Taman Botani Diraja, Sydney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pintu masuk ke Taman Botani Diraja dari Jalan Galeri Seni

Taman Botani Diraja di Sydney (Bahasa Inggeris: Royal Botanic Garden Sydney) ialah taman botani utama yang terletak di tengah-tengah Sydney, Australia. Dibuka pada 1816, taman ini merupakan institusi saintifik yang tertua di Australia dan salah satu institusi botani bersejarah yang paling penting di dunia. Ia dibuka setiap hari sepanjang tahun dan kemasukan adalah percuma. Kedudukannya yang menakjubkan di Pelabuhan Sydney dan bersebelahan dengan Sydney CBD, Sydney Opera House dan taman awam besar The Domain menjadikannya sebagai salah satu tarikan yang paling dikunjungi di Sydney.

Lokasi[sunting | sunting sumber]

Terletak betul-betul di tenggara Sydney Opera House dan melengkung sekitar Farm Cove, taman-taman tersebut memakan ruang 30 hektar (74 ekar) dan bersempadan dengan Lebuh Ekspres Cahill di selatan dan barat, jalan Galeri Seni ke timur, dan Pelabuhan Sydney ke utara.[1]

Pengasasan dan perkembangan[sunting | sunting sumber]

Permulaan[sunting | sunting sumber]

Ladang pertama di benua Australia, di Farm Cove, telah diwujudkan pada tahun 1788 oleh Gabenor Phillip. Walaupun ladang tersebut gagal, tanah itu sentiasa mengalami penanaman sejak masa itu, sebagai cara untuk membuat tanah yang agak kurang subur menjadi lebih produktif.

Taman Botani telah diasaskan di tapak ini oleh Gabenor Macquarie pada tahun 1816 sebagai sebahagian daripada Domain Gabenor. Sejarah pengumpulan dan kajian tumbuh-tumbuhan Australia yang panjang bermula dengan pelantikan ahli botani kolonial pertama, Charles Fraser, pada 1817. Taman Botani dengan itu menjadi institusi saintifik yang tertua di Australia dan, dari zaman permulaan, telah memainkan peranan utama dalam penyesuaian tumbuhan dari kawasan-kawasan lain.

Selepas penggantian ramai ahli botani kolonial dan penguasa, termasuk adik-beradik Richard dan Allan Cunningham, yang kedua-duanya juga peneroka awal, John Carne Bidwill telah dilantik sebagai Pengarah yang pertama pada tahun 1847.

Charles Moore[sunting | sunting sumber]

Bidwell telah digantikan pada tahun berikutnya oleh Charles Moore, orang Scotland yang telah dilatih di Taman Botani Kolej Trinity, Dublin. Moore kekal sebagai Pengarah selama 48 tahun (1848–96) dan banyak membantu membangunkan Taman Botani dalam bentuk moden kini. Beliau berani menangani masalah tanah yang kurang subur, air yang tidak mencukupi dan kekurangan dana untuk membangunkan lebih daripada Taman seperti yang dilihat pada hari ini. Kelompok pokok berpelepah di tengah-tengah Taman menjadi peringatan kemahiran dan pandangan jauh beliau, yang merupakan tanah tambakan belakang tembok laut Farm Cove yang memperluas kawasan Taman dengan ketara.

Menjelang akhir masa beliau sebagai Pengarah, Moore, bersama-sama dengan Ernst Betche, menerbitkan Buku Panduan Flora New South Wales, mewujudkan lagi Taman Botani sebagai pusat ilmu botani.

Zoo[sunting | sunting sumber]

Taman Botani ini pernah menempatkan zoo.[2] Zoo tersebut ialah yang pertama di Sydney dan dikendalikan di Taman dari 1862 sehingga 1883, apabila kebanyakannya telah dipindahkan ke Moore Park. Sepanjang tahun tersebut, banyak tumbuh-tumbuhan semula jadi yang masih tinggal di sekitar Domain telah dibuang dan ditanam sebagai taman. Ara Moreton Bay, salah satu elemen utama tanamannya, terus menguasai landskap.

Istana Taman[sunting | sunting sumber]

Istana Taman
Selepas kebakaran - Istana Taman

Pada tahun 1879, sebahagian besar ruang Domain, selatan kandang kuda Rumah Kerajaan (kini Conservatorium of Music), telah diambil untuk membina satu Istana Pameran Taman. Bangunan ini, 'satu contoh seni bina Victoria cemerlang penuh semangat, dengan menara dan turet ditempatkan di sekitar kubah gergasi berdiameter 100 kaki (30 m) yang diatasi oleh lantera 200 kaki (61 m) di atas tanah', menguasai latar langit Sydney dan meliputi lebih dua hektar (4.9 ekar). Pameran Antarabangsa diadakan di Istana itu dan menarik lebih sejuta pengunjung. Walau bagaimanapun, bangunan itu telah dimusnahkan oleh kebakaran pada tahun 1882 dan tanah itu, yang kini dikenali sebagai Istana Taman, telah dirangkumkan ke dalam Taman Botani.

Joseph Henry Maiden[sunting | sunting sumber]

Royal Botanic Garden kk.1908, koleksi Perpustakaan Negeri NSW

Moore telah digantikan oleh Joseph Henry Maiden yang, sepanjang tempoh 28 tahun beliau bertugas, menambah banyak kepada landskap matang Moore. Beliau menganjurkan pembinaan bangunan herbarium baru, dibuka pada tahun 1901 (hari ini sebahagian daripada Bangunan Anderson), dan membuat penambahbaikan utama kepada Domain. Walau bagaimanapun, Taman Botani mengalami kehilangan jawatan kakitangan semasa Perang Dunia I, dan dalam Kemelesetan Besar 1930-an, jawatan Pengarah juga hilang. Kedua-dua Herbarium dan koleksi yang hidup terbiar sahaja.

