Sydney Trains

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sydney Trains
Sydney Trains Hop Logo
Sydney Trains A set (Waratah) departing Central Station (2).jpg
Umum
LokasiSydney
Jenis transitPengendali kereta api
Jumlah laluan/aliran7
Jumlah stesen176
Bil. penumpang tahunan281 juta pada tahun 2013-14[1]
Laman sesawangwww.sydneytrains.info
Operasi
Mula beroperasi1 Julai 2013
PengendaliTransport for New South Wales
Teknikal
Panjang sistem815km
Tolok landasan1,435 mm (4 kaki 8 12 in) tolok piawai
Pengelektrikan1500V (DC) overhead line
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Sydney Trains adalah pengendali kereta api Australia. Ia dimiliki oleh Kerajaan New South Wales dan mengendalikan semua perkhidmatan kereta api penumpang di metropolitan Sydney. Sydney Trains adalah anak syarikat Transport for New South Wales.[2][3]

Rangkaian ini adalah pinggir bandar metro-keretapi hibrid dengan teras bawah tanah pusat berjalan pada frekuensi gaya metro, yang cawangan keluar ke rangkaian jenis komuter pinggir bandar. Tiket disediakan oleh sistem myZone dan kad Opal New South Wales.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Mei 2012, Menteri Pengangkutan mengumumkan menyusun semula daripada RailCorp.[4][5][6][7] Ini menyebabkan semua perkhidmatan di kawasan pinggir bandar Sydney Metropolitan yang disempadani oleh Berowra, Emu Plains, Macarthur dan Waterfall memindahkan dari CityRail untuk Trains Sydney pada 1 Julai 2013. Intercity dan Hunter Line perkhidmatan yang dahulunya dikendalikan oleh CityRail kini dikendalikan oleh NSW TrainLink yang juga telah ditubuhkan sebagai sebahagian cadangan penstrukturan ini.[3]

Pada bulan April 2013 lencana Sydney Kereta api diumumkan.[8] Digelar The Hop, lencana baru menggantikan lencana L7 yang telah dilakukan di dalam kereta api di Sydney dalam pelbagai warna sejak diperkenalkan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam dalam tahun 1970-an dan masih dijalankan oleh kebanyakan kereta api, walaupun secara rasmi digantikan dengan lencana Waratah pada tahun 2009.

Pada Julai 2013 Howard Collins OBE bekas Ketua Pegawai Operasi dari London Underground telah dilantik sebagai Ketua Eksekutif Sydney Kereta api.

Rangkaian[sunting | sunting sumber]

Rangkaian Sydney Trains

Garisan keretapi[sunting | sunting sumber]

Sydney Kereta api beroperasi tujuh garis pinggir bandar, ditambah dengan NightRide rangkaian bas lewat malam di metropolitan Sydney.

Bersempena dengan jadual baru yang dikeluarkan pada 20 Oktober 2013, Sydney Kereta rangkaian telah disusun semula dengan sistem penomboran baru. Bilangan garisan telah dikurangkan 11-7.

Warna, nombor dan nama garisan, Antara
North Shore, Northern & Western Line

Central dan Berowra melalui Gordon
Central and Hornsby melalui Macquarie Park
Central dan Emu Plains, Richmond or Epping via Strathfield

Airport, Inner West & South Line

City Circle dan Macarthur melalui Revesby dan sama ada Sydenham (puncak) atau Lapangan terbang
City Circle dan Campbelltown melalui Granville
City Circle dan Liverpool melalui Regents Park (one morning and one evening)

Bankstown Line City Circle dan Liverpool atau Lidcombe melalui Bankstown dan Sydenham
Eastern Suburbs & Illawarra Line Bondi Junction dan Waterfall atau Cronulla melalui Central
Cumberland Line Schofields dan Campbelltown
Carlingford Line Clyde dan Carlingford
Olympic Park Line Lidcombe dan Olympic Park, sesetengah perkhidmatan beroperasi antara Central
dan Olympic Park,

terutamanya semasa acara-acara khas

South West Rail Link akan dibuka pada awal 2015. Sydney Kereta api akan mengendalikan perkhidmatan ulang-alik sementara antara Leppington dan Liverpool. Garis baru akan disepadukan sepenuhnya dengan rangkaian di kemudian hari.[9]

NightRide[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: NightRide

Menyediakan perkhidmatan penumpang di antara tengah malam dan 05:00 manakala meninggalkan trek jelas kereta api untuk kerja-kerja penyelenggaraan, perkhidmatan bas selari telah ditubuhkan pada tahun 1989. NightRide perkhidmatan beroperasi biasanya pada selang setiap jam (beberapa laluan berlepas lebih kerap pada hujung minggu) . Perkhidmatan NightRide dikendalikan oleh pengusaha bas swasta, dan yang dikenal pasti oleh nombor laluan yang bermula dengan "N". Semua Sydney sah Kereta tiket untuk destinasi (selain tiket tunggal, yang boleh dibeli daripada pemandu) diterima atas perkhidmatan NightRide.[10]

Gambaran keseluruhan rangkaian[sunting | sunting sumber]

Legar Stesen Kereta Api Sentral, stesen utama di Sydney Kereta rangkaian yang dibuka di lokasi sekarang pada tahun 1906

