Pergi ke kandungan

Tahun liturgi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Tahun Liturgi, juga dikenali sebagai tahun gereja atau tahun Kristian, sama seperti penggunaan Kalender Harian,[1][2] ctetapi mengandungi musim liturgical dalam Gereja Kristian yang terkandung Perayaan kristian, termasuk Perayaan orang Kudus dimasukan, dan beberapa naskah Scripture akan dibaca dalam samaada tahun annular atau semiannular.[3]

Penggunaan Warna Liturgi akan digunaakn untuk membezakan musim musim serta perayaan Gereja. Tarikh bagi sesetengah perayaan bagi demonisasi beberapa gereja mungkin berlainan, tetapi perayaannya dan intipati perayaan adalah sama.

Kitaran Liturgi[sunting | sunting sumber]

Tahun Liturgi dalam Ritus Katoik, penggunaan warna Liturgi.

Kitaran liturgi membahagikan tahun kepada beberapa siri musim, masing-masing dengan mood masing-masing, menekankan teologi, dan mod doa Kristian, penekanan yang boleh ditandakan dengan cara yang berbeza untuk menghiasi gereja, pengunaan warna paraments serta pakaian untuk paderi, Teks Misa dibacakan,tema untuk berdakwah dan juga tradisi dan amalan yang berbeza sering diperhatikan secara peribadi atau di rumah. Di gereja-gereja yang mengikuti tahun liturgi, petikan kitab suci untuk setiap hari Ahad (dan bahkan setiap hari dalam setahun dalam beberapa tradisi) dinyatakan dalam leksionari. Selepas Reformasi Protestan, Anglikan dan Lutheran terus mengikuti leksionari Ritus Rom. Berikutan keputusan Majlis Vatikan Kedua, Gereja Katolik menyemak semula leksionari itu pada tahun 1969, mengamalkan kitaran bacaan tiga tahun untuk hari Ahad dan kitaran dua tahun untuk hari bekerja.


Penyesuaian leksionari Ritus Rom yang disemak telah diterima pakai oleh Protestan, yang membawa kepada penerbitan pada tahun 1994 Lectionary Common Revised untuk hari Ahad dan perayaan besar, yang kini digunakan oleh banyak denominasi Protestan, termasuk juga Methodist, Reformed, United, dll. Ini telah membawa kepada kesedaran yang lebih besar tentang tahun Kristian tradisional di kalangan Protestan, terutamanya di kalangan denominasi utama.

Kalender Alkitab[sunting | sunting sumber]

Para Cendekiawan Gereja tidak bersepakat sama ada kalendar yang digunakan oleh orang Yahudi sebelum Pembuangan Babylon, adalah solar (berdasarkan pengembalian kedudukan relatif yang sama antara matahari dan bumi), lunisolar (berdasarkan bulan yang sepadan dengan kitaran bulan, dengan bulan tambahan berkala untuk membawa kalendar kembali kepada persetujuan dengan kitaran suria) seperti kalendar Yahudi masa kini Hillel II, atau lunar, seperti kalendar Hijrah.[4]

Bulan pertama tahun Ibrani dipanggil אביב (Aviv), jelas diterima pakai oleh Musa dari Ipip sebagai bulan kesebelas dalam kalendar Mesir bukan lunar (itu juga merupakan asal usul Abib sebagai bulan kesepuluh dalam kalendar Ethiopia bukan lunar),[5] maksudnya bulan biji-bijian hijau.[6] Perlu berlaku pada masa yang sesuai pada musim bunga, oleh itu ia pada asalnya merupakan sebahagian daripada kalendar tropika. Pada masa pembuangan Babylon, apabila menggunakan kalendar sivil Babylon, orang Yahudi menggunakan istilah ניסן (Nisan) sebagai nama untuk bulan itu.,[7] berdasarkan nama Babylonia Nisanu.[8] Thomas J Talley mengatakan bahawa penggunaan istilah Babylon berlaku sebelum pengasingan.[9]

Dalam kalendar awal, kebanyakan bulan hanya dipanggil dengan nombor (seperti "bulan kelima"). Nama bulan yang berasal dari Babylon yang digunakan oleh orang Yahudi ialah:

 1. Nisan (March–April)
 2. Iyar (April–Mei)
 3. Sivan (Mei–Jun)
 4. Tammuz (Jun–Julai)
 5. Av (Julai–Ogos)
 6. Elul (Ogos–September)
 7. Tishrei (September–Oktober)
 8. Marcheshvan (Oktober–November)
 9. Kislev (November–December)
 10. Tevet (December–Januari)
 11. Shevat (Januari–Februari)
 12. Adar 1 (Februari; hanya semasa tahun lompat)
 13. Adar (Februari–March)

Pada zaman Alkitab, perayaan agama Yahudi berikut dirayakan:

Kristian Timur[sunting | sunting sumber]

Ritus Syriac Timur[sunting | sunting sumber]

The liturgical seasons of East Syriac Catholic churches.

Kalendar Liturgi Ritus Syria Timur ditetapkan mengikut aliran sejarah keselamatan. Dengan tumpuan kepada kehidupan sejarah Yesus Kristus, orang percaya dibawa kepada penggenapan eskatologi (iaitu kebahagiaan syurgawi) melalui pengaturan khusus musim liturgi ini.[10] Tahun liturgi dibahagikan kepada 8 musim kira-kira 7 minggu setiap satu tetapi diselaraskan agar sesuai dengan kalendar suria. Susunan Musim-Musim dalam Tahun Liturgi adalah berdasarkan tujuh peristiwa penting mengenai perayaan Sejarah Keselamatan. Mereka ialah:

 1. Kelahiran Kristus
 2. Epifani Kristus
 3. Kebangkitan Yesus
 4. Pentakosta
 5. Transfigurasi
 6. Salib Agung
 7. Parousia ((Dedikasi Gereja selepas kedatangan Kristus yang kedua)

salah satu rekod tertua yang ada menyebut kitaran liturgi ritus timur-syriac ialah manuskrip tulisan tangan bernama 'Preface to Hudra' yang ditulis oleh Rabban Brick-Iso pada abad ke-14..[11] Manuskrip itu menyebut bahawa tahun liturgi dibahagikan kepada sembilan musim bermula dari Subara dan berakhir dengan Qudas Edta. Gereja Katolik ritus timur-syriac mengekalkan kalender liturgi yang sama sehingga kini kecuali ramai yang menganggap musim ke-7 dan ke-8 sebagai satu musim. Pembacaan alkitabiah dan doa semasa Misa dan Liturgi Waktu berbeza mengikut musim yang berbeza dalam kalendar liturgi.

Liturgi Kalender[sunting | sunting sumber]

Pelbagai musim kalendar liturgi Gereja Syro-Malabar dan Gereja Katolik Chaldean diberikan di bawah.

Annunciation (Subara)[sunting | sunting sumber]

Minggu Annunciation (Subara)adalah musim pertama tahun liturgi. Tahun liturgi bermula dengan memperingati peristiwa alkitabiah yang membawa kepada pengumuman dan kelahiran Yesus sebagai penyelamat yang diharapkan dalam perjanjian lama. Musim bermula pada hari Ahad sejurus sebelum pertama bulan Disember dan berakhir dengan perayaan Efifani iaitu Perayaan Pembaptisan Yesus. Orang beriman mengamalkan pantang pada 1–25 Disember sebagai persediaan untuk Krismas; tempoh ini dipanggil "25 hari Puasa".[12]

Pesta yang dirayakan

Epiphany (Denha)[sunting | sunting sumber]

Weeks of Epiphany bermula pada hari Ahad yang paling hampir dengan perayaan Epiphany dan berjalan ke permulaan Great Fast. Perkataan Denha dalam bahasa Syria bermaksud matahari terbit. Gereja menganggap pembaptisan Yesus di Jordan sebagai peristiwa sejarah pertama apabila Tritunggal Mahakudus diturunkan kepada manusia dalam kemanusiaan Yesus Kristus. Oleh itu musim memperingati manifestasi atau wahyu Yesus dan Tritunggal kepada dunia. Semasa musim gereja merayakan perayaan Orang Suci berkaitan dengan manifestasi Tuhan.

