THR Gegar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
THR Gegar
FM-Logo-THR-Gegar.jpg
Bandaraya lesen Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia
Kawasan penyiaran Kelantan, Terengganu, Pahang
Slogan Permata Pantai Timur
Tarikh siaran pertama 2005
Bahasa Bahasa Melayu
Pemilik Astro Radio
Saluran saudara Hitz FM, Mix FM, Lite FM, My FM, Melody FM, Era FM, Sinar FM, Zayan FM dan THR Raaga
Tapak web gegar.fm

THR (dahulu dikenali sebagai Time Highway Radio) ialah nama sebuah stesen radio komersial swasta Malaysia yang pertama, terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Kini dikendali oleh Airtime Management and Programming Sdn. Bhd. sejak 2005, stesen ini berasal dari inisiatif dan pada berapa ketika ialah sebuah stesen rasmi kerjasama TIME Engineering, dan nama ini mencadangkan stesen ini mensasarkan kepada pengunna jalan raya/lebuhraya dengan laporan trafik dan hiburan. Ia memulakan satu era baru dalam babak penyiaran Malaysia sebagai ia sebuah stesen pertama untuk memberi alternaltif dari stesen Radio Televisyen Malaysia milik kerajaan dan ia memulakan permulaan sebuah persaingan keras pada pendengar pentutur Bahasa Inggeris. Pada masa kini dan disebabkan oleh kerana THR Gegar bersiaran melalui frekuensi radio di Pahang, Terengganu dan Kelantan sahaja, Permata Pantai Timur telah menjadi tema rasmi stesen radio ini. Sehingga kini, THR Gegar telah menjadi stesen radio nombor 1 di Pantai Timur dengan purata 2juta pendengar setiap minggu. Sasaran pendengar THR Gegar ialah mereka yang berusia 18-39 tahun di seluruh Pantai Timur. Namun dengan perkembangan teknologi, THR Gegar juga boleh didengari di seluruh Malaysia melalui Saluran Astro 863, dan diseluruh dunia melalui internet di laman web gegar.thr.fm , muat turun aplikasi RAKU secara percuma di telefon pintar menerusi App Store & Google Play. THR Gegar menjadi pilihan ramai kerana menampilkan kepelbagaian semua jenis muzik, seperti rock, pop, balada, dangdut, tradisional, hip hop dan irama global. Menambahkan keunikannya, THR Gegar juga menjadi satu-satunya stesen radio yang memainkan sebahagian lagu daripada pelbagai bahasa seperti Bahasa Inggeris, Hindi dan dialek Pantai Timur. Bukan itu sahaja, THR Gegar juga menyajikan lagu-lagu malar segar yang popular dari tahun 70an, 80an, 90an hinggalah lagu-lagu terkini. Dibarisi oleh penyampai baru dan lama, kombinasi personaliti penyampai-penyampai ini memenuhi citarasa semua pendengar dan nyatalah THR Gegar menjadi pilihan ramai kekal sebagai Stesen Radio Melayu Pantai Timur No.1 bagi (THR Gegar) di Malaysia.

Sementara itu, anda juga boleh berhubung dengan penyampai-penyampai THR Gegar kesayangan anda untuk kongsi pendapat anda mengenai THR Gegar. Mudah sahaja! Simpan nombor GEGAR DiGi di telefon anda untuk Whatsapp kami @ 016-7369999.

Logo THR Gegar[sunting | sunting sumber]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

THR memulakan siaran ujian pada malam 31 Ogos 1994 (Hari Kebangsaan ke-37) pada frekuensi 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Pahang Barat. Ia dikawal dari sebuah studio disewa dari Radio Televisyen Malaysia di bangunan Wisma Radio RTM yang terletak di Angkasapuri, Kuala Lumpur. Pada 9hb September dengan tepatnya pukul 3:00 petang, secara simbolik sejajar dengan frekuensi '99.3', THR rasminya memulakan siaran, beroperasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris 24 jam sehari dalam formula 80:20 - 80% masa siaran dalam Bahasa Inggeris, 20% dalam Bahasa Malaysia. Ia juga stesen kedua di Malaysia untuk bersiaran tanpa henti selepas Klasik Nasional (pada masa itu dikenali sebagai Radio 1), dan dilakukan sangat betul pada hari pertama penyiaran.

THR memaparkan beberapa deejay terhebat dalam industri penyiaran negara, kebanyakkanya akan kemudian bersambung dengan stesen lain dalam penyiaran radio Bahasa Inggeris.

