Sweetie Nanie

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sweetie Nanie
GenreDrama
Cinta
Ditulis olehNieza Nahar
Zuraidah Kassim
PengarahPali Yahya
Dibintangi oleh
Aidit Noh
Nadia Brian
Nazeera Sardi
Julia Farhana
Syafnida Shuhaimi
Faiz Hak
Lagu pembukaanHello Dunia nyanyian Natasha Sass.
Lagu penutupHello Dunia nyanyian Natasha Sass
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bilangan episod13 Episode.
Penerbitan
Tempoh siaranRabu - Jumaat, 9 malam.
Syarikat penerbitan
(Creative Skill Solution Sdn Bhd)
Penyiaran
Saluran asalTV3 (Slot Lestary).
Siaran asal29 September 2016.
Kronologi
MengikutiMariam Alisa

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mengisahkan seorang gadis yang bernama Nanie Nadira, 23 (Nadia Brian) pernah melahirkan seorang anak luar nikah setelah dirogol ketika berusia 16 tahun. Oleh kerana Nanie Nadira masih bersekolah dan tidak berpendapatan, Nanie Nadira menyerahkan anaknya itu kepada kakaknya, Nora. Namun, apabila bayi itu telah diculik di sebuah klinik, Nora pula meninggal tidak lama kemudian kerana kemurungan. Peristiwa tragis ini sekali lagi menghimpit kehidupan Nanie Nadira kerana Nora telah mengamanahkan Nanie Nadira untuk mencari anaknya kembali dan menjalani tanggungjawabnya sebagai ibu kandung bayi itu.

Selain dugaan yang sudah membebani benak fikiran Nanie Nadira itu, Nanie Nadira juga sedang bergelut dengan masalah kewangan setelah kematian kakaknya. Hal ini kerana, Nanie Nadira masih menuntut pelajaran di sebuah kolej tempatan dalam jurusan Juruukur Bahan. Tambahan pula, selama ini Nanie Nadira tinggal bersama kakaknya dan yuran pengajiannya juga ditanggung sepenuhnya oleh Nora.

Dalam kerunsingan Nanie Nadira untuk melangsaikan sewa rumahnya yang sudah sekian lama tertunggak, Nanie Nadira bertemu dengan Zafri (Aidit Noh) di sebuah kafe secara tidak sengaja. Ketika itu, Zafri sedang melarikan diri daripada orang suruhan sepupunya, Baizura (Julia Farhana). Zafri merupakan seorang ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat pemaju yang sentiasa dikongkong oleh sepupunya merangkap penasihatnya, Baizura kerana Zafri masih terlalu muda untuk mengendalikan syarikat keluarganya itu.

Setelah Nanie Nadira dan Zafri bertemu, mereka menjadi semakin rapat, dan ini membuatkan Baizura rasa tidak senang hati. Kerana terlalu mengikut hatinya yang busuk, Baizura bertekad untuk memisahkan Zafri daripada Nanie Nadira dengan menyelidik sejarah hitam Nanie Nadira. Dugaan demi dugaan dihadapi Nanie Nadira, sejarah Nanie Nadira yang pernah melahirkan anak luar nikah itu akhirnya diketahui Zafri dan kebahagiaan sementara Nanie Nadira musnah.

Dapatkah Nanie Nadira bertemu dengan anaknya kembali? Adakah Zafri akan menjauhkan diri daripada Nanie Nadira selamanya?


Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

: Slot Lestary, Setiap Rabu- Jumaat , 9:00 Malam
Sebelumnya Sweetie Nanie Berikutnya
Mariam Alisa Mr. Donat Karamel