 • Perayaan yang disambut dalam tempoh tersebut
 • Perayaan Epifani atau Perayaan Pembaptisan Tuhan (6 Januari)
 • Perayaan Santo Yohanes Pembaptis pada hari Jumaat pertama Epifani
 • Perayaan Rasul Petrus (Kepha) dan Paulus pada hari Jumaat kedua Epifani
 • Perayaan Penginjil pada Jumaat ketiga Epifani
 • Perayaan Saint Stephan pada Jumaat keempat Epifani
 • Perayaan Bapa Gereja pada Jumaat kelima Epifani
 • Perayaan Santo Penaung Gereja pada Jumaat keenam Epifani
 • Perayaan semua umat beriman yang telah pergi pada hari Jumaat terakhir Epiphany
Puasa Besar (Sawma Rabba)[sunting | sunting sumber]

Selama minggu-minggu ini umat beriman bermeditasi selama 40 hari puasa Yesus dan kemuncak kehidupan umum-Nya dalam sengsara, kematian dan pengebumian. Musim ini bermula 50 hari sebelum Paskah pada hari Ahad Peturta dan merangkumi keseluruhan tempoh Prapaskah Besar dan memuncak pada Ahad Kebangkitan. Perkataan Peturta dalam bahasa Syria bermaksud "melihat ke belakang" atau "rekonsiliasi". Setia memasuki minggu-minggu Puasa Besar, meraikan kenangan semua Setia Berangkat pada Jumaat terakhir Denha. Menurut tradisi gerejawi, minggu-minggu Puasa Besar juga merupakan satu kesempatan untuk mengekalkan ingatan kepada Allahyarham yang dikasihi melalui doa-doa khusus, penolakan, sedekah, dan sebagainya dan dengan itu mempersiapkan diri untuk kematian dan kebangkitan yang baik dalam Yesus Kristus. Semasa berpuasa di Gereja Syro Malabar, jangan gunakan daging, ikan, telur, banyak produk tenusu, dan kebanyakan makanan kegemaran, dan juga elakkan hubungan seksual pada semua hari termasuk hari Ahad dan Hari Raya. Sebelum penjajahan Eropah, Nasrani India hanya mempunyai makanan sekali sehari (selepas 3:00 petang) pada semua hari semasa Puasa Besar. - Kenduri di Musim Puasa

 • Ahad Peturta pada Ahad Pertama Puasa Besar
 • Isnin Abu atau Isnin Bersih pada hari pertama (Isnin) Puasa Besar
 • Lazarus Jumaat pada Jumaat keenam Puasa Besar
 • Ahad Oshana pada Ahad ketujuh Puasa Besar
 • Khamis Pesha
 • Jumaat Passion atau Good Friday
 • Sabtu atau Sabtu Cahaya yang hebat

Perayaan-perayaan berikut sentiasa dalam Musim Prapaskah:

 • Perayaan Mac Cyril dari Jerusalem (18 Mac)
 • Perayaan Saint Joseph (19 Mac)
 • Perayaan Pengumuman (25 Mac)
Kebangkitan (Qyamta)[sunting | sunting sumber]

Minggu-minggu Kebangkitan Besar bermula pada hari Ahad Kebangkitan dan berjalan ke hari raya Pentakosta. Gereja merayakan Kebangkitan Tuhan kita selama tujuh minggu ini: Kemenangan Yesus atas kematian, dosa, penderitaan dan Syaitan. Gereja juga memperingati pelbagai peristiwa yang berlaku selepas kebangkitan Kristus, seperti lawatan Yesus kepada para Rasul dan kenaikan Yesus. Menurut agama Kristian timur, Perayaan Kebangkitan adalah perayaan yang paling penting dan terbesar dalam satu tahun liturgi. Oleh itu, musim memperingati kebangkitan Kristus juga sangat penting dalam liturgi gereja. Minggu pertama musim ini disambut sebagai 'Minggu minggu' kerana ia adalah minggu kebangkitan Kristus.

Perayaan yang disambut dalam tempoh tersebut:

 • Perayaan Kebangkitan Kristus
 • Pesta Semua Pengaku (Saints) pada Jumaat pertama Qyamta
 • Ahad baru atau Ahad St. Thomas pada Ahad kedua Qyamta
 • Perayaan Kenaikan Isa pada Jumaat keenam Qyamta

Perayaan berikut sentiasa berada dalam musim kebangkitan:

Apostles (Slihe)[sunting | sunting sumber]

Weeks of apostles (Slihe) starts on the feast of Pentecost, fiftieth day of the Resurrection Sunday. During these days the church commemorates the inauguration of church and the acts of apostles and church fathers through which the foundation of the church was laid. Church meditates on the virtues of the early church: fellowship, breaking of bread and sharing of wealth, and the fruits and gifts of Holy Spirit. The spread of the church all over the world as well as her growth is also remembered during this season.

Feast celebrated during the season:

 • Feast of Pentecost on first Sunday of Slihe
 • Feast of Friday of Gold: The first commemoration of the first miracle of apostles done by Saint Peter.

The following feasts are commemorated in the season of Slihe

Qaita (Summer)[sunting | sunting sumber]

Sepanjang minggu kematangan Qaita dan kesuburan gereja diperingati. Perkataan Syria Qaita bermaksud "musim panas" dan ia adalah masa penuaian untuk Gereja. Buah-buah Gereja adalah buah kekudusan dan kesyahidan. Semasa pertumbuhan dan masa bayi Gereja dirayakan dalam 'Minggu Para Rasul,' perkembangannya di berbagai belahan dunia dengan mencerminkan imej Kerajaan syurga dan melahirkan ramai orang kudus dan martir diisytiharkan pada musim ini. Jumaat Musim ini dikhususkan untuk menghormati Orang Suci dan Martir.

Perayaan yang disambut semasa musim:

 • Perayaan dua belas rasul dan Nusardeil pada hari Ahad pertama Qaita. (Nusardeil ialah perkataan Parsi yang bermaksud "Hari Tahun Baru yang diberikan Tuhan".)
 • Perayaan Mar Jacob dari Nisibis pada Jumaat pertama Qaita.
 • Perayaan Mar Mari pada Jumaat kedua Qaita.
 • Perayaan Marta Simoni dan Tujuh Anaknya pada Jumaat kelima Qaita.
 • Perayaan Mar Shimun Bar Sabbai dan Sahabat pada Jumaat keenam Qaita.
 • Perayaan martir Mar Quardag pada Jumaat ketujuh Qaita.

Perayaan berikut diperingati dalam musim Qaita

 • Perayaan tujuh puluh murid Yesus (27 Julai)
 • Perayaan Saint Alphonsa di Gereja Katolik Syro Malabar (28 Julai)
 • Perayaan Transfigurasi Yesus (6 Ogos)
 • Perayaan Pengangkatan Maria (15 Ogos)
Eliyah-Sliba-Moses[sunting | sunting sumber]

Nama musim-musim Eliyah-Sliba-Moses mengambil asal usulnya dari perayaan transfigurasi Yesus. Dan musim-musim berputar di sekitar peninggian salib pada hari raya salib yang mulia pada 14 September. Semasa musim Eliyah dan gereja Sliba mengingatkan umat beriman akan kebahagiaan syurga yang dijanjikan untuk diwarisi pada akhir kehidupan duniawi dan gereja memperingati pengalaman agung kebahagiaan melalui pelbagai sakramen. Sementara pada musim gereja Musa merenungkan tentang akhir zaman dan penghakiman terakhir. Sering kali musim Musa dianggap sebagai musim yang berbeza dan berasingan daripada dua yang lain kerana ia mempunyai tema yang berbeza.

Musim Eliyah mempunyai tempoh satu hingga tiga hari Ahad. Musim Sliba bermula pada hari Ahad pada atau selepas perayaan salib mulia dan mempunyai tempoh tiga hingga empat minggu. Ahad pertama Sliba sentiasa dianggap sebagai Ahad keempat musim gabungan. Musim Musa sentiasa mempunyai empat minggu.

Perayaan yang disambut pada musim:

 • Perayaan Salib yang mulia
 • Perayaan berikut diperingati dalam musim Eliyah-Sliba-Musa
 • Perayaan Kelahiran Maria pada 8 September dan puasa lapan hari sebagai persediaan untuk perayaan itu
Dedication of the church (Qudas Edta)[sunting | sunting sumber]

Minggu-minggu dedikasi gereja adalah musim liturgi terakhir dalam upacara Syria Timur.[13][14] Ia terdiri daripada empat minggu dan berakhir pada hari Sabtu sebelum Ahad antara 27 November dan 3 Disember. Tema musim ini ialah gereja dipersembahkan oleh Kristus sebagai pengantin kekalnya di hadapan bapanya di bilik pengantin perempuan syurga. Tempoh itu berasal dari perayaan dedikasi gereja Sephelcure atau perayaan Yahudi Hanukkah. Walau bagaimanapun, musim itu secara rasmi dimulakan oleh Patriark Isho-Yahb III dari Seleucia-Ctesiphon (647–657) dengan memisahkannya daripada musim Musa..[15] Feasts celebrated during the season:

 • Feast of dedication of the church on 1st Sunday of Qudas Edta
 • Feast of Christ the King on last Sunday of Qudas Edta (Celebrated only in eastern catholic churches of the rite since pope Pius XI instituted it in Roman-rite).

