T-ara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
  • T-ARA
  • 티아라
130810T-ara(treefong).jpg
Persembahan T-ARA pada 10 Ogos 2013 di Hong Kong (dari kiri ke kanan : Soyeon, Hyomin, Jiyeon, Eunjung, Boram and Qri)
Latar belakang
Juga dikenali sebagai
Tara, Tiara, T-ARA, T♔ARA
Berasal dariSeoul, Korea Selatan
GenreK-pop
Tahun aktif2009-sekarang
Syarikat rakaman
Kegiatan berkaitan
Supernova, SeeYa, Davichi, Coed School, Gangkiz, T-ara N4, QBS, Speed, F-ve Dolls
Laman sesawang
Ahli
Bekas ahli
T-ara
Hangul
Perumian SemakanTiara
McCune–ReischauerT'iara


T-ara (Bahasa Korea: 티아라, Bahasa Jepun: ティアラ, sering dikomersialkan sebagai T-ARA atau T♔ARA) ialah sebuah kumpulan muzik dari Korea Selatan yang dibentuk oleh Mnet Media pada tahun 2009. Sebelum mereka membuat kemunculan pertama mereka, perhatian yang tinggi diberikan oleh peminat muzik kerana mereka digelar Super Rookies dan telahpun menjalani latihan sebelum ini selama 3 tahun.[1]

Bermula sebagai sebuah kumpulan dengan lima anggota, mereka muncul dengan lagu pertama mereka, "Good Person" untuk runut bunyi drama Korea, Cinderella Man pada April 2009. Dua bulan kemudian, Jiwon dan Jiae meninggalkan kumpulan ini, lantas mereka membuat kemunculan sulung sebagai kumpulan dengan 6 ahli setelah menambah Boram, Soyeon, dan Qri sebagai ahli baru pada bulan Julai 2009,[2] menampilkan single pertama mereka iaitu "Lies" (거짓말, Geojitmal).

Album pertama mereka iaitu Absolute First Album dilancarkan pada bulan Disember 2009 dan mengandungi beberapa single yang menjadi hit termasuk "TTL (Time to Love)", "Bo Peep Bo Peep", dan "I Go Crazy Because of You" (너 때문에 미쳐, Neo Ttaemune Michyeo). Album itu kemudiannya disusuli dengan mini-album pertama mereka, Temptastic, pada tahun 2010. Mini-album kedua mereka iaitu John Travolta Wannabe (2011) telah menghasilkan lagu "Roly-Poly", yang dicalonkan untuk beberapa anugerah dan berjaya menduduki No.1 single terbaik tahunan dalam Carta Gaon. Kurang daripada enam bulan kemudian, T-ARA melancarkan mini-album ketiga mereka iaitu Black Eyes (2011), yang mengandungi 3 single yang menjadi hit: "Cry Cry", "We Were in Love" (우리 사랑했잖아, Uri Saranghaetjanha) dan "Lovey-Dovey".

Pada tahun 2011, T-ARA menandatangani kontrak yang bernilai $4.3 juta dengan syarikat pengurusan J-Rock untuk kemunculan pertama mereka dalam industri muzik Jepun, nilai yang tertinggi daripada semua kumpulan perempuan Korea yang membuat kemunculan pertama di Jepun.[3] Single pertama mereka merupakan remake lagu hit mereka pada tahun 2009 iaitu "Bo Peep Bo Peep". Lagu itu berjaya menduduki tangga pertama dalam carta mingguan Oricon dengan jumlah 49,712 salinan berjaya terjual,[4] sekaligus menjadikan mereka kumpulan perempuan Korea pertama yang membuat kemunculan pertama dalam industri muzik Jepun dengan begitu hebat sekali dalam sejarah carta itu.[5] T-ARA kemudiannya melancarkan album Jepun pertama mereka iaitu Jewelry Box pada tahun 2012, yang berjaya meraih tangga kedua dalam carta Oricon.[6]

T-ARA telah menambah lagi dua ahli baru : Hwayoung pada Julai 2010, Areum pada Jun 2012. Ahli kesembilan telahpun dirancang untuk menyertai kumpulan ini iaitu Dani, mulai bulan Disember 2012  – walau bagaimanapun, kemunculan pertamanya dalam T-ARA ditunda sehingga waktu yang akan diberitahu dan dia telah dimasukkan ke dalam sub-unit T-ara N4 buat sementara waktu. Hwayoung kemudian meninggalkan kumpulan pada bulan Julai 2012. Areum meninggalkan T-ARA pada bulan Julai 2013, hanya satu tahun selepas menyertainya. T-ARA menggunakan sistem ketua bergilir di mana ahli yang berbeza daripada kumpulan itu dipilih sebagai ketua kumpulan setiap tahun, untuk memberikan kedua-dua kumpulan dan ahli-ahli individu peluang untuk berkembang ke arah yang baru.[7] Ketua kumpulan mereka yang terkini di bawah sistem ini ialah Qri.[8]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Permulaan dan projek pra-debut[sunting | sunting sumber]

Pada asalnya, lima anggota T-ARA (Jiae, Jiwon, Eunjung, Hyomin dan Jiyeon) telah dilatih bersama-sama selama tiga tahun di bawah Media Mnet. Pada April 2009, mereka mengeluarkan lagu pertama mereka Good Person untuk soundtrack drama Man Cinderella. Jiyeon bekerjasama dengan labelmates SeeYa dan Davichi untuk single duo/berkumpulan yang bertajuk "Woman Generation" ("Generasi Wanita" 여성 시대,), yang telah dikeluarkan pada Mei 2009.

