Sungai Chao Phraya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Chao Phraya (แม่น้ำเจ้าพระยา)
Chaophrayansawan03.jpg
Origin of the Chao Phraya River in Nakhon Sawan
Negara Thailand
Cabang-cabang
 - kiri Pa Sak River
 - kanan Sakae Krang River
Bandar Bangkok
Sumber Confluence of Ping River and Nan River
 - lokasi Pak Nam Pho, Nakhon Sawan Province
 - ketinggian 25 m (82 ft)
Muara
 - lokasi Gulf of Thailand, Samut Prakan Province
 - ketinggian 0 m (0 ft)
Panjang 372 km (231 mi)
Lembangan 160,400 km2 (61,931 sq mi)
Pelepasan di Nakhon Sawan
 - purata 718 m3/s (25,356 cu ft/s)
 - max 5,960 m3/s (210,475 cu ft/s)
Map of the Chao Phraya River drainage basin
Map of the Chao Phraya River drainage basin

Sungai Chao Phraya atau "Menam Chao Phraya" adalah sungai terpanjang dan terpenting di negara Thailand. Panjangnya 372 kilometer mengalir dari utara Thailand menuju ke Teluk Thailand (Teluk Siam) di selatan. Sungai ini membentuk Lembah Chao Phraya atau 'Basin Chao Phraya'. Bangkok pesat membangun seperti sekarang kerana adanya sungai ini. Penduduk Bangkok seramai 8.1 juta orang amat bergantung hidup kepada sungai ini.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Peta-peta yang dilukis ahli pelayaran Eropah menamakan sungai ini sebagai Mae Nam. Me bermaksud emak. Nam bermaksud air. Istilah Chao Phraya bermaksud Sungai Raja atau sungai milik Tuhan.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Hulu sungai Chao Phraya iaitu Sungai Ping dan Sungai Nam berpunca dari wilayah Nakhon Sawan (Pak Nama Pho) di Nakhon Sawan Province. Panjangnya 372 kilometer, lurus dan deras di hulu. Sampai di hilir membentuk delta sungai, terusan malah hampir membentuk tasik ladam. Kota Bangkok terletak 35 kilometer di utara Teluk Thailand. Air pasang di Teluk Thailand dan hujan raksasa semasa iklim monsun tropika menyebabkan Bangkok banjir. Banjir besar berlaku pada 1942, 1983 dan 1995.

Terdapat 3000 empangan sungai di seluruh Thailand yang dibina sejak tahun 1950-an lagi bagi mengatasi masalah banjir di selatan Thailand terutamanya di Bangkok. Empangan ini mempunyai pelbagai fungsi iaitu sebagai janakuasa elektrik, bekas tadahan air untuk minuman dan pengairan sawah-sawah padi.

Berhampiran dengan Bangkok terdapat banyak terusan yang dinamakan khlong. Khlong ini ada yang semula jadi dan ada yang dikorek oleh manusia. Terusan semula jadi dibaiki, ditambak, ditimbun guni-guni tanah dan dibina tembok konkrit. Keseluruhannya terdapat 750 kilometer terusan di Thailand.

Petempatan di sepanjang sungai[sunting | sunting sumber]

Tebing sungai menjadi daya tarikan untuk penduduk bersawah padi dan sungai menjadi jalan pengangkutan yang baik dan murah. Antara bandar di sepanjang sungai Chao Phraya ialah Nakhon Sawan, Uthai Thani, Chainat, Singburi, Ang Thong, Ayutthaya, Pathum Thani, Nonthaburi, Bangkok dan Samut Prakan.

Terdapat pelbagai daya tarikan di sepanjang sungai ini. Pasar terapung di sungai ini menjadi daya tarikan pelancong. Kota purba Ayuthayya terletak di tepian sungai. Air pasang, limpahan air hujan dan kawasan air sawah padi dilakukan oleh pintu terusan.

Jambatan[sunting | sunting sumber]

Banyaknya sungai dan terusan memerlukan banyaknya jambatan. Antara jambatan yang terpenting berhampiran kota Bangkok ialah:

  • Jambatan Rama VI - jambatan kereta api
  • Jambatan Phra Pin-klao, dekat Grand Palace
  • Jambatan Rama VIII, jambatan kabel
  • Jambatan Rama IX, jambatan semi kabel
  • Jambatan Mega, sebahagian lingkaran kawasan industri.

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Pengangkutan sangat penting di sepanjang sungai dan terusan. Pihak kerajaan dan swasta menyediakan bot penambang yang dikendalikan oleh Chao Phraya Express Boat, Bangkok Boat Express Lines, dan Sathon-Klong Toei Express Boat. Terdapat 15 buah syarikat bot beroperasi dengan cekap, murah dan pantas untuk bergerak dari destinasi ke satu destinasi sambil menikmati keindahan sepanjang sungai.

Cawangan sungai[sunting | sunting sumber]

Terdapat banyak cawangan dan ranting sungai berkaitan dengan Sungai Chao Phraya. Antaranya ialah Sungai Pa Sak, Sungai Sakae Krang, Sungao Nan, Sungai Yom, Sungai Ping, Sungai Wang dan Sungai Ta Chin. Lembangan sungai memnbentuk pola ranting pokok. Sungai-sungai ini juga menjadi sempadan antara negara dan antara daerah dan antara mukim-mukim di Thailand.

Tadahan hujan[sunting | sunting sumber]

Sungai Chao Phraya bukan sahaja membentuk Lembah Chao Phraya tetapi juga Lembah Pz Sak, Lembah Sake Krang, Lembah Ban Besar, Lembah Ping Besar dan Lembah Tha Chin. Luas keseluruhan lembangan ini ialah 157,924 kilometer persegi atau 35 % keluasan negara Thailand. Luas Lembah Chao Phraya ialah 20,126 km persegi.

Delta Chao Phraya[sunting | sunting sumber]

Sungai Chao Phraya dan Sungai Tha Chin terletak sebelah menyebelah, mengalir ke Teluk Thailand. Kawasan ini banyak pulau-pulau akibat pembentukan terusan (khlong). Mendapan tanah liat aluvium dari hulu menyebabkan tanahnya subur untuk tanaman padi sawah. Padi sawah yang dikeluarkan oleh petani Thailand terkenal dan bermutu tinggi, sedap, bersaiz panjang dan wangi. Oleh itu Thailand mampu mengeksport padi ke seluruh dunia terutama ke Malaysia dan Singapura.