Gereja Orthodox Timur[sunting | sunting sumber]

Tahun liturgi di Gereja Ortodoks Timur dicirikan oleh puasa dan perayaan bergantian, dan dalam banyak cara serupa dengan tahun Katolik. Walau bagaimanapun, Tahun Baru Gereja (Indiksi) secara tradisinya bermula pada 1 September (Gaya Lama atau Gaya Baru), dan bukannya Ahad Adven pertama. Ia termasuk kedua-dua perayaan pada Kitaran Tetap dan Kitaran Paschal (atau Kitaran Boleh Alih). Hari perayaan yang paling penting setakat ini ialah Perayaan Paskah (Paskah) - Perayaan Perayaan. Kemudian Dua Belas Perayaan Besar, yang memperingati pelbagai peristiwa penting dalam kehidupan Yesus Kristus dan Theotokos (Perawan Maria).

Majoriti Kristian Ortodoks (Rusia, khususnya) mengikuti Kalendar Julian dalam mengira perayaan gereja mereka, tetapi ramai (termasuk Patriark Ekumenikal dan Gereja Greece), sambil mengekalkan pengiraan Julian untuk perayaan pada Kitaran Paskah, telah menerima pakai Kalendar Julian yang disemak semula (pada masa ini bertepatan dengan Kalendar Gregorian) untuk mengira perayaan-perayaan yang ditetapkan mengikut tarikh kalendar.

Antara 1900 dan 2100, terdapat perbezaan tiga belas hari antara tarikh Julian dan kalendar Julian dan Gregorian Semakan. Oleh itu, sebagai contoh, di mana Krismas disambut pada 25 Disember O.S. (Gaya Lama), sambutan itu bertepatan dengan 7 Januari dalam Kalendar Semakan. Pengiraan hari Pascha (Paskah) bagaimanapun, sentiasa dikira mengikut kalendar lunar berdasarkan Kalendar Julian, walaupun oleh gereja-gereja yang mematuhi Kalendar yang Disemak.

Terdapat empat musim puasa sepanjang tahun: Puasa yang paling penting ialah Puasa Besar yang merupakan masa yang sengit untuk berpuasa, bersedekah dan berdoa, dilanjutkan selama empat puluh hari sebelum Ahad Palma dan Minggu Suci, sebagai persiapan untuk Pascha. Puasa Nativity (Musim Sejuk Puasa) adalah masa persediaan untuk Perayaan Kelahiran Kristus (Krismas), tetapi manakala Advent di Barat berlangsung hanya empat minggu, Puasa Nativity berlangsung selama empat puluh hari penuh. Puasa Rasul adalah berubah-ubah panjangnya, berlangsung dari lapan hari hingga enam minggu, sebagai persediaan untuk Perayaan Santo Petrus dan Paulus (29 Jun). Puasa Dormition berlangsung selama dua minggu dari 1 Ogos hingga 14 Ogos sebagai persediaan untuk Perayaan Dormition Theotokos (15 Ogos). Tahun liturgi dibina sedemikian rupa sehingga pada setiap musim puasa ini, salah satu Perayaan Besar berlaku, supaya puasa boleh dibakar dengan kegembiraan.

Sebagai tambahan kepada musim puasa ini, orang Kristian Ortodoks berpuasa pada hari Rabu dan Jumaat sepanjang tahun (dan beberapa biara Ortodoks juga merayakan hari Isnin sebagai hari puasa). Hari-hari tetap tertentu sentiasa hari puasa, walaupun ia jatuh pada hari Sabtu atau Ahad (dalam hal ini puasanya dikurangkan sedikit, tetapi tidak dimansuhkan sama sekali); ini ialah: Dekolasi St. John the Baptist, Pemuliaan Salib dan sehari sebelum Epiphany (5 Januari). Terdapat beberapa tempoh bebas puasa, apabila ia dilarang berpuasa, walaupun pada hari Rabu dan Jumaat. Ini adalah: minggu selepas Paskah, minggu selepas Pentakosta, tempoh dari Kelahiran Kristus hingga 5 Januari dan minggu pertama Triodion (minggu selepas Ahad ke-17 sebelum Pentakosta).

Pascha[sunting | sunting sumber]

Perayaan terbesar ialah Pascha. Paskah untuk kedua-dua Timur dan Barat dikira sebagai Ahad pertama selepas bulan purnama yang jatuh pada atau selepas 21 Mac (nominal hari ekuinoks vernal), tetapi pengiraan Ortodoks adalah berdasarkan kalendar Julian, yang 21 Mac sepadan pada masa ini dengan 3 April dalam kalendar Gregorian, dan pada pengiraan tarikh bulan purnama yang berbeza daripada yang digunakan di Barat (lihat computus untuk butiran lanjut).

Tarikh Pascha adalah pusat kepada seluruh tahun gerejawi, bukan sahaja menentukan tarikh permulaan Prapaskah Besar dan Pentakosta, tetapi mempengaruhi kitaran perayaan yang boleh digerakkan, pembacaan kitab suci dan Octoechos (teks yang dilaungkan mengikut lapan mod gerejawi) sepanjang tahun. Terdapat juga beberapa perayaan kecil sepanjang tahun yang berdasarkan tarikh Pascha. Kitaran boleh bergerak bermula pada Ahad Zacchaeus (hari Ahad pertama sebagai persediaan untuk Puasa Besar atau Ahad ke-33 selepas Pentakosta seperti yang diketahui), walaupun kitaran Octoechos berterusan sehingga Ahad Palma.

Tarikh Pascha mempengaruhi musim liturgi berikut:

 • Tempoh Triodion (Ahad sebelum Puasa Besar, Minggu Cheesefare, Palm Sunday, dan Minggu Suci)
 • Tempoh Pentakosta (Ahad Paskah hingga Ahad Selepas Pentakosta yang juga dipanggil Ahad semua orang kudus)

Dua Belas Pesta Besar[sunting | sunting sumber]

Sebahagian daripada perayaan ini mengikuti Kitaran Tetap, dan sesetengahnya mengikuti Kitaran Boleh Bergerak (Paschal). Kebanyakan mereka yang berada di Kitaran Tetap mempunyai tempoh persediaan yang dipanggil Forefeast, dan tempoh perayaan selepas itu, serupa dengan Western Octave, dipanggil Afterfeast. Perayaan Besar pada Kitaran Paskah tidak mempunyai Perayaan Awal. Panjang Forefeasts dan Afterfeasts berbeza-beza, mengikut hari raya.

Nota: Dalam amalan Timur, sekiranya perayaan ini jatuh pada Minggu Suci atau pada Pascha sendiri, perayaan Pengumuman tidak dipindahkan ke hari lain. Sebenarnya, gabungan perayaan-perayaan Pengumuman dan Pascha (dipli Paschalia,Yunani: διπλή Πασχαλιά)dianggap sebagai acara yang sangat meriah.

Pesta lain[sunting | sunting sumber]

Some additional feasts are observed with as though they were Great Feasts:

Every day throughout the year commemorates some saint or some event in the lives of Christ or the Theotokos. When a feast on the moveable cycle occurs, the feast on the fixed cycle that was set for that calendar day is transferred, with the propers of the feast often being chanted at Compline on the nearest convenient day.

Kitaran[sunting | sunting sumber]

Sebagai tambahan kepada Kitaran Tetap dan Boleh Bergerak, terdapat beberapa kitaran liturgi lain dalam tahun gerejawi yang mempengaruhi perayaan perkhidmatan ilahi. Ini termasuk, Kitaran Harian, Kitaran Mingguan, Kitaran Injil Matins, dan Octoechos.

Oriental Orthodox and P'ent'ay Evangelical Churches[sunting | sunting sumber]

Templat:Incomplete section


Kristian Barat[sunting | sunting sumber]

The month of October from a liturgical calendar for Abbotsbury Abbey. 13th-century manuscript (British Library, Cotton MS Cleopatra B IX, folio 59r).

Kalendar liturgi Kristian Barat adalah berdasarkan kitaran Ritus Rom Gereja Katolik, termasuk kalendar Lutheran, Anglikan, dan kalendar Protestan yang lain kerana kitaran ini sebelum Reformasi. Secara amnya, musim liturgi dalam agama Kristian barat ialah Adven, Krismas, Masa Biasa (Masa selepas Epifani), Prapaskah, Paskah, dan Masa Biasa (Masa selepas Pentakosta). Sesetengah tradisi Protestan tidak termasuk Masa Biasa: setiap hari jatuh ke dalam musim yang dinominasikan.