Pasca 1945[sunting | sunting sumber]

Dari tahun 1945, Robert Anderson bekerja untuk menyatukan kembali kedua-duanya. Pada tahun 1959, gelaran 'Diraja' telah diberikan dan pentadbiran Herbarium dan Taman Botani Diraja telah disatukan semula di bawah nama Taman Botani Diraja. Knowles Mair (1965–70) berjaya menyatukannya dan Taman Botani Diraja mula kembali kepada kegemilangannya.

Dr John Beard (1970–72) dan Dr Lawrence Johnson (1972–85) terus memajukan organisasi, dan Bangunan Robert Brown telah dibuka pada tahun 1982 untuk menempatkan Herbarium. Keluasan aktiviti meningkat sepanjang dekad ini dengan pembentukan Friends of the Royal Botanic Garden; program pendidikan dan ekologi; the Flora of New South Wales; jurnal saintifik Telopea dan Cunninghamia dan program dokumentasi berkomputer kedua-dua koleksi hidup dan herbarium.

Inisiatif lain, Mount Tomah Botanic Garden (1987), Mount Annan Botanic Garden (1988) dan perkembangan yang luas dalam rumah kaca Tropical Centre (1990), telah dibuka kepada orang ramai selepas Profesor Carrick Chambers menjadi Pengarah kesembilan pada tahun 1986. Taman Botani Diraja menyambut ulang tahun ke-175 pada tahun 1991. Semasa Profesor Chambers sepuluh tahun sebagai Pengarah, Taman Ros (1988), Taman Paku Pakis (1993), Taman Herba (1994), dan Taman Oriental (1997) dibuka dan Taman Spesies Jarang dan Terancam (1998) dimulakan untuk memperkaya lagi pengalaman pengunjung. Yayasan Taman Botani Diraja telah ditubuhkan untuk mendapatkan sokongan yang lebih luas untuk keperluan masa depan.

Botanic Gardens & Centennial Parklands[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2014, terdapat pengumuman bahawa Taman Botani Diraja Sydney akan diletakkan di bawah pengurusan entiti yang baru diwujudkan - 'Botanic Gardens & Centennial Parklands'.

Reka letak dan ciri[sunting | sunting sumber]

Meliputi 30 hektar (74 ekar) yang agak besar, Taman membentuk amfiteater semula jadi yang besar, melilit dan condong ke bawah ke arah 'pentas' Farm Cove. Ia dibahagikan kepada empat presint utama yang dikenali sebagai Lower Gardens, Middle Gardens, Palace Gardens dan Presint Bennelong. Dalam empat presint utama banyak taman kecil dan ciri serta sejumlah besar kawasan rumput berhutan ringan. Yang terletak kira-kira di pertengahan empat presint ialah Palm Grove Centre yang menawarkan restoran, kafe, pusat pelawat dan kedai buku.

Ciri-ciri landskap yang paling berbeza di Taman ialah tembok laut batu pasir bersejarah yang telah dibentuk dengan tangan yang melengkung sekitar Farm Cove dari Mrs Macquarie's Point ke Panggung Opera, menentukan sempadan taman dari pelabuhan dan memberikan tumpuan utama bagi pengunjung, kaki senam dan jurugambar.

Lower Gardens[sunting | sunting sumber]

Lower Gardens menampilkan Band Lawn, Kolam utama, Oriental Garden HSBC, Yurong, Victoria Lodge, Henry Lawson Gates dan Maiden Pavilion.

Middle Gardens[sunting | sunting sumber]

Middle Gardens menampilkan Rumah Palma, Wollemi Pine, Taman Berair, Taman Tanaman Jarang dan Terancam, Bangunan Herbarium & Tanaman Sains, the Lion Gate Lodge, Taman Begonia dan Tembok Macquarie dan Spring Walk.

Palace Gardens[sunting | sunting sumber]

Palace Gardens menampilkan Tropical Centre (ditutup sejak 2013, pembangunan semula yang belum selesai), Laluan Hutan Hujan, Pioner Garden, Gerbang Air Pancut Morshead, Gerbang Taman Istana, Taman Ros & Pavilion, Petak Turf, Old Mill Garden, Taman Herba dan Konservatorium Muzik Sydney.

Rumah kaca dan pusat majlis di Taman Botani Diraja Sydney

Presint Bennelong[sunting | sunting sumber]

Presint Bennelong mengandungi Rumah Kerajaan, Padang Kawad, batuan asli Australia, Bennelong Lawn dan Gerbang Ratu Elizabeth II.

Palm Grove Centre[sunting | sunting sumber]

Palm Grove Centre menampilkan Dusun Palma sendiri, Kafe, Kedai Taman dan Restoran Taman Botani.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Sydney's Royal Botanic Gardens". www.discoversydney.com.au. 2012. Dicapai pada 2012-12-06.
  2. ^ Gilbert 1986, m/s. 131.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "Official RBG website Flying-fox relocation" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.

Sumber

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 33°51′50″S 151°13′1″E / 33.86389°S 151.21694°E / -33.86389; 151.21694