Hab utama sistem Trains Sydney adalah stesen Central, di mana kebanyakan garisan mula dan akhir. Kereta api yang datang dari Lapangan Terbang T2 Line dan T3 Bankstown Line, selepas perjalanan anti-arah jam pada City Circle kadang-kadang menamatkan apabila tiba di Tengah dan meneruskan perjalanan ke Macdonaldtown Turnback. Walau bagaimanapun, kebanyakan kereta api terus ke atas dan ke luar menjadi masing terikat kereta api T2 Inner West and South Line. Sebaliknya terpakai untuk kereta api yang datang dari Inner West dan South Lines, yang, jika tidak ditamatkan, menjadi kereta api ke luar terikat di Airport T2 dan T3 Bankstown Lines masing-masing. Dalam cara yang sama, kebanyakan kereta api di T1 Western Line dan T1 North Line menjadi T1 North Shore and Northern Line apabila mereka sampai ke Central. Perkhidmatan atas talian T4 Illawarra bertukar kepada T4 pinggir bandar timur perkhidmatan talian.

Operasi[sunting | sunting sumber]

Armada[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Sydney Trains fleet

Sydney Trains mengendalikan armada S (192 kereta), K (160 kereta). C (56 kereta), T (447 kereta), M (140 kereta), dan A menetapkan (626 kereta).

Rangkaian Sydney Trains dibahagikan kepada tiga sektor, yang berdasarkan kepada tiga depoh penyelenggaraan.[11] Set tren EMU dikenal pasti dengan plat sasaran, yang dipamerkan di sisi dekat rendah hadapan kereta dipandu.[12] Penetapan sasaran dan nombor ditetapkan digunakan dalam mengenal pasti set tren EMU. Kandungan dan pembentukan set kereta api, dan penetapan sasaran tertakluk kepada perubahan.

Sektor penyelenggaraan Sydney Trains
Sektor # Depot Garisan perkhidmatan Plat sasaran
1 Mortdale Eastern Suburbs & Illawarra Merah
2 Flemington Airport, Inner West & South, Bankstown, Carlingford, Cumberland dan Olympic Park Biru
3 Hornsby North Shore, Northern & Western Hitam
4 Eveleigh Semua Hijau

Penjualan tiket[sunting | sunting sumber]

Sydney Trains pada masa ini menggunakan dua sistem tiket. Sistem Kutipan Tambang Automatik berdasarkan kepada jalur magnetik dan teknologi adalah antara operasi dengan Sydney Bus dan sistem Sydney Ferries. Bermula dari tahun 1992, ia telah digabungkan dengan produk pengusaha bas swasta untuk membentuk myZone. Sistem penggantian kad pintar digelar Opal telah disediakan sejak April 2014. [13]

Berbeza dengan sistem penjualan tiket dari bandar-bandar lain di Australia, sebahagian besar daripada harga tiket Sydney Trains ini dikira pada jarak yang dilalui, dan didapati murah dengan standard dunia pada Disember 2003.[14] Walau bagaimanapun, pada bulan Oktober 2012, satu laporan yang diterbitkan oleh PwC mendapati sistem kereta api yang dilakukan dengan baik berbanding banyak perkhidmatan metro dari 27 bandar raya utama dunia. Sydney telah disenaraikan sebagai keempat-paling teruk sistem kereta api awam, hanya menewaskan Los Angeles, São Paulo dan Johannesburg untuk kecekapan operasi dan liputan, manakala yang terbukti mempunyai tiket paling mahal mana-mana sistem pengangkutan awam bandar utama.

Kemasukan ke stesen kereta api milik persendirian di Lapangan Terbang Sydney memerlukan Yuran Akses Station sebagai tambahan kepada tambang kereta api. Ini yuran akses stesen tidak memohon Green Square dan Mascot.[15]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Transport for NSW 2013/14 Annual Report" (pdf). Transport for NSW. m/s. 32.
 2. ^ Annual Report 30 June 2012 RailCorp
 3. ^ a b About the Reform Sydney Trains
 4. ^ "RailCorp job cuts first of many: unions" Sydney Morning Herald 15 May 2012
 5. ^ "Ruthless RailCorp reforms planned as middle management axed" Daily Telegraph 15 May 2012
 6. ^ Corporate Plan 2012/13 RailCorp
 7. ^ 700 jobs to go as RailCorp gets the axe Daily Telegraph 16 November 2012
 8. ^ Fixing the Trains: New approach to customer service Transport for NSW 18 April 2013
 9. ^ "First test trains hit the tracks on South West Rail Link". Transport for NSW. 6 November 2014.
 10. ^ "Sydney's Waratah trainNightRide". CityRail. Dicapai pada 2 Disember 2011.
 11. ^ "Train Fleet Maintenance". CityRail. 1 Jun 2006. Diarkib daripada yang asal pada 13 Mac 2008. Dicapai pada 18 Mei 2008.
 12. ^ Jabatan Keretapi, New South Wales: Trains Kerja Elektrik, 1965
 13. ^ https://www.opal.com.au/en/about-opal/what-services-can-i-use-it-on/Trains/
 14. ^ Ministerial Inquiry into Sustainable Transport in New South Wales Transport NSW December 2003
 15. ^ "CityRail – Tickets & Fares". RailCorp. 9 Jun 2009. Dicapai pada 9 Jun 2009.

Templat:List of public transport operators in Sydney Templat:Rail management structures in New South Wales