Profesor Universiti Vanderbilt Hoyt L. Hickman, berkenaan dengan kalendar Gereja Kristian Barat yang menggunakan Lectionary Common Revised,[17] termasuk Presbyterian, Methodist, Anglikan/Episcopalians, Lutheran dan beberapa Baptist, antara lain,[18] menyatakan bahawa:[17]

Semua kalendar ini bersetuju bahawa Hari Tuhan adalah kepentingan utama di kalangan perayaan tahun itu dan Tahun Kristian mengandungi dua kitaran utama - kitaran Paskah dan kitaran Krismas. Setiap kitaran termasuk musim perayaan (Paskah dan Krismas), didahului oleh musim persediaan dan penantian (Puasa dan Adven). Dalam kebanyakan versi denominasi dan dalam Common Lectionary, Lent dan Advent segera didahului oleh Ahad peralihan (Transfigurasi dan Kristus Raja), dan Musim Paskah dan Krismas serta-merta diikuti oleh Ahad peralihan (Triniti dan Pembaptisan Tuhan).[17]


Gereja-gereja Protestan, dengan pengecualian Lutheran dan Anglican, biasanya merayakan lebih sedikit perayaan berkenaan dengan orang-orang kudus, daripada denominasi liturgi yang disebutkan di atas, sebagai tambahan kepada Gereja Katolik dan Ortodoks.

Spesifik bagi setiap Demoninasi Gereja[sunting | sunting sumber]

Gereja Katolik[sunting | sunting sumber]

Gereja Katolik mengetepikan hari dan musim tertentu setiap tahun untuk mengingati dan meraikan pelbagai peristiwa dalam kehidupan Kristus. Dalam Ritus Romnya, tahun liturgi bermula dari Adven, masa persiapan untuk kedua-dua perayaan kelahiran Yesus, dan kedatangan-Nya yang kedua pada akhir zaman. Musim ini berlangsung sehingga Malam Krismas pada 24 Disember.[19] Christmastide menyusul, bermula dengan Vesper Pertama Krismas pada petang 24 Disember dan berakhir dengan Perayaan Pembaptisan Tuhan. Secara tradisinya, akhir Krismas ialah 2 Februari, atau Perayaan Persembahan Tuhan, juga dikenali sebagai Candlemas. Perayaan ini mengisahkan 40 hari rehat yang diambil Maria sebelum disucikan dan mempersembahkan anak sulungnya ke Bait Suci di Yerusalem.

Puasa adalah tempoh penyucian dan penebusan dosa yang bermula pada Rabu Abu dan berakhir pada Khamis Suci. Misa Malam Khamis Suci Perjamuan Tuhan menandakan permulaan Triduum Paskah, yang merangkumi Jumaat Agung, Sabtu Suci, dan Ahad Paskah. Hari-hari Triduum Paskah mengenang Perjamuan Terakhir Yesus bersama murid-murid-Nya, kematian di kayu salib, pengebumian, dan kebangkitan. Musim liturgi tujuh minggu Paskah serta-merta mengikuti Triduum, yang mencapai kemuncak pada Pentakosta. Perayaan terakhir ini mengingatkan turunnya Roh Kudus ke atas murid-murid Yesus selepas Kenaikan Yesus. Selebihnya tahun liturgi biasanya dikenali sebagai Minggu Biasa.[19]

Terdapat banyak bentuk liturgi dalam Gereja Katolik. Walaupun mengetepikan banyak upacara Timur yang digunakan, upacara liturgi Latin sahaja termasuk Ritus Ambrosian, Ritus Mozarabic, dan Ritus Cistercian, serta bentuk lain yang sebahagian besarnya telah ditinggalkan demi mengadopsi Ritus Rom.

Daripada upacara ini, apa yang kini "biasa" atau, menggunakan perkataan yang digunakan dalam Surat Paus Benedict XVI yang mengiringi motu proprio Summorum Pontificum, bentuk "biasa" adalah yang diberikan kepadanya selepas Konsili Vatikan Kedua oleh Paus Paul. VI dan Pope John Paul II,[20] manakala borang Missal Rom 1962 kekal dibenarkan, sebagai bentuk "luar biasa", untuk imam Gereja Latin tanpa sekatan dalam perayaan peribadi, dan di bawah syarat yang dinyatakan dalam artikel 5 motu proprio Summorum Pontificum dalam perayaan umum.[21]

Kalendar liturgi dalam bentuk Ritus Rom itu (lihat Kalendar Rom Am) pada tahun 1960 berbeza dalam beberapa hal daripada bentuk biasa sekarang, seperti yang akan dinyatakan di bawah, dan juga dari Kalendar Rom Am yang terdahulu Paus Pius XII, masih lebih awal Kalendar Rom Am 1954 dan Kalendar Tridentine yang asal. Artikel-artikel ini boleh dirujuk berkenaan dengan tahun liturgi Ritus Rom sebelum 1960.

Lutheran Churches[sunting | sunting sumber]

Tahun Gereja Lutheran

Gereja Anglikan[sunting | sunting sumber]

Gereja England, Mother Church of the Anglican Communion, menggunakan tahun liturgi yang dalam kebanyakan hal sama dengan tahun 1969 Catholic Common Lectionary. Walaupun kalendar yang terkandung dalam Buku Doa Biasa dan Buku Perkhidmatan Alternatif (1980) tidak mempunyai "Masa Biasa", Common Worship (2000) menerima pakai Lectionary Common Revised 1983 ekumenikal. Beberapa pengecualian ialah hari Ahad selepas Krismas dan Transfigurasi, diperhatikan pada hari Ahad terakhir sebelum Puasa dan bukannya pada Reminiscere.

Dalam sesetengah tradisi Anglikan (termasuk Gereja England) musim Krismas diikuti dengan musim Epiphany, yang bermula pada Malam Epiphany (pada 6 Januari atau Ahad terdekat) dan berakhir pada Perayaan Penyampaian (pada 2 Februari). atau Ahad terdekat). Masa Biasa kemudiannya bermula selepas tempoh ini.

Buku Doa Umum mengandungi di dalamnya leksionari Ekaristi Barat tradisional yang menjejaki akarnya kepada Kedatangan St. Jerome pada abad ke-5.[22]Persamaannya dengan leksionari purba amat jelas semasa musim Triniti (Ahad selepas Ahad selepas Pentakosta), mencerminkan pemahaman pengudusan itu. [23]

Gereja Reformasi[sunting | sunting sumber]

Orang Kristian Reformed menekankan perayaan mingguan hari Tuhan dan, sementara sebahagian daripada mereka juga merayakan apa yang mereka panggil lima perayaan evangelis, yang lain tidak merayakan hari-hari suci.[24]

Kalender Liturgi[sunting | sunting sumber]

Adven[sunting | sunting sumber]

Ritus Roma dalam Tahun Liturgi

Adven (dari perkataan Latin, adventus, bermaksud "ketibaan" atau "kedatangan")adalah musim pertama tahun liturgi. Ia bermula empat hari Ahad sebelum Krismas, hari Ahad jatuh pada atau paling hampir dengan 30 November, dan berakhir pada Malam Krismas. Secara tradisinya diperhatikan sebagai "puasa", ia memberi tumpuan kepada persediaan untuk kedatangan hrist, ntak hanya bayi Yesus, tetapi jugaesecara schatological fkedatanganya yang terakhir, membuatkan Minggu Adven suatu peryaan yang gembira dan secara pertobatan.[25]

Musim ini sering ditandai dengan Lingkaran Adven, kalungan malar hijau dengan empat lilin. Walaupun simbolisme utama karangan bunga kedatangan hanyalah menandakan perkembangan masa, banyak gereja melampirkan tema pada setiap lilin, selalunya 'harapan', 'iman', 'kegembiraan', dan 'cinta'. Ibadah popular lain semasa Advent termasuk penggunaan Kalendar Advent atau Pokok Jesse untuk menghitung hari menjelang Krismas.

Warna Liturgi: violet atau ungu;[26] terdapat juga biru dalam tradisi gereja, seperti Anglican/Episcopalian, Methodist, dan Lutheran.[27][28][29]

Christmastide[sunting | sunting sumber]

A white coloured parament hangs from the pulpit, indicating that the current liturgical season is Christmastide. The fact that the Christ Candle in the centre of the Advent wreath is lit also indicates that Christmas has arrived.

Musim Krismas serta-merta mengikuti Advent. Dua Belas Hari Krismas tradisional bermula dengan Malam Krismas pada petang 24 Disember dan berterusan sehingga perayaan Epiphany. Musim Krismas sebenar berterusan sehingga Pesta Pembaptisan Kristus, yang dalam bentuk Ritus Rom sekarang disambut pada hari Ahad selepas 6 Januari, atau Isnin berikutnya jika Ahad itu adalah Epiphany.[30]

Dalam bentuk pra-1970, perayaan ini disambut pada 13 Januari, melainkan 13 Januari adalah hari Ahad, di mana perayaan Keluarga Kudus dirayakan sebaliknya.[30] Sehingga penindasan Oktaf Epiphany dalam reformasi 1960, 13 Januari adalah hari Oktaf Epiphany, memberikan tarikh akhir musim.

