Sungai Johor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sungai Johor
柔佛河
Róufú hé
Punca Gunung Gemuruh, Johor
Panjangnya 122.7 km
Luahan purata m³/s
Pandangan udara muara Sungai Johor River di Jambatan Sungai Johor. Badan air di kanan ialah Takungan Hilir Layang. Anak sungai di kiri ialah Sungai Lebam.

Sungai Johor merupakan sungai utama di negeri Johor, Malaysia. Sungai ini adalah sepanjang 122.7 km dan mengalir mengikut arah kasar utara-selatan, berasal dari Gunung Gemuruh dan mengosong ke dalam Selat Johor. Anak-anak sungainya yang penting termasuklah Sungai Sayong, Linggiu, Tiram dan Lebam. Tebingnya juga terletaknya ibu negeri lalu Johor. Jambatan Sungai Johor, secara rasmi dibuka pada Jun 2011, merupakan jambatan pertama merentasinya dan kini merupakan jambatan sungai terpanjang di Malaysia.

Sumber Air[sunting | sunting sumber]

Lembangan Sungai Johor merangkumi 14% daripada negeri Johor di Semenanjung Malaysia. Sungai ini serta anak sungainya merupakan sumber air penting bukan sahaja untuk negerinya sendiri tetapi juga untuk jirannya, Singapura. Syarikat Air Johor, SAJ dan Public Utilities Board of Singapore (PUB) setiapnya mengumpul 250,000 meter padu/hari daripada air Sungai Johor berdekatan Kota Tinggi. Kedua-dua skim bekalan air telah berkhidmat sejak pertengahan-1960s. Tambahan, Empangan Linggiu telah siap dan berhalang pada 1993 juga tambahan bekalan air kepada Johor dan Singapura.

Hidupan Liar[sunting | sunting sumber]

Bukti kehadiran pembiakan ikan duyung bertumbuh dalam perairan muara Sungai Johor telah dikumpul antara 1974 dan 1989.

Rujukan[sunting | sunting sumber]