Setahun kemudian pada tahun 1995 THR meluaskan kawasan pemancaran pemyiaran ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, penyiarannya boleh juga didengari di Singapura; pada satu titik THR membuktikan ia sangat popular manakala stesen Singapura merasa terancam oleh kadar mencemaskan dimana pendengar-pendengar berubah ke stesen tersebut. Best 104 juga mula merasa kehangatan dan memutuskan untuk 'serang balas' dengan meluaskan penyiarannya ke Kuala lumpur pada tahun 1995 dan persaingan pendengar Bahasa Inggeris ialah keras dengan stesen radio Bahasa Inggeris Radio Televisyen Malaysia iaitu Traxx FM (pada masa itu dikenali sebagai Radio 4).

Pada tahun 1996, THR berpindah ke studio sendirinya di Aras 10 dari Wisma TIME, Jalan Tun Razak, berdekatan dengan hati pusat bandaraya Kuala Lumpur. Tahun yang sama menyaksikan perluasan kawasan penyiaran ke negeri-negeri Utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Persaingan Hebat dan Penurunan[sunting | sunting sumber]

Perluasan penyiaran Best 104 ke pedalaman pendengar Lembah Kelang THR pada tahun 1996 menyampaikan satu cabaran huraian-huraian kepada THR, dengan sekurang-kurangnya seorang deejay 'melompat' dari THR ke Best 104. Bagaimanapun, ia adalah permulaan penyiaran AMP Radio Network HITZ FM pada bulan Januari 1997 yang sebenarnya mencederakan populariti THR, dan juga seperti Best 104. Pengenalan terus stesen Bahasa Inggeris oleh AMP Radio Network menghakis pendengar Bahasa Inggeris kedua buah stesen (THR dan Best 104), atas dimana pendapatan pengiklanan kedua-dua stesen adalah sebahagian besar tergantung. Stesen-stesen AMP menyampaikan pendengar radio rakyat Malaysia dengan senarai pemain genre berkhusus - hit top, kontemporari, dan pendengaran ringan. Tema-tema Best 104 dan THR adalah berdasarkan dalam sebuah kombinasi genre tersebut, dan pengenalan stesen berkhusus daripada dua buah stesen. Lama-kelamaan, Best 104 menurunkan slot masa rancangan Bahasa Inggeris untuk siaran Bahasa Inggeris, dari 10 jam sehari kepada dua jam, sebelum ia berakhir pada tahun 2001. THR secara sementara daripada dwibahasa kepada tribahasa, memperkenalkan slot masa Bahasa Mandarin. Kemudian ia memansuhkan slot Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin, kecuali slot Bahasa Malaysia dan memperkenalkan slot Bahasa Tamil.

Kini[sunting | sunting sumber]

THR telah dimiliki oleh Astro Radio pada tahun 2005 dan memaparkan rancangan Bahasa Malaysia (THR Gegar) di Pantai Timur.

Penyampai THR Gegar (kini)[sunting | sunting sumber]

 • Aiman - Muzik Eksekutif THR Gegar
 • Anna Aljuffrey
 • Eha
 • Ewan
 • Nasa
 • Nazz
 • Rezlynn
 • Shah
 • Suzana

Ahad - Khamis[sunting | sunting sumber]

Masa Segmen Penyampai Info Segmen
6.00 pagi - 10:00 pagi Ceria Pagi Shah & Anna
 • Hari anda lebih ceria sambil mendengar Oh My Dialek, Kejutan Hari Jadi, Juara Belit Lidah dan banyak lagi!
10.00 pagi - 3.00 petang Gegar 10-3 Rezlynn
 • Berhibur sambil berborak, Kelas ERT, Bereh Dop?, Seleksi Rock Gegar dan Lagu Pilihan Facebook.
3.00 petang - 7.00 malam Gegar Petang Nasa & Suzana
 • Berborak dalam Sembang Petang, Lagu Berganda, Pantas Caras, Teka Teki Spontan, Live@THR Gegar serta lagu-lagu best!
7.00 malam - 8.00 malam Senja Pantai Timur -
 • Himpunan lagu-lagu nasyid diselangi renungan dan tazkirah. Pengisian jiwa dengan alunan zikrullah hanya di THR Gegar, Permata Pantai Timur.
8.00 malam - 12.00 tgh malam Gegar Malam DJ Nazz
 • Bersama Nazz, Dengarkan Pilihan Malam Gegar dan Cinta Gegar. Luahkan perasaan cinta anda di THR Gegar@03-95439969/Facebook, Instagram,Twitter THR Gegar atau Whatsapp di 016-7369999.
12:00 tgh malam - 6:00 pagi Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti -
 • Layan Jiwang@THR Gegar, lawati gegar.thr.fm, info-info terkini, Cerita Kedai Kopi dan peluang menangi hadiah dan banyak lagi.