Secara tradisinya, akhir Krismas ialah 2 Februari, atau Perayaan Persembahan Tuhan, juga dikenali sebagai Candlemas. Perayaan ini mengisahkan 40 hari rehat yang diambil Maria sebelum disucikan dan mempersembahkan anak sulungnya ke Bait Suci di Yerusalem. Pada zaman pertengahan, malam Candlemas (1 Feb.) menandakan hari apabila semua hiasan Krismas, termasuk pokok Krismas dan pemandangan Nativity, telah diturunkan. Walau bagaimanapun, tradisi menamatkan Krismas di Candlemas perlahan-lahan berkurangan, kecuali dalam beberapa poket dunia Hispanik di mana Candlemas (atau La Fiesta de la Candelaria) masih menjadi pesta penting dan penghujung tidak rasmi musim Krismas.

Warna Liturgi: Putih

Minggu Biasa[sunting | sunting sumber]

"Biasa" berasal dari akar yang sama dengan perkataan kami "ordinal", dan dalam pengertian ini bermaksud "minggu yang dikira". Dalam Gereja Katolik dan dalam beberapa tradisi Protestan, ini adalah minggu-minggu biasa yang tidak sesuai dengan musim. Dalam bahasa Latin, musim ini dipanggil minggu setahun, atau "melalui tahun".

Dalam bentuk Ritus Rom semasa yang diterima pakai berikutan Konsili Vatikan Kedua, Masa Biasa terdiri daripada 33 atau 34 hari Ahad dan dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian pertama bermula dari hari selepas Perayaan Pembaptisan Kristus sehingga hari sebelum Rabu Abu (permulaan Lent). Ia mengandungi mana-mana dari tiga hingga lapan hari Ahad, bergantung pada berapa awal atau lewat Paskah jatuh.

Fokus utama dalam pembacaan Misa ialah pelayanan Kristus di dunia, bukannya satu peristiwa tertentu. Pengiraan hari Ahad disambung semula selepas Eastertide; walau bagaimanapun, dua Ahad digantikan dengan Pentakosta dan Ahad Triniti, dan bergantung pada sama ada tahun itu mempunyai 52 atau 53 minggu, satu boleh ditinggalkan.

Dalam bentuk Ritus Rom sebelum 1970, Masa selepas Epiphany mempunyai mana-mana dari satu hingga enam hari Ahad. Seperti dalam bentuk ritus semasa, musim terutamanya berkaitan khutbah dan pelayanan Kristus, dengan banyak perumpamaan beliau dibaca sebagai bacaan Injil. Musim bermula pada 14 Januari[31] dan berakhir pada hari Sabtu sebelum Ahad Septuagesima. Ahad yang ditinggalkan selepas Epifani dipindahkan ke Masa selepas Pentakosta dan disambut antara Ahad Dua Puluh Tiga dan Ahad Terakhir selepas Pentakosta mengikut perintah yang ditunjukkan dalam Kod Rubrik, 18, dengan peninggalan sepenuhnya mana-mana yang tidak terdapat hari Ahad dalam tahun semasa.[32] Sebelum semakan 1960, hari Ahad yang ditinggalkan akan disambut pada hari Sabtu sebelum Ahad Septuagesima,[33]atau, dalam kes Ahad Dua Puluh Tiga selepas Pentakosta, pada hari Sabtu sebelum Ahad Terakhir selepas Pentakosta. [34]

Warna Liturgi: Hijau

Septuagesima/Pre-Prapaskah Season[sunting | sunting sumber]

Septuagesima (dari perkataan Latin untuk "ketujuh puluh") ialah tempoh dua setengah minggu sebelum Puasa. Musim sebelum Pra-Puasa ini terdapat dalam bentuk Ritus Rom sebelum 1970 dan dalam beberapa kalendar Protestan. Ia adalah peralihan daripada bahagian pertama musim setahun[35] ke musim Prapaskah, dan persiapan untuk puasa dan penebusan dosa yang bermula pada Rabu Abu. Walaupun kebanyakan Pejabat Ilahi tetap sama seperti semasa musim setahun, adat-istiadat tertentu Prapaskah diterima pakai, termasuk penindasan "Alleluia", penggantian Aleluya pada Misa dengan Risalah dan Gloria tidak lagi diperkatakan pada hari Ahad.

Dalam pembaharuan Ritus Rom 1969, musim pertengahan ini telah dialih keluar, dengan minggu-minggu ini menjadi sebahagian daripada Minggu Biasa.

Warna Liturgi (diserapkan): violet atau ungu

Prapaskah dan Minggu Sengsara[sunting | sunting sumber]

Prapaskah adalah musim pertaubatan yang utama untuk persiapan Paskah. Ia bermula pada Rabu Abu dan, jika hari pertaubatan Jumaat Agung dan Sabtu Suci dimasukkan, berlangsung selama empat puluh hari, kerana enam hari Ahad dalam musim itu tidak dikira.

Dalam Ritus Rom, Gloria dalam Excelsis Deo dan Te Deum masing-masing tidak digunakan dalam Misa dan Liturgi Waktu, kecuali pada Hari Raya dan Perayaan, dan Alleluia dan ayat yang biasanya mendahului pembacaan Injil sama ada diabaikan atau digantikan dengan pemujaan yang lain.

Gereja-gereja Lutheran membuat peninggalan yang sama.

Seperti dalam Adven, diakon dan subdeacon dalam bentuk Ritus Rom sebelum 1970 tidak memakai dalmatik dan tunik lazim mereka (tanda kegembiraan) dalam Misa musim semasa Prapaskah; sebaliknya mereka memakai "chasubles berlipat", mengikut adat kuno.

Dalam bentuk Ritus Rom sebelum 1970, dua minggu sebelum Paskah membentuk musim Passiontide, subseksyen musim Prapaskah yang bermula dengan Matins of Ash Wednesday dan berakhir sejurus sebelum Mass of the Easter Vigil.[36] Dalam teks ini, apa yang dipanggil Passion Sunday,[37] sebagai nama rasmi Ahad Pertama dalam Passiontide,[38] dan Palm Sunday mempunyai nama tambahan Ahad Kedua dalam Passiontide.[39] Pada hari Ahad dan Misa ferial (tetapi tidak pada perayaan yang disambut pada minggu pertama dalam dua minggu ini) Gloria Patri ditinggalkan di Antifon Pintu Masuk[40] dan di Lavabo,[41] serta seluruh pejabat Gereja Katolik di Paroki masing-masing.

Dalam bentuk Ritus Rom selepas 1969, "Passion Sunday" dan "Palm Sunday" adalah kedua-dua nama untuk Ahad sebelum Paskah, secara rasmi dipanggil "Palm Sunday of the Lord's Passion". Ahad Passion yang dahulu menjadi Ahad kelima Prapaskah. Borang yang lebih awal membaca akaun Matius pada hari Ahad, Markus pada hari Selasa, dan Lukas pada hari Rabu, manakala borang pasca-1969 membaca Passion hanya pada Palm Sunday (dengan tiga Injil Sinoptik disusun dalam kitaran tiga tahun) dan pada Good Friday, apabila ia membaca Sengsara menurut Yohanes, seperti juga bentuk-bentuk Ritus Rom yang lebih awal.

Penutupan salib dan imej orang-orang kudus dengan kain ungu, yang diwajibkan sebelum 1970, diserahkan kepada keputusan persidangan para uskup kebangsaan. Di Amerika Syarikat, ia dibenarkan tetapi tidak diperlukan, mengikut budi bicara pastor.[42] Dalam semua bentuk, bacaan berkenaan dengan peristiwa yang membawa kepada Perjamuan Terakhir dan pengkhianatan, Sengsara, dan kematian Kristus.

Minggu sebelum Paskah dipanggil Minggu Suci.

Dalam Ritus Rom, perayaan yang jatuh dalam minggu itu hanya ditinggalkan, melainkan jika mereka mempunyai pangkat Solemnity, dalam hal ini ia dipindahkan ke tarikh lain. Satu-satunya kekhidmatan yang tercatat dalam Kalendar Umum yang boleh jatuh dalam minggu itu ialah St. Joseph dan Annunciation.

Warna liturgi: ungu atau ungu. Warna mawar boleh digunakan, di mana ia adalah amalan, pada Ahad Laetare (Ahad ke-4 Puasa). Pada Ahad Palma, warna sejak 1970 adalah merah, mengikut peraturan awal ungu atau ungu, dengan merah digunakan selepas 1955 untuk memberkati tapak tangan.