Pada bulan Jun 2009, Mnet Media mengumumkan bahawa Jiae dan Jiwon akan meninggalkan T-ara disebabkan oleh perbezaan dalam gaya muzik. Ahli pertama baru untuk ditambahkan kepada kumpulan adalah Boram, anak perempuan penyanyi Jeon Young-rok dan pelakon Lee Mi-young. Soyeon, bekas pelatih kumpulan Girls' Generation, dan Qri telah ditambah ke dalam T-ara tiga minggu sebelum debut. Pada awal bulan Julai 2009, kumpulan itu bergerak dari Media Mnet kepada syarikat subsidiari Core Contents Media.

2009–10: Debut, Absolute First Album, Breaking Heart dan Temptastic[sunting | sunting sumber]

T-ara membuat debut mereka di talk show Radio Star, MBC pada 29 Julai 2009.

T-ARA mengadakan persembahan di Mnet 20's Choice Awards 2010.

Persembahan pertama mereka adalah pada Mnet! Countdown pada 30 Julai, di mana mereka mempersembahkan lagu "Penipuan" (거짓말, "Lies") dan "Ingin Bermain?" (놀아 볼래? "Wanna Play?") daripada single debut mereka. Debut mereka mendapat reaksi negatif, di mana orang menyatakan bahawa ia adalah lipsync dan seolah-olah seperti "budak-budak" [9].

Kumpulan ini mengumumkan selepas itu bahawa persembahan akan datang akan dibuat secara live. Pada September 2009, Eunjung, Soyeon, Hyomin dan Jiyeon bekerjasama dengan Kwangsu, Jihyuk, dan Geonil dari Supernova untuk single "TTL/Time To Love" (Masa untuk Cinta). Ia dikeluarkan pada 15 September 2009. Single ini merupakan single pertama yang mendapat tempat pertama dalam banyak carta dalam talian bagi kedua-dua kumpulan. T-ara dan Supernova bekerjasama sekali lagi untuk "TTL Listen 2", sekuel kepada "TTL", yang dikeluarkan pada 9 Oktober 2009, dan melibatkan semua anggota daripada kedua-dua kumpulan.

T-ara mengeluarkan album studio debut mereka, Absolute First Album, pada 27 November, 2009. Dalam usaha untuk menentukan judul album, Core Contents Media mengadakan satu kaji selidik di mana orang ramai memilih antara "Bo Bo Peep Peep" atau "Cheoeum Cheoreom"(처음 처럼,"Seperti Kali Pertama"). 9,000 orang telah mengambil bahagian dalam kaji selidik di pelbagai portal muzik dengan 53% (4,770 orang) memilih "Cheoeum Cheoreom". Bagaimanapun, "Bo Bo Peep Peep" dipromosikan di dalam program muzik atas sebab-sebab yang tidak diketahui. "Bo Peep Bo Peep" berada di tangga keempat pada carta Gaon, manakala "Cheoeum Cheoreom" mendapat tempat sepuluh. Mereka mengadakan persembahan comeback mereka dalam rancangan Music Bank pada 4 Disember 2009. Pada Anugerah Golden Disk ke-24, T-ara telah dianugerahkan Rookie of the Year bersama-sama dengan kumpulan 4minute.

Kumpulan ini memenangi anugerah program muzik buat pertama kalinya dengan lagu mereka "Bo Bo Peep Peep" pada episod Hari Tahun Baru Music Bank. Lagu ini seterusnya memenangi lima anugerah keseluruhannya : 2 di Music Bank dan 3 di Inkigayo, melayakkan mereka untuk anugerah "Triple Crown". Kemudian pada Januari 2010, kumpulan ini mengumumkan promosi untuk single mereka yang berikutnya, "Cheoeum Cheoreom", yang berakhir terlalu awal kerana Soyeon telah didiagnosis dengan H1N1. Pada bulan yang sama, T-ara membuat penampilan kameo pada episod ketujuh dan kelapan drama berjudul God Of Study, di mana Jiyeon memainkan watak utama.

