Taman Grove (Sutton)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 51°22′00″N 0°09′45″W / 51.3667°N 0.1625°W / 51.3667; -0.1625

Taman Grove, Carshalton. Memandang utara dari jambatan batu Portland, menunjukkan sungai Wandle melewati suatu saluran buatan. Rumah Grove hanya dapat dilihat ke kanan.

Taman Grove, atau The Grove adalah sebuah taman am di Carshalton dalam London Borough of Sutton. Hal ini terletak dekat dengan Carshalton Village di daerah sekitar dibatasi oleh High Street, North Street dan Mill Lane. Sudut barat daya taman berbatasan salah satu kolam Carshalton (Lower Pond) dari mana arus air melalui taman sebagai sungai Wandle.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tanah taman adalah pada zaman pertengahan sebahagian dari tanah milik bangsawan Stone Court, masa itu terutama terdiri dari padang rumput. Rumah besar ini terletak di sudut North Street dan Mill Lane. Rumah Tudor yang asli itu dibangun kembali sekitar 1710;[1] baru-baru ini (2005) ada penyelidikan arkeologi ke dalam sisa-sisa bangunan ini.[2] Pada awal abad ke-19 sebuah rumah baru bernama The Grove telah dibina di belah lain sungai di tanah yang lebih tinggi dan merupakan rumah besar dilihat hari ini. Sisa bangunan luar Stonre Court diubah menjadi apa yang sekarang pejabat jabatan pendidikan.[3] The Grove, termasuk taman hias, telah dibeli oleh Dewan Perbandaran Daerah Carshalton pada tahun 1924[3] dan taman itu dibuka untuk orang ramai beberapa tahun kemudian.

Ciri-ciri yang menarik[sunting | sunting sumber]

Rumah Grove[sunting | sunting sumber]

Rumah Grove

Sejarah awal Rumah itu tidak jelas, tetapi ditampilkan pada peta 1847 dan sehingga mendahului tarikh ini. [1] Bangunan ini sekarang ditempati oleh jabatan London Borough Sutton.

Jambatan Leoni[sunting | sunting sumber]

Di mana Taman Grove memenuhi Kolam Bