Taman Greenwich

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Taman Greenwich
GreenwichParcRoyal.jpg
JenisTaman Awam
LokasiGreenwich, London
Koordinat51°28′36″N 0°00′00″E / 51.47669°N 0.00013°E / 51.47669; 0.00013Koordinat: 51°28′36″N 0°00′00″E / 51.47669°N 0.00013°E / 51.47669; 0.00013
Dikendalikan olehTaman Diraja
Laman sesawang
http://www.royalparks.org.uk/parks/greenwich_park/
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Taman Diraja London

Taman Greenwich adalah bekas taman pemburuan di Greenwich dan salah satu ruangan hijau tersendiri yang terbesar di tenggara London. Ia meliputi 183 ekar (74 hektar) dan adalah sebahagian dari Tapak Warisan Sedunia Greenwich. Taman Greenwich merupakan salah satu Taman-taman Diraja London dan pertama untuk dipagari pada 1433. Pemandangan Sungai Thames, Isle of Dogs dan City of London dapat dilihat di taman ini. Taman ini dibuka dari 6.00 pagi untuk pejalan kaki (dan 7.00 pagi untuk kenderaan) sepanjang tahun dan tutup apabila matahari terbenam.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Estet dari sesetengah dua ratus ekar telah terdahulunya dimiliki oleh Abbey dari St. Peter di Ghent, tetapi dipulangkan ke Crown pada 1427 dan diberikan oleh Henry VI ke bapa saudara baginda Humphrey, Duke of Gloucester (Barker 1999). Baginda membina sebuah rumah di tepi sungai, Halaman Bella, dan sebuah istana kota kecil, Menara Duke Humphrey, di atas bukit. Bekas evolved first into the Tudor Istana Placentia dan kemudian ke dalam Rumah Permaisuri dan Hospital Greenwich. Istana kota, yang sekarang menjadi kopak-kapik, telah dipilih untuk tapak Balai Cerap Diraja oleh Charles II pada 1675.

Pada abad ke-15 taman kebanyakannya heathland dan mungkin digunakan untuk hawking. Pada abad berikutnya, rusa diperkenalkan oleh Henry VIII untuk tujuan memburu, dan sekumpulan kecil rusa kini dikekalkan di suatu kawasan di sebelah tenggara. James I memagari taman dengan dinding batu-bata, dua belas kaki tinggi dan dua batu panjang dwengan kos £2000, kebanyakannya masih kekal dan menakrifkan sempadan moden.

Pada abad ke-17, taman ini dilandskapkan, mungkin oleh André Le Nôtre yang dikenali sekurang-kurangnya mempunyai rancangan reka bentuk untuknya. Orang awam pertama kali dibenarkan ke dalam taman ini sewaktu abad ke-18. Samuel Johnson melawat taman pada 1763 dan mengulas “Buknkah ia bagus?”. Bukit masyhur di utara balai cerap telah digunakan pada musim cuti untuk mass 'tumbling'.

Pada 1830an landasan keretapi hampir dipandu melalui tengah-tengah bahagian bawah taman di suatu viaduct tetapi skemanya telah dikalahkan oleh tentangan tempatan yang sangat panas. Walau bagaimanapun, London and Greenwich Railway telah kemudian memanjangkan di bawah tanah melalui perhubungan terowong cut-and-cover di antara Greenwich dan Bukit Maze yang dibuka pada 1878 (penjajaran terowong adalah di bahagian utara pada sebelah utara dinding sempadan taman, berulang-alik di bawah taman-taman Muzium Kebangsaan Samudera dan Rumah Permaisuri).

Geografi[sunting | sunting sumber]

Taman ini adalah agak berbentuk segi empat tepat dengan sisi 1000 meter demi 750 meter dan berorientasi dengan sisi panjang melatar UBL dan ST. Dalam apa yang berikutnya arah ini diambil menjadi U ke S untuk kesenangan eksposisi. Ia terletak di rujukan jaring TQ390772.

