Taksonomi (biologi)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Taksonomi (daripada grc τάξις (taxis), bermaksud "arrangement", dan -νομία (-nomia), bermaksud "method") adalah sains yang menentukan dan menamakan kumpulan organisma biologi berdasarkan ciri-ciri yang dikongsi. Organisma dikelompokkan bersama ke dalam taksonomi (tunggal: takson) dan kumpulan ini diberikan pangkat taksonomi; kumpulan pangkat yang diberikan dapat diagregatkan untuk membentuk kumpulan super yang lebih tinggi, sehingga menghasilkan hierarki taksonomi. Peringkat utama dalam penggunaan moden adalah domain, kerajaan, filum (pembahagian kadang-kadang digunakan dalam botani sebagai pengganti filum), kelas, keturunan, keluarga, genus dan spesies. Ahli botani Sweden Carl Linnaeus dianggap sebagai bapa taksonomi, ketika ia mengembangkan sistem yang dikenali sebagai taksonomi Linnaean untuk mengkategorikan organisme dan tatanama binomial untuk penamaan organisme.

Dengan munculnya bidang kajian seperti filogenetik, kladistik, dan sistematik, sistem Linnaean telah berkembang ke sistem klasifikasi biologi moden berdasarkan hubungan evolusi antara organisma, yang hidup dan pupus.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Walaupun terdapat beberapa deskripsi percubaan sejarah taksonomi untuk mengklasifikasikan taksonomi kepada tamadun purba, percubaan yang benar-benar saintifik untuk mengklasifikasikan organisma tidak berlaku sehingga abad ke-18. Kerja-kerja terdahulu adalah terutamanya deskriptif dan memberi tumpuan kepada tumbuhan yang berguna dalam bidang pertanian atau perubatan. Terdapat beberapa peringkat dalam pemikiran saintifik ini. Taksonomi awal didasarkan pada kriteria sewenang-wenang, sistem "buatan" yang disebut, termasuk sistem klasifikasi seksual Linnaeus. Sistem kemudiannya didasarkan pada pertimbangan yang lebih lengkap mengenai ciri-ciri takrif, yang disebut sebagai "sistem semula jadi", seperti yang dilakukan oleh Jussieu (1789), de Candolle (1813) dan Bentham dan Hooker (1862-1863). Ini adalah pra-evolusi dalam pemikiran. Penerbitan Charles Darwin On the Origin of Species (1859) membawa kepada cara pemikiran baru mengenai klasifikasi berdasarkan hubungan evolusi. Inilah konsep sistem phyletik, dari tahun 1883 dan seterusnya. Pendekatan ini digambarkan oleh Eichler (1883) dan Engler (1886-1892). Kemunculan genetik molekul dan metodologi statistik membenarkan penciptaan era moden "sistem filogenetik" berdasarkan kladistik, bukannya morfologi sahaja.[1][2][3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]