1991. Beliau telah digelar sebagai Cik Puan Kalsom pada tarikh yang sama dan telah dinaikkan status Sultanah Pahang, dengan gelar Duli Yang Maha Mulia pada 30 September 1992.

Beliau dan Sultan mempunyai seorang anak lelaki bersama-sama: Yang Amat Mulia Tengku Abdul Fahd Mu’adzam Shah, Tengku Arif Temenggong Pahang.

Selepas kemangkatan suaminya pada Mei 2019, anakanda tirinya, Sultan Abdullah mengurniakan gelaran Cik Puan Besar Pahang kepada beliau.

Sumbangan[sunting | sunting sumber]

Sultanah Kalsom telah menggunakan kedudukan kerajaan nya untuk lebih banyak sebab-sebab sosial dan merupakan pelindung dari pelbagai organisasi, pinjaman kehadirannya untuk memberi inspirasi kepada mereka yang terlibat dalam menguruskan organisasi.

Yayasan Sri Kencana Kalsom[sunting | sunting sumber]

Yayasan Sri Kencana Kalsom, dinamakan sempena namanya, menyediakan tempat tinggal untuk ibu tunggal dan juga wanita yang telah menjadi korban kekerasan dalam rumah tangga. Yayasan membantu wanita-wanita ini membina semula kehidupan mereka mencarikan pekerjaan yang membolehkan mereka berdikari dan menjalani kehidupan yang bermartabat.

OrphanCARE[sunting | sunting sumber]

Beliau juga merupakan Penaung OrphanCARE Foundation, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang bertujuan untuk mendapatkan anak-anak yatim yang diterima pakai. OrphanCARE juga mendirikan menetas bayi yang pertama di Malaysia bagi para ibu untuk bayi yang baru lahir tanpa nama meninggalkan yang tidak diingini mereka untuk diletakkan sebagai anak angkat. Dia telah memberi sokongan yang padu kepada organisasi yang mempunyai Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sebagai rakan kongsi pintar.

Soroptimist Club Kuantan[sunting | sunting sumber]

Sebagai Penaung Kelab Soroptimist Kuantan, perhimpunan wanita profesional yang kolam bakat mereka untuk membantu golongan yang memerlukan, Sultanah Kalsom bekerja rapat untuk memandu pergerakan dengan pandangannya yang kuat pada pemberdayaan. Kebimbangannya terhadap wanita berpunca daripada falsafah peribadinya bahawa impian harus dikejar dengan sepenuhnya dan bahawa wanita perlu diberi peluang untuk merealisasikan bakat mereka.

The Sorority[sunting | sunting sumber]

Sultanah Kalsom juga merupakan Ahli Kehormat The Sorority, seorang ahli sahaja eksklusif kelab untuk memberi inspirasi kepada wanita profesional yang berpangkalan di London, dianggap seorang wanita yang menjadi sumber inspirasi ikon yang mewakili, wanita moden profesional yang membentuk masa depan dengan gaya individu dan ekspresi.

Kiwanis Club of Kuantan[sunting | sunting sumber]

Sultanah Kalsom telah menjadi penaung dalam Kiwanis Club dari Kuantan sejak tahun 2004

Anugerah dan Kepujian[sunting | sunting sumber]

Untuk kerja-kerja luar biasa yang memberi inspirasi kepada kemajuan masyarakat yang Limkokwing University of Creative Technology diberikan Sultanah Kalsom Doktor Kehormat Sosial Development

Rujukan dan kehormat[sunting | sunting sumber]

Gelaran hormat bagi
Cik Puan Besar Hajjah Kalsom
Gaya panggilan Yang Amat Mulia
Gaya pertuturan Yang Amat Mulia
Gaya pilihan Cik Puan Besar
  • 12 September 1951 - 14 Mac 1991: Cik Anita.
  • 14 Mac 1991 - 30 September 1992: Yang Mulia Cik Puan Kalsom binti Abdullah.
  • 30 September 1992 - 15 January 2019: Duli Yang Maha Mulia Sultanah Hajjah Kalsom binti Abdullah, Sultanah Pahang.
  • 15 Januari 2019 - 15 Ogos 2019: Duli Yang Amat Mulia Sultanah Hajjah Kalsom binti Abdullah.
  • 15 Ogos 2019 - kini:Yang Amat Mulia Cik Puan Besar Hajjah Kalsom binti Abdullah, Cik Puan Besar Pahang.

Darjah kebesaran[sunting | sunting sumber]

Beliau dikurniakan:

  • MY-PAH Family Order of the Crown of Indra of Pahang - DK I.svg Darjah Kerabat Sri Indera Mahkota Pahang Yang Amat Dihormati (D.K I)

Rujukan[sunting | sunting sumber]