Taman Cina, Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Taman Cina
Chinese Gardens (8058600224).jpg
Taman Cina
JenisTarikan pelancong
LokasiYuan Ching Road, Jurong East, Singapura
Keluasan135,000 meter persegi
Dibuka pada
1975
Dikendalikan olehJTC Corporation[1]
Dibuka untuk
Dibuka setiap hari dari 6 pagi hingga 11 malam (SST)
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Taman Cina (Cina tradisional: 裕華園; Cina mudah: 裕华园) adalah sebuah taman di Jurong East, Singapura. Dibina pada tahun 1975 oleh JTC Corporation dan direka oleh Prof. Yuen-chen Yu, seorang arkitek dari Taiwan, konsep Chinese Garden adalah berdasarkan seni berkebun Cina. Ciri utama ialah integrasi ciri seni bina dengan persekitaran semula jadi. Taman Cina dimodelkan mengikut gaya seni bina dan landskap empayar China utara.[1] Ia terletak di sebelah stesen MRT Chinese Garden dan disambungkan ke Japanese Garden bersebelahan dengan sebuah jambatan. Bersama Taman Jepun, kedua-dua taman itu secara kolektif dikenali sebagai Taman Jurong.

Ciri[sunting | sunting sumber]

Singa Batu[sunting | sunting sumber]

Sepasang singa batu marmar berbutir mendung di pagar utama Taman Cina, menjaga pintu utama Taman. Batu marmar yang digunakan untuk memahat singa diimport dari Taiwan.

Jambatan[sunting | sunting sumber]

Jambatan Pelangi Putih, menghubungkan pintu masuk utama dengan seluruh taman.
Jambatan Keindahan Berganda, menghubungkan Taman Cina dengan Taman Jepun.

13-gerbang Jambatan Pelangi Putih (Cina: 白虹橋, Bái hóngqiáo) di Taman mengikut gaya Jambatan Seventeen-Arch di Istana Musim Panas di Peking.

Pada tahun 1989 jambatan kedua, 'Jambatan Kecantikan Berganda', telah dibina, untuk menghubungkan orang Cina dengan Taman Jepun.

Bangunan Gerbang Utama[sunting | sunting sumber]

Bangunan Gerbang Utama ialah bangunan gerbang Cina yang standard. Bangunan ini popular untuk mengambil gambar. Di dalam bangunan gerbang utama, terdapat dua halaman, iaitu "Early Spring Courtyard" dan "Garden Courtyard". Selain itu, terdapat kolam ikan di tengah-tengah yang dinamakan "Syurga Ikan".

Bot Batu dan Rumah Teh[sunting | sunting sumber]

Ciri tradisional seni bina Cina yang terkenal ialah struktur Bot Batu. Reka bentuk dan keindahan seni binanya dianggap sebagai seni halus yang telah dipuji oleh orang di seluruh dunia.[petikan diperlukan]

Gaya Yao-Yueh Fang (Boat Batu) di Taman Cina adalah berdasarkan gaya Peking, tetapi dengan beberapa penyesuaian dalam reka bentuk dan penggunaan bahan.

Ming Hsiang Hsieh (Tea House) ialah struktur kecil mengikut gaya galeri berliku yang rumit di Summer Palace. Reka bentuk berliku-liku ini adalah ciri seni bina Cina yang bercirikan dan anggun.

Pagoda[sunting | sunting sumber]

Pagoda 7 tingkat dengan beberapa "Lapan Wira" di latar depan.
Pagoda kembar

Pada zaman dahulu, pagoda, pada asalnya struktur menara ringkas yang terletak di sebelah kuil, digunakan untuk menyimpan abu manusia (dalam tempayan) oleh orang Buddha. Pada zaman kemudian, pagoda telah dibangunkan menjadi struktur yang dianggap mempunyai "keindahan seni bina yang menarik".[petikan diperlukan]

Ru Yun T'a (pagoda 7 tingkat) terletak di atas bukit kecil di Taman Cina. Reka bentuk pagoda tipikalnya mengikut gaya Pagoda Kuil Linggu di Nanjing.[petikan diperlukan]

Pavilion, Plateau dan Menara[sunting | sunting sumber]

Pavilion Cina, Dataran Tinggi dan Menara dianggap sebagai bahagian penting dalam seni berkebun Cina. Ciri-ciri seni, tipikal seni bina Cina, telah lama dihargai oleh manusia. Reka bentuk empat pavilion di Chinese Garden adalah berdasarkan gaya Pavilion Cina Utara, dan dihias untuk digabungkan secara harmoni dengan Taman.