Pada bulan Februari 2010, kumpulan ini mengumumkan pengeluaran semula album pertama mereka di bawah tajuk Breaking Heart. Terdapat dua single, "Neo Ttaemune Michyeo" (너 때문에 미쳐, "Saya Gila Kerana Awak") dan "Naega Neomu Apa" (내가 너무 아파, "Saya Sangat Sakit Hati"), dikeluarkan secara digital pada 23 Februari 2010, dengan kedudukan paling tinggi, pertama dan 31 pada carta Gaon. T-ara mengadakan kemunculan semula mereka pada hari yang sama dalam program M! Countdown, dan memenangi beberapa anugerah muzik untuk "Neo Ttaemune Michyeo" sepanjang promosi mereka: dua Mutizen berturut-turut menang di Inkigayo dan satu anugerah tempat pertama di M! Countdown. Breaking Heart dikeluarkan pada 3 Mac 2010, memuncak pada nombor dua pada carta Gaon mingguan dan nombor 35 pada carta tahunan dengan jualan sebanyak 40695 salinan. Selepas promosi untuk "Neo Ttaemune Michyeo" berakhir, T-ara mengadakan persembahan untuk lagu "Naega Neomu Apa" di pelbagai program muzik sehingga awal April 2010.

T-ara mengeluarkan muat turun digital untuk "Wae Ireoni" (왜 이러니, "Mengapa Awak Menjadi Seperti Ini"), single utama untuk extended play pertama mereka, Temptastic, pada 23 November 2010. Temptastic telah dikeluarkan dalam format digital pada 1 Disember 2010, bersama-sama dengan single kedua mereka, "Yayaya". Pengeluaran album telah ditangguhkan sehingga 3 Disember akibat pengeboman di Yeonpyeong pada awal November 2010. T-ara mengadakan kemunculan semula pertama mereka melalui Music Bank pada 3 Disember dan memulakan promosi dengan ahli baru mereka, Hwayoung, dan ketua yang baru, Boram, dan menerima dua kemenangan berturut-turut untuk "Wae Ireoni" dan "Yayaya" di M! Countdown.

2011: John Travolta Wannabe, debut Jepun dan Black Eyes[sunting | sunting sumber]

Single kedua kumpulan itu John Travolta Wannabe dikeluarkan pada 29 Jun , 2011, dan memuncak di tiga nombor pada carta Gaon . Satu-satunya tunggal dari album ini, " Bulat - Poli " , telah dikeluarkan pada hari yang sama dan memuncak pada nombor dua di carta Gaon dan nombor empat di yang baru diwujudkan Billboard Korea K -Pop Hot 100. Single pergi untuk mencapai kejayaan besar, menjadi lagu atas grossing dan paling turun tahun 2011 di Korea mengikut Gaon , [ 35] dengan rekod $ 2 juta pada jualan [36 ] dan 4680253 muat turun. [37 ] " bulat - Poli " telah dianugerahkan Video Muzik Terbaik di Anugerah Muzik Melon 3 [38] dan Penyanyi Tahun (Julai ) pada 1 Anugerah Carta Gaon , dan telah dicalonkan Tarian Persembahan Terbaik oleh Kumpulan Wanita dan Song of the Year pada 13 Mnet Muzik Asia Awards. Kumpulan itu mengeluarkan satu edisi terhad mengeluarkan semula John Travolta Wannabe , bertajuk bulat - Poli di Copacabana, pada 2 Ogos 2011. [39] Trek tajuk, " Bulat - Poli di Copacabana ", adalah sebuah lagu eurodance daripada " bulat - Poli ", dinamakan sempena lagu" Copacabana "yang dipopularkan dalam 80-an di Jongno disko kelab. [39] album ini memuncak pada nombor tiga , manakala single memuncak pada nombor empat puluh dan empat puluh lima di Gaon dan Billboard Korea K- pop Hot 100 carta. Kumpulan itu mula susulan promosi untuk single remix di Music Bank .

Anggota[sunting | sunting sumber]

Anggota Nama lahir Tarikh lahir Posisi Catatan
Boram
(2009–kini)
Jeon Bo-ram (Hangul:전보람) (1986-03-22) 22 Mac 1986 (umur 33) Ketua, Penyanyi
Qri
(2009–kini)
Lee Ji-hyun (Hangul: 이지현) (1986-12-12) 12 Disember 1986 (umur 33) Penyanyi
Soyeon
(2009–kini)
Park In-jung (Hangul: 박인정) (1987-10-05) 5 Oktober 1987 (umur 32) Penyanyi utama
Eunjung
(2009–kini)
Ham Eun-jung (Hangul: 함은정) (1988-12-12) 12 Disember 1988 (umur 31) Penyanyi utama, Rapper utama
Hyomin
(2009–kini)
Park Sun-young (Hangul: 박선영) (1989-05-30) 30 Mei 1989 (umur 30) Penyanyi, Rapper
Jiyeon
(2009-kini)
Park Ji-yeon (Hangul: 박지연) (1993-06-07) 7 Jun 1993 (umur 26) Penyanyi, Maknae

Bekas anggota[sunting | sunting sumber]

Anggota Nama lahir Hari lahir Posisi Catatan
Jiae
(2009)
Lee Ji-ae (Hangul:이지애) (1987-08-06) 6 Ogos 1987 (umur 32) Ketua, Penyanyi utama
Jiwon
(2009)
Yang Ji-won (Hangul: 양지원) (1988-04-05) 5 April 1988 (umur 31) Penyanyi
Hwayoung
(2010–Julai 2012)
Ryu Hwa-young (Hangul: 류화영) (1993-04-22) 22 April 1993 (umur 26) Rapper utama, Penyanyi

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]