Jumaat[sunting | sunting sumber]

Masa Segmen Penyampai Info Segmen
6.00 pagi - 10.00 pagi Ceria Pagi Hujung Minggu Ewan & Eha
 • Mulakan pagi hujung minggu anda dengan Lagu Dalam Hutan, Troll Pantai Timur, Soalan Cepu Besi Merapu dan banyak lagi!
10.00 pagi - 3.00 petang Pilihan Pantai Timur

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Rezlynn/Suzana
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanPantaiTimur, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
3.00 petang - 4.00 petang This Is Pantai Timur Nasa
 • Segmen baharu di GEGAR! Dengarkan tempat-tempat yang menarik sekitar Pantai Timur & aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang minggu ini serta lagu-lagu dialek Pantai Timur yang menjadi pilihan (Kelantan, Terengganu & Pahang)
4.00 petang - 7.00 malam Pilihan Pantai Timur

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Nasa
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanPantaiTimur, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
7.00 malam - 8.00 malam Senja Pantai Timur -
 • Himpunan lagu-lagu nasyid diselangi renungan dan tazkirah. Pengisian jiwa dengan alunan zikrullah hanya di THR Gegar, Permata Pantai Timur.
8.00 malam - 12.00 tgh malam Pilihan Malam Minggu

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Aiman
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanMalamMinggu, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
12.00 tgh malam - 6.00 pagi Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti -
 • Layan Jiwang@THR Gegar, lawati gegar.thr.fm, info-info terkini, Cerita Kedai Kopi dan peluang menangi hadiah dan banyak lagi.

Sabtu[sunting | sunting sumber]

Masa Segmen Penyampai Info Segmen
6.00 pagi - 10.00 pagi Ceria Pagi Hujung Minggu Ewan & Eha
 • Mulakan pagi hujung minggu anda dengan Lagu Dalam Hutan, Troll Pantai Timur, Soalan Cepu Besi Merapu dan banyak lagi!
10.00 pagi - 12.00 tgh hari Carta Hits Gegar DJ Nazz
 • Carta lagu-lagu pilihan minggu ini, dengarkan cerita terkini artis jemputan dan berhibur dengan lagu #GEGARkustik.
12.00 tgh hari - 6.00 petang Pilihan Pantai Timur

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Rezlynn/Suzana/DJ Nazz
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanPantaiTimur, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
6.00 petang - 7.00 malam Jam Hindi Power Suzana
 • Layan lagu-lagu hindi popular disamping kisah menarik bintang-bintang Bollywood dalam Jam Hindi Power.
7.00 malam - 8.00 malam Senja Pantai Timur -
 • Himpunan lagu-lagu nasyid diselangi renungan dan tazkirah. Pengisian jiwa dengan alunan zikrullah hanya di THR Gegar, Permata Pantai Timur.
8.00 malam - 10.00 malam Pilihan Malam Minggu

(Lagu Pilihan Pendengar Sendiri Menerusi FB & Twitter THR Gegar)

Aiman
 • Dengarkan lagu-lagu pilihan anda dihujung minggu. Taip #PilihanMalamMinggu, tajuk lagu, nama penyanyi dan ucapan jika ada di FB atau Twitter THR Gegar.
10.00 malam - 12.00 tgh malam (Ulangan) Carta Hits Gegar DJ Nazz
 • Carta lagu-lagu pilihan minggu ini, dengarkan cerita terkini artis jemputan dan berhibur dengan lagu #GEGARkustik. *(Ulangan)
12.00 tgh malam - 6.00 pagi Lagu-Lagu Pilihan Terbaik Pantai Timur Tanpa Henti -
 • Layan Jiwang@THR Gegar, lawati gegar.thr.fm,info-info terkini, Cerita Kedai Kopi dan peluang menangi hadiah dan banyak lagi.

Tetamu Khas THR Gegar[sunting | sunting sumber]

Mat Dan, anak kelahiran England berkewarganegaraan Malaysia dijemput oleh studio THR Gegar dalam segmen Ceria Pagi sebagai tetamu khas untuk ditemuramah kerana kefasihan beliau bercakap Bahasa Melayu loghat Terengganu.[1][2][3]

Frekuensi THR Gegar[sunting | sunting sumber]

Nota: Bagi di kawasan luar Pantai Timur, anda juga boleh dengarkan THR Gegar melalui saluran Astro 863, muat turun aplikasi RAKU @ THR Gegar di telefon pintar anda secara percuma di App Store atau Google Play Store atau secara online kerana FREKUENSI bagi THR Gegar dikhususkan untuk para pendengar di Pantai Timur sahaja sejajar dengan slogannya 'Permata Pantai Timur'.

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Pautan luar[sunting | sunting sumber]