Taman Alexandra, London

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sebuah jalan di taman berbaris dengan pokok limau

Taman Alexandra adalah sebuah 80 hektar, Green Flag Award memenangi [1] [2] taman dilandskap di Borough of Haringey di London utara.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Taman Alexandra dipisah di antara tanah lapang berbukit-bakau [3] dan tanah datar. Ia bersebelahan dengan Hornsey, Muswell Hill dan Wood Green. Ia dikuasai oleh Istana Alexandra. Dari 1936 hingga 1981, BBC memancarkan aturcara TV dari sebuah tiang tinggi dibina ke dalam salah satu dari menara istana. Pada 1980, kebanyakan istana telah dimusnahkan oleh kebakaran besar. Bangunan itu telah sejak itu dikembalikan dan kini adalah sebuah pusat persidangan dan pameran.

Bukit sloping berbaris pokok yang besar mempunyai pemandangan lebar pada London. Pada hari tidak berawan, Crystal Palace Transmitter di London Borough of Bromley dapat dinampak.

Sebuah Akta Parlimen pada 1900 mencipta Istana Alexandra dan Park Trust. Akta memerlukan Pengamanah untuk mengekalkan Istana dan Taman dan membuat mereka tersedia untuk kegunaan percuma dan rekreasi orang ramai.

Taman mempunyai sebuah sekolah menengah dinamakan selepas ia digelar Alexandra Park School.

Hingga September 1970, Taman Alexandra menuanrumahkan perlumbaan kuda, termasuk banyak mesyuarat petang yang telah disiarkan oleh BBC. Padang perlumbaan kuda dalam tanah taman diberikan nama samaran "the Frying Pan" (bahasa Melayu: Kuali Menggoreng) disebabkan bentuknya, dan sebuah granstan dan rel lemparan besi zaman Victoria. Perlumbaan terunggulnya adalah Piala London.

Alexandra Park Cricket dan Football Club terletak di dalam padang perlumbaan kuda lama memberikan kemudahan sukan untuk masyarakat tempatan.

Peristiwa[sunting | sunting sumber]

Dewan Haringey telah meletakkan bunga api dan tayangan muzik pada sabtu terdekat yang dinamai dengan acara Guy Fawkes Night. di kaki bukit Muswell Hill, di taman ini telah dianjurkan pasar mingguan untuk pekebun kecilyang menjual hasil tanaman organik.

Hidup liar[sunting | sunting sumber]

Sebuah tasik bersaiz sederhana telah menjadi tarikan bagi pelbagai spesies unggas air yang hadir dari semua jenis musim, dan beberapa rumah kandang yang besar khusus untuk kawanan rusa.

Kecapaian[sunting | sunting sumber]

Kecapaian oleh angkutan awam menjadi lebih berkembang pada lewat kurun kesembilan belas, tamannya dan istanaua dihubungkan baik dengan rangakaian trem elektrik dan pada rangkaian keretapi London melalui stesen keretapi Alexandra Palace (Muswell Hill branch), terletak di tanah-tanah istana sendiri. Sejak penutupan kedua-duanya, tarikan menjadi kurang dicapai, dengan stesen keretapi Alexandra Palace hanya perjalanan pendek dari pintu timurnya. Rancangan untuk memautkan kembali taman ke dalam rangkaian angkutan am London telah beberapa kali dicadangkan, tetapi kini kecapaian kereta lebih banyak.

Nota[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 51°35′44″N 0°07′34″W / 51.59568°N 0.12603°W / 51.59568; -0.12603