Taman Bonsai[sunting | sunting sumber]

Taman Bonsai

Dibuka pada Jun 1992, Taman Bonsai gaya Suzhou menelan belanja dianggarkan $3.8 juta untuk dibina. Taman seluas 5,800 meter persegi dengan bangunan gaya Suzhou (menggabungkan dewan utama seluas 50 meter persegi) dan landskap menempatkan koleksi lebih 2,000 bonsai yang diimport dari China dan bahagian lain di dunia.

Taman Bonsai dianggap sebagai "keindahan yang mesti dilihat untuk dipercayai".[petikan diperlukan] Ia direka bentuk sebagai taman Bonsai gaya Suzhou terbesar seumpamanya di luar China.[petikan diperlukan]

Pusat Latihan Bonsai telah dilancarkan. Orang ramai digalakkan untuk mendaftar untuk kursus itu, yang akan diajar oleh pakar Bonsai dari Shanghai dan Suzhou (China). Mereka akan mengajar cara mencantas dan menjaga Bonsai dan cara menghargai keindahan kesenian unik ini.

Taman Kelimpahan[sunting | sunting sumber]

Tambahan terbaru kepada keluarga Chinese Garden ialah Garden of Abundance. Nama asal taman ini ialah Zodiac & Pomegranate Garden, berasal dari unsur-unsur yang digunakan untuk pembinaan taman.

Ia terdiri daripada pokok delima, 12 arca haiwan Zodiak Cina, jam matahari, jambatan batu dan penanaman bahan.[petikan diperlukan]

Pokok delima berusia 100 tahun dari Shantung, China telah ditanam di taman baharu ini. Mereka duduk di antara 12 arca Haiwan Zodiak Cina.[petikan diperlukan]

Muzium Penyu dan Kura-kura Hidup[sunting | sunting sumber]

Muzium Penyu dan Kura-kura Hidup, tarikan utama di Taman Cina, mempamerkan pelbagai spesies penyu dan kura-kura.

Muzium Penyu dan Kura-kura Hidup

Pada 2019, muzium itu berpindah dari taman dan berpindah ke Yishun; ini disebabkan oleh kerja-kerja menaik taraf yang dijalankan di sekitar Daerah Tasik Jurong.

Pintu Masuk Timur[sunting | sunting sumber]

Pintu masuk ini dibina bersempena dengan stesen MRT Chinese Garden, untuk memastikan akses mudah bagi pejalan kaki yang melawati taman. Apabila menghampiri taman, terdapat Jambatan Merah yang akan membawa anda masuk. Empat singa batu, menyambut pengunjung yang memasuki taman, "menjaga" pintu masuk.[petikan diperlukan]

Pengubahsuaian[sunting | sunting sumber]

JTC Corporation sedang merancang projek "penghiasan semula dan pengubahsuaian" selama setahun bermula pada penghujung 2014. Kawasan yang akan dibaiki termasuk plaza pintu masuk utama, astaka, pagoda ikonik, Bot Batu dan laluan pejalan kaki. Kerja-kerja pembaikan melibatkan mengalihkan kayu yang telah reput atau diserang anai-anai. Ini juga termasuk menampal konkrit spalling dan dinding retak, menggantikan jubin bumbung yang pecah dan longgar, menghentikan kebocoran air, serta menggantikan pendawaian elektrik lama, laluan pejalan kaki kayu atau kelengkapan berkarat.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Toh, Yong Chuan (5 Mei 2014). "Makeover for Jurong gardens". The Straits Times (Singapore). Diarkibkan daripada yang asal pada 19 August 2014. Dicapai pada 17 Ogos 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Templat:Major Tourist Attractions in Singapore

Templat:Parks in Singapore

Koordinat: 1°20′19″N 103°43′48″E / 1.33864°N 103.73001°E / 1.33864; 103.73001