Sungai Sungi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sungai Sungi ialah sungai yang terletak di Bali, Indonesia.[1] Sumber sungai ini terletak di kawasan pergunungan di bahagian tengah-utara Bali. Sungai ini mengalir melalui tapak purba Mengwi dan memasuki laut di sebelah barat Kerobokan Kelod di selatan pantai.[2]

Sungi membentuk sebahagian besar daripada sempadan timur Kabupaten Tabanan dan menyediakan air pengairan untuk 4 200 hektar sawah dalam tempoh satu kabupaten sahaja.

Raja pertama Mengwi, Tuhan Blayu membina sebuah empangan di Sungai Sungi.[3] Menurut Henk Schulte Nordholt, empangan ini adalah sangat penting bagi ekonomi di sepanjang tebing sungai, menyediakan pengairan diperlukan untuk rakyat makmur.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Rand McNally, The New International Atlas, 1993.
  2. ^ a b J. Stephen Lansing, Murray P. Cox, Sean S. Downey, Marco A. Janssen and John W. Schoenfelder. "A robust budding model of Balinese water temple networks" (PDF). Massey Genomicus. m/s. 10 of 22 (map). Dicapai pada October 30, 2010.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  3. ^ Nordholt, Henk Schulte (1996). The spell of power: a history of Balinese politics, 1650-1940. KITLV Press. m/s. 58. ISBN 90-6718-090-4.