Easter Triduum[sunting | sunting sumber]

Triduum Easter terdiri daripada Good Friday, Holy Saturday dan Easter Sunday.[43] Setiap hari ini bermula secara liturgi bukan dengan pagi tetapi dengan petang sebelumnya.

Triduum bermula pada petang sebelum Jumaat Agung dengan Misa Perjamuan Tuhan, disambut dengan pakaian putih.[44] dan selalunya termasuk upacara membasuh kaki upacara. Adalah menjadi kebiasaan pada malam ini untuk berjaga yang melibatkan solat peribadi diadakan, bermula selepas kebaktian malam dan berterusan sehingga tengah malam. Kewaspadaan ini kadang-kadang diperbaharui pada waktu subuh, berlanjutan hingga liturgi Jumaat Agung.

Semasa Hari Jumaat Baik Misa tidak dirayakan di Gereja Katolik. Sebaliknya Perayaan Sengsara Tuhan diadakan pada sebelah petang atau malam. Ia terdiri daripada tiga bahagian: Liturgi Firman yang merangkumi pembacaan kisah Sengsara oleh Yohanes Penginjil dan diakhiri dengan Doa Universal yang khidmat. Gereja-gereja lain juga mempunyai peringatan Hari Jumaat Agung mereka untuk Passion.

Warna pakaian berbeza-beza: tiada warna, merah atau hitam digunakan dalam tradisi yang berbeza. Gantung berwarna boleh ditanggalkan. Gereja-gereja Lutheran selalunya sama ada menanggalkan perhiasan dan ikon berwarna-warni, atau menutupinya dengan kain menjemukan. Perkhidmatan biasanya santai dengan muzik yang muram, berakhir dengan jemaah pergi dalam diam. Dalam upacara Katolik, beberapa Lutheran, dan High Anglican, salib (tidak semestinya yang berdiri di atas atau berhampiran mezbah pada hari-hari lain dalam tahun itu) didedahkan dengan upacara. Salib lain didedahkan, tanpa upacara, selepas upacara.

Sabtu Suci memperingati hari di mana Kristus berbaring di dalam kubur. Dalam Gereja Katolik, tidak ada Misa pada hari ini; Misa Vigil Paskah, yang, walaupun disambut dengan betul pada tengah malam berikutnya, sering disambut pada waktu petang, adalah Misa Paskah. Tanpa perayaan liturgi, tidak ada persoalan tentang warna liturgi.

Vigil Paskah diadakan pada waktu malam antara Sabtu Suci dan Ahad Paskah, untuk meraikan kebangkitan Yesus. Lihat juga lilin Paskah. Warna liturgi adalah putih, selalunya bersama dengan emas. Dalam Ritus Rom, semasa "Gloria dalam Excelsis Deo", organ dan loceng digunakan dalam liturgi untuk kali pertama dalam 2 hari, dan patung-patung, yang telah ditutup semasa Passiontide (sekurang-kurangnya dalam Ritus Rom hingga 1962). versi), diumumkan. Di gereja Lutheran, warna dan ikon dipaparkan semula juga.

Sebahagian dari siri pada
Gereja Katolik
Pertubuhan
PausPaus Benedict XVI
Kolej KardinalTakhta Suci
Majlis Ekumenikal
Kerajaan episkopal · Gereja Latin
Gereja Katolik Timur
Latar belakang
Sejarah · Agama Kristian
Katolikisme · Pewarisan apostolik
Empat Tanda Gereja
Sepuluh Rukun
Penyaliban & Kebangkitan Yesus
Kenaikan · Asumsi Maria
Kritikan Gereja Katolik
Teologi
Tritunggal (Bapa, Anak, Roh Kudus)
Teologi · Peminta maaf
Rahmat Ilahi · Sakramen
Purgatorium · Selvation
Dosa asal · Santo · Dogma
Perawan Maria · Mariology
Tanggapan Suci Maria
Liturgi dan Penyembahan
Liturgi Katolik Rom
Ekaristi · Liturgi Jam
Tahun Liturgi · Biblical Canon
Upacara utama (Ritus)
Romawi · Armenia · Iskandarani
Byzantine · Antiochian · Syria Barat · Syria Timur
Topik Katolikisme
Gereja dan Sains · Ekumenisme
Gereja dan Evolusi · Kebiaraan
Sembahyang · Muzik · Seni
Portal Katolikisme

Minggu Paskah[sunting | sunting sumber]

Paskah adalah perayaan Kebangkitan Yesus. Tarikh Paskah berbeza dari tahun ke tahun, mengikut sistem pentarikhan kalendar lunar (lihat pengiraan untuk butiran). Dalam Ritus Rom, musim Paskah berlangsung dari Vigil Paskah hingga Ahad Pentakosta. Dalam bentuk upacara pra-1970, musim ini termasuk juga Oktaf Pentakosta, jadi Eastertide berlangsung sehingga Tiada satu pun daripada Sabtu berikutnya.

Dalam Ritus Rom, oktaf Paskah tidak membenarkan perayaan lain dirayakan atau diperingati semasanya; kesungguhan, seperti Annunciation, termasuk di dalamnya dipindahkan ke hari Isnin berikutnya. Jika Easter Sunday atau Easter Monday jatuh pada 25 April, Greater Litanies, yang dalam bentuk Ritus Rom sebelum 1970 berada pada hari itu, dipindahkan ke hari Selasa berikutnya.[45]

Dengan dekri 5 Mei 2000, Ahad Kedua Paskah (Ahad selepas Hari Paskah itu sendiri), dikenali juga dalam Ritus Rom sebagai Perayaan Kerahiman Ilahi.[46]

Kenaikan Khamis, yang meraikan kembalinya Yesus ke syurga selepas kebangkitannya, adalah hari keempat puluh Paskah, tetapi, di tempat-tempat di mana ia tidak diperhatikan sebagai Hari Kewajipan Suci, bentuk ritus Rom selepas 1969 memindahkannya ke Ahad berikutnya.[47]

Pentakosta adalah hari kelima puluh dan terakhir musim Paskah. Ia meraikan penghantaran Roh Kudus kepada para Rasul, yang secara tradisinya menandakan kelahiran Gereja, lihat juga Zaman Kerasulan.

Warna Liturgi: Putih, tetapi Merah hanya dingunakan untuk Pentakosta.

MInggu Biasa, setelah pentakosta, pesta Tritunggal Mahakudus.[sunting | sunting sumber]

Musim ini, di bawah pelbagai nama, mengikuti musim Paskah dan perayaan Paskah, Kenaikan, dan Pentakosta. Dalam bentuk ritus Rom selepas 1969, Masa Biasa disambung semula pada hari Isnin Pentakosta, meninggalkan hari Ahad yang akan jatuh pada hari Pentakosta. Dalam bentuk yang lebih awal, di mana Pentakosta disambut dengan satu oktaf, Masa selepas Pentakosta bermula pada Vespers pada hari Sabtu selepas Pentakosta. Hari Ahad menyambung semula penomborannya pada titik yang akan menjadikan Ahad sebelum Adven sebagai hari ketiga puluh empat, meninggalkan mana-mana minggu yang tidak ada ruang (bentuk Ritus Rom sekarang) atau dinomborkan sebagai "Ahad selepas Pentakosta" (sebelumnya. -1970 Ritus Rom, Ortodoks Timur dan beberapa Protestan) atau sebagai "Ahad selepas Trinity" (beberapa Protestan). Musim ini berakhir pada hari Sabtu sebelum Ahad Pertama Adven.

Perayaan pada musim ini termasuk:

Dalam beberapa minggu terakhir Masa Biasa, banyak gereja mengarahkan perhatian kepada kedatangan Kerajaan Tuhan, dengan itu mengakhiri tahun liturgi dengan tema eskatologi yang merupakan salah satu tema utama musim Adven yang memulakan tahun liturgi. Sebagai contoh, dalam bentuk luar biasa Ritus Rom, Injil Ahad Terakhir adalahMatthew 24:15–35Template:Bibleverse with invalid book dan dalam bentuk biasa Ritus Rom, semua tiga Ahad terakhir tahun liturgi dipengaruhi oleh tema Kedatangan Kedua.

Walaupun Ritus Rom tidak menggunakan sebutan khusus untuk bahagian akhir Zaman Biasa ini, sesetengah denominasi melakukannya, dan mungkin juga mengubah warna liturgi. Gereja England menggunakan istilah "Ahad sebelum Kedatangan" untuk empat hari Ahad terakhir dan membenarkan pakaian merah sebagai alternatif. United Methodist Church boleh menggunakan nama "Kingdomtide".[48] Sinode Gereja Lutheran–Missouri (LCMS) menggunakan istilah "Ahad Ketiga-Terakhir, Kedua-Terakhir dan Ahad Terakhir dalam Tahun Gereja" dan tidak berubah daripada hijau. LCMS tidak secara rasmi meraikan "Perayaan Kristus Raja." Synod Evangelical Lutheran Wisconsin (WELS) menggunakan istilah "Tempoh Akhir Zaman" dan memberikan pakaian merah pada hari Ahad pertama dan kedua.