Taman ini memanjang di sepanjang sebuah bukit dan berada pada dua tingkat. Tingkat bawah (terdekat dengan Muzium, Rumah Ratu dan, melebihinya, Sungai Thames) terletak di utara; selepas suatu jalan ke atas bukit, adanya suatu luasan leper yang, pada utamanya, suatu pemanjangan berpagar dataran tinggi Blackheath.

Sekurang-kurangnya di pusat, di atas bukit adalah bukit, adalah Balai Cerap Diraja, Greenwich. Di utara adalah Muzium Kelautan Kebangsaan dan Rumah Ratu, dan melebihinya adalah Hospital Greenwich. Di timur adalah Istana Kota Vanbrugh. Di selatan adalah Blackheath dan di sudut timur laut adalah Rumah Ranger, melihatkan kawasan rawa. Di barat terletaknya jalan-jalan seni bina cantik Jalan Chesterfield dan Bukit Croom (Pevsner 1983).

Suatu pemandangan yang luas London dari Balai Cerap Diraja, Greenwich di Taman Greenwich.

Balai Cerap Diraja[sunting | sunting sumber]

Balai Cerap Diraja.

Balai Cerap berada di atas bukit. Di luarnya adalah sebuah patung Jendral James Wolfe dalam sebuah plaza kecil di mana adanya pemandangan agung teratas bekas Hospital Greenwich (kemudian Royal Naval College dan kini Universiti Greenwich) dan kemudian terhadap sungai, pencakar langit Canary Wharf, Bandaraya London ke barat daya dan Kubah Millennium di utara.

Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Di tingkat bawah taman ada sebuah taman permainan kanak-kanak yang masyhur (sudut barat laut, berhampiran dengan stesen keretapi Bukit Maze) dan sebuah tasik perbotan bersebelahan. Ada juga sebuah taman herba (pintu masuk berhampiran dengan pusat pekan Greenwich).

Di tingkat atas, terletaknya sebuah taman bunga berpanjangan siap dengan tasik itik besar, sebuah taman mawar, sebuah halaman baling kriket, banyak pokok berangan abad ke-17 dengan pohon yang berpusar dan gnarled, gelanggang tenis, sebuah pentas pancaragam, peninggalan Rom, sebatang pokok silam ('Pokok Oak Ratu', berkaitan dengan Ratu Elizabeth I dan suatu pagaran 'The Wilderness') menjadi tempat tinggal rusa.

Bersarang hanya di belakang Balai Cerap sahaja adalah taman bekas Ahli astronomi Diraja, sebuah ruang terasing adalah bagus untuk berkelah dan juga kadang-kadang digunakan oleh kumpulan teater (Midsummer Night's Dream, dll). Di bahagian lawan (iaitu, hanya selatan patung Wolfe) adalah Park Cafe. Terdapat sebuah cafe yang lebih kecil di pintu barat laut.

Boleh dapat meletak kereta (bayar dan pamerkan) di kawasan-kawasan sepanjang jalan utama memasuki dari Blackheath. Jalan berbasikal melintasi taman (seperti mana juga pelari kaki, pekasut roda, pejalan anjing, dll), tetapi kenderaan jalan lain (kereta dan motorsikal sahaja) hanya dapat menggunakan jalan taman mengaitkan Blackheath dan Greenwich di waktu puncak pada hari kerja.

Sukan[sunting | sunting sumber]

Apabila London menuanrumahkan Olimpik Musim Panas pada tahun 2012 Taman Greenwich akan menjadi tempat untuk peristiwa equestrian dan untuk showjumping dan disiplin pentathlon moden rentas desa. Taman ini juga akan mengadakan tahap akhir lumba basikal Tour of Britain 2006 (3 September). Taman ini menuanrumakan Greenwich Meridian 10k pada bulan Mac setiap tahun.[1]

Galeri foto[sunting | sunting sumber]

Templat:Cleanup-gallery


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Koordinat: 51.47669° N 0.00013° E