Kalender Para Santo[sunting | sunting sumber]

 • Dalam sesetengah tradisi Protestan, terutamanya yang mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan tradisi Lutheran, Ahad Reformasi disambut pada hari Ahad sebelum 31 Oktober, memperingati hari yang dikatakan Martin Luther menyiarkan 95 Tesis di pintu Gereja Istana di Wittenberg. Warna liturgi berwarna merah, meraikan kerja berterusan Roh Kudus dalam memperbaharui Gereja. Kebanyakan tradisi Barat merayakan All Saints' Day (All Hallow's Day) pada 1 November atau Ahad berikutan, dengan malam perayaan ini, All Hallow's Eve ialah 31 Oktober. Warna liturginya berwarna putih. Keesokan harinya, 2 November, adalah Hari Semua Jiwa. Tempoh termasuk hari-hari ini sering dirujuk sebagai Allhallowtide atau Allsaintstide.
 • Hari-hari Saints diperhatikan oleh Lutheran dan termasuk para rasul, Perawan Maria dan tokoh-tokoh penting dalam iman Kristian. Pengakuan St. Peter Minggu Doa untuk Perpaduan Kristian bermula pada 18 Januari. Pertobatan St. Paul mengakhiri minggu doa pada 25 Januari. Martin Luther King Jr., pembaharu masyarakat, martir 15 Januari (Evangelical Lutheran Church di Amerika sahaja ), Persembahan Tuhan Kita dan Penyucian Candlemas Maria pada 2 Februari. Joseph, Penjaga Yesus St Joseph pada 19 Mac, Pengumuman 25 Mac, Lawatan Maria pada 31 Mei. Lutheran juga merayakan St John the Baptist atau Pemenggalan St John the Baptist pada 24 Jun, St Mary Magdalene 22 Julai, St. Mary, Mother of Our Lord atau Assumption of the Blessed Virgin Mary pada 15 Ogos, Holy Cross Day 14 September. , Francis of Assisi, pembaharuan Gereja St. Francis of Assisi pada 4 Oktober, dan Holy Innocents, Martyrs 28 Disember. Perayaan dan Peringatan Kecil pada kalendar liturgi Lutheran termasuk Anthony dari Mesir pada 17 Januari, Henry, Uskup Uppsala, martir Henry dari Uppsala pada 19 Januari, Timothy, Titus dan Silas, mubaligh St Timothy, St Titus dan St Silas Day pada 26 Januari , Ansgar, Uskup Hamburg, mubaligh ke Denmark dan Sweden St Ansgar pada 3 Februari, Cyril, sami dan Methodius, uskup, mubaligh kepada Slav St Cyril dan St Methodius pada 14 Februari, Gregory the Great pada 12 Mac, St Patrick pada Mac 17, Olavus Petri, paderi dan Laurentius Petri, Uskup Uppsala, pada 19 April, St Anselm pada 21 April, Catherine dari Siena pada 29 April, St Athanasius pada 2 Mei, St Monica pada 4 Mei, Eric IX dari Sweden pada 18 Mei , St Boniface pada 5 Jun, Basil the Great, Gregory of Nyssa dan Gregory of Nazianzus pada 14 Jun, Benedict of Nursia pada 11 Julai, Birgitta of Sweden pada 23 Julai, St Anne, Mother of Mary pada 26 Julai, St Dominic pada Ogos 8, Augustine of Hippo pada 28 Ogos, St Cyprian pada 16 September, Teresa of A vila pada 15 Oktober, Martin de Porres pada 3 November, Martin of Tours pada 11 November, Elizabeth dari Hungary pada 17 November, St Lucy pada 13 Disember. Terdapat banyak hari suci lain dalam kalendar Lutheran. Sesetengah tradisi meraikan Hari St. Michael (Michaelmas) pada 29 September. Sesetengah tradisi meraikan Hari St. Martin (Martinmas) pada 11 November.

Liturgical colours: white if the saint was not martyred; red if the saint was martyred

Hierarchy of feast days[sunting | sunting sumber]

Terdapat darjah kesungguhan jawatan hari perayaan orang kudus. Pada abad ke-13, Ritus Rom membezakan tiga peringkat: mudah, semidouble dan double, dengan perbezaan akibat dalam bacaan Pejabat Ilahi atau Breviary. Perayaan ringkas itu bermula dengan bab (capitulum) Vesper Pertama, dan berakhir dengan Tiada. Ia mempunyai tiga pelajaran dan mengambil mazmur Matins dari pejabat ferial; selebihnya pejabat itu seperti semidouble. Perayaan semidouble mempunyai dua Vesper, sembilan pelajaran di Matins, dan berakhir dengan Compline. Antifon sebelum mazmur hanya dilantunkan. Dalam Misa, semidouble sentiasa mempunyai sekurang-kurangnya tiga "orasi" atau pengumpulan. Pada pesta berganda antiphon dinyanyikan secara keseluruhannya, sebelum dan selepas mazmur, manakala dalam Lauds dan Vespers tidak ada suffragia orang kudus, dan Misa hanya mempunyai satu "oratio" (jika tiada peringatan ditetapkan). Jika perayaan berganda biasa (dirujuk juga sebagai beregu yang lebih rendah) berlaku dengan perayaan yang berpangkat lebih tinggi, ia boleh dipermudahkan, kecuali hari oktaf beberapa perayaan dan perayaan Doktor Gereja, yang dipindahkan.

Untuk perbezaan yang sedia ada antara beregu utama dan biasa atau kecil, Pope Clement VIII menambah dua lagi pangkat, iaitu beregu kelas pertama atau kelas kedua. Beberapa daripada dua kelas ini disimpan dengan oktaf. Ini masih keadaan ketika artikel 1907 Ecclesiastical Feasts in the Catholic Encyclopedia ditulis. Sesuai dengan peraturan yang berlaku ketika itu, hari raya apa saja bentuk ganda, jika terhalang oleh "kejadian" (jatuh pada hari yang sama)[49] dengan hari raya kelas yang lebih tinggi, telah dipindahkan ke hari lain.

Paus Pius X telah mempermudahkan banyak perkara dalam pembaharuannya pada tahun 1911 mengenai Breviary Rom. Sekiranya berlaku, hari raya peringkat rendah boleh menjadi peringatan dalam perayaan perayaan yang lebih tinggi. Sehingga itu, beregu biasa diutamakan berbanding kebanyakan Ahad semidouble, menyebabkan banyak Misa Ahad jarang diucapkan. Sambil mengekalkan upacara semidouble untuk hari Ahad, pembaharuan Pius X hanya membenarkan hari perayaan yang paling penting untuk dirayakan pada hari Ahad, walaupun peringatan masih dibuat sehingga pembaharuan Pope John XXIII pada tahun 1960.

Pembahagian kepada beregu (dari pelbagai jenis) semidouble dan simples berterusan sehingga tahun 1955, apabila Paus Pius XII memansuhkan pangkat semidouble, menjadikan semua semidouble sebelumnya menjadi mudah, dan mengurangkan simples sebelumnya menjadi peringatan semata-mata dalam Misa hari perayaan lain atau feria di mana mereka jatuh (lihat Kalendar Rom Am Pope Pius XII).

Kemudian, pada tahun 1960, Pope John XXIII mengeluarkan Kod Rubrik, menamatkan sepenuhnya kedudukan hari perayaan dengan dua kali ganda dan lain-lain, dan menggantikannya dengan peringkat, digunakan bukan sahaja untuk hari perayaan tetapi untuk semua hari liturgi, seperti I, II, hari kelas III, dan IV.

Semakan 1969 oleh Paus Paul VI membahagikan hari perayaan kepada "keramaian", "perayaan" dan "peringatan", yang hampir sama dengan hari perayaan kelas I, II dan III Pope John XXIII. Peringatan telah dimansuhkan. Walaupun sesetengah peringatan dianggap wajib, yang lain adalah pilihan, membenarkan pilihan pada beberapa hari antara dua atau tiga peringatan, atau antara satu atau lebih peringatan dan perayaan feria. Pada hari yang tiada perayaan wajib ditetapkan, Misa boleh dilakukan oleh mana-mana orang suci yang disebut dalam Martyrologi Rom untuk hari itu.[50]

Assumption of Mary[sunting | sunting sumber]

Diperhatikan oleh penganut Katolik dan beberapa Anglikan pada 15 Ogos, yang sama dengan perayaan Dormition Timur dan Ortodoks, pengakhiran kehidupan duniawi Perawan Maria dan, bagi sesetengah orang, Pengangkatan tubuhnya ke syurga, disambut. Ajaran Katolik mengenai perayaan ini ditakrifkan sebagai dogma pada 1 November 1950 oleh Pope Pius XII dalam Lembu Paus, Munificentissimus Deus.

Dalam tradisi Anglikan dan Lutheran yang lain, serta beberapa yang lain, 15 Ogos disambut sebagai St. Mary, Ibu Tuhan.

Liturgical colour: white


Pematuhan sekular[sunting | sunting sumber]

Kerana penguasaan agama Kristian di Eropah sepanjang Zaman Pertengahan, banyak ciri tahun Kristian dimasukkan ke dalam kalendar sekular. Kebanyakan perayaannya (cth., Krismas, Mardi Gras, Hari Saint Patrick) kekal sebagai hari cuti dan kini disambut oleh semua agama dan tidak ada — dalam beberapa kes di seluruh dunia. Perayaan sekular mempunyai tahap persamaan yang berbeza-beza dengan perayaan agama dari mana ia berasal, selalunya juga termasuk unsur-unsur ritual dari perayaan pagan pada tarikh yang sama.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Definisi KALENDAR" (dalam bahasa English). Merriam-Webster. Dicapai pada 27 April 2021. —digunakan dalam ecclesiastical kalendar // Episcopal kalendarCS1 maint: unrecognized language (link)
 2. ^ "Kalendar". Anglican Catholic Church. 2015. Dicapai pada May 23, 2015. koneksi antara "kalendar/calendar" hampir mirip dengan kalender harian, tetapi gerejawi menggunakan huruf "K" untuk menentukan perayaan(tarikh) gereja. dalam erti kata lain, kalender sekarang adalah kalender gereja!
 3. ^ John Dowden (1910). The Church Year and Kalendar (dalam bahasa English). Cambridge University Press. m/s. xi. The Church's Year, as it has been known for many centuries throughout Christendom, is characterised first, by the weekly festival of the Lord's Day (a feature which dates from the dawn of the Church's life and the age of the Apostles) and, secondly, by the annual recurrence of fasts and festivals, of certain days and certain seasons of religious observance. These latter emerged, and came to find places in the Kalendar at various times.CS1 maint: unrecognized language (link)
 4. ^ Stern, Sacha (2001). Kaender dan Komuniti: Sejarah Kalender Orang Yahudi. Oxford University Press. m/s. 2–3. ISBN 0-19-827034-8.
 5. ^ "This month shall be unto you the beginning of months: it shall be the first month of the year to you" (Keluaran 12:2). "This day came ye out in the month Aviv" (Exodus 13:4Template:Bibleverse with invalid book)
 6. ^ "Kejadian 1:1 (KJV)". Blue Letter Bible.
 7. ^ “Dalam bulan pertama, yaitu bulan Nisan, dalam tahun kedua belas pemerintahan raja Ahsyur, mereka membuang Pur, yaitu undian, di hadapan Haman dari hari ke hari, dari bulan ke bulan, sampai bulan kedua belas, bahwa ialah, bulan Adar" (Esther 3:7Template:Bibleverse with invalid book),
 8. ^ "Jewish (Hebrew) Calendar - List Of Months". www.angelfire.com.
 9. ^ Talley, Thomas J. (1991). The Origins of the Liturgical Year. Pueblo Publishing Company. m/s. 82–83. ISBN 978-0-8146-6075-1.
 10. ^ Pathikulangara, Varghese. Mar Toma Margam, (A New Catechism for the St. Thomas Christians of India), Kottayam: Denha Services, 2004
 11. ^ Rabban Brik-lso, Preface to Hudra in Cambridge Add. 1981, 4v; J.Mateos, Lelya-Sapra, 463-464.
 12. ^ Syro-Malabar Major Archiepiscopal Commission for Liturgy. "Syro-Malabar Liturgical Calendar: 2020–2021" (PDF). m/s. 3.
 13. ^ "Mar Toma Margam: 17. Weeks of Dedication of the Church (Qudas - Edta)". April 24, 2013.
 14. ^ https://dukhrana.in/period-of-the-dedication-of-the-church-qudas-edta/
 15. ^ Rabban Brik-lso, Preface to Hudra in Cambridge Add. 1981, 4v; J. Mateos, Lelya-Sapra, 463–464.
 16. ^ St. Patrick's Day
 17. ^ a b c Hickman, Hoyt L. (October 1, 2010). The New Handbook of the Christian Year: Based on the Revised Common Lectionary. Abingdon Press. m/s. 31. ISBN 9781426730740.
 18. ^ Fisher, Jeanne (2015). "The Liturgical Year" (PDF). Third Presbyterian Church. Presbyterian Church (U.S.A.). Dicapai pada September 29, 2015. The Revised Common Lectionary, used by Presbyterians, Methodists, Episcopalians, Lutherans and some Baptists, is arranged in a three-year cycle.
 19. ^ a b Barry, One Faith, One Lord (2001), p. 116
 20. ^ "Sumario". www.clerus.org.
 21. ^ "Motu Proprio Summorum Pontificum on the "Roman liturgy prior to the reform of 1970" (July 7, 2007) | BENEDICT XVI". w2.vatican.va.
 22. ^ The Annotated Book of Common Prayer. Forgotten Books. ISBN 9781440091988 – melalui Google Books.
 23. ^ Sparrow, Anthony and John Henry Cardinal Newman. A Rationale upon the Book of Common Prayer of the Church of England, Oxford, UK
 24. ^ Strawbridge, Gregg. "What Time Is It? A Defense of the Church Calendar". allsaints-church.com. Lancaster, PA: All Saints Church.
 25. ^ "General Norms for the Liturgical Year and the Calendar, 39".
 26. ^ General Instruction of the Roman Missal, 346
 27. ^ Discipleship Ministries. "The Color Blue in Advent - umcdiscipleship.org". www.umcdiscipleship.org.
 28. ^ "Liturgical Colors". Episcopal Church. May 22, 2012.
 29. ^ ""What is the meaning and use of liturgical colors?", Evangelical Lutheran Church in America" (PDF).
 30. ^ a b "Code of Rubrics included in the 1962 Roman Missal, 72" (PDF).
 31. ^ "1960 Code of Rubrics incorporated in the 1962 Roman Missal, 77" (PDF).
 32. ^ "The Sunday which is set down as XXIV after Pentecost is always put in the last place, omitting, if need be, any others for which there happens to be no place" (1960 Code of Rubrics, 18).
 33. ^ "If this II Sunday, or another after Epiphany, be impeded by Septuagesima supervening, and there be no place for it after Pentecost, according to the Rubrics, it is anticipated on Saturday with all privileges proper to an occurring Sunday." (Missale Romanum, 1939, Dominica II post Epiphaniam)
 34. ^ "If this Sunday be impeded by the last Sunday after Pentecost supervening, it is anticipated on Saturday with all privileges proper to an occurring Sunday, and in it is said Glória in excélsis, Credo, Preface of the Trinity and Ite, Missa est." (Missale Romanum, 1939, Dominica XXIII post Pentecosten)
 35. ^ "The season per annum runs from January 14 to none of Saturday before Septuagesima Sunday" Code of Rubrics, 77
 36. ^ Code of Rubrics, 74
 37. ^ Missale Romanum, 1920 typical edition, p. 156
 38. ^ Missale Romanum 1962, p. 118
 39. ^ Missale Romanum 1962, p. 130
 40. ^ Code of Rubrics, 428
 41. ^ Ritus servandus in celebratione Missae, VII, 6, in Missale Romanum 1962, p. LIX; cf. Missale Romanum 1962, p. 118
 42. ^ "Divine Worship". www.usccb.org.
 43. ^ "Chapter II-b. The Yearly Cycle". www.catholicliturgy.com. Diarkibkan daripada yang asal pada April 11, 2009. Dicapai pada April 18, 2009.
 44. ^ Holy Thursday Evening Mass of the Lord's Supper, 44
 45. ^ 1960 Code of Rubrics, 80
 46. ^ Our Sunday Visitor: Feast of the Divine Mercy
 47. ^ "Saint Charles Borromeo Catholic Church of Picayune, MS - General Norms for the Liturgical Year and the Calendar". www.scborromeo.org.
 48. ^ Various (2016). "Season After Pentecost (Ordinary Time)". The United Methodist Book of Worship. Nashville, Tenn. ISBN 978-1426735004. Missing |author1= (bantuan)
 49. ^ "Catholic Encyclopedia : Occurrence". home.newadvent.org.
 50. ^ General Instruction of the Roman Missal, 355 c

* Kategory:Seasons Kategory:Christian terminology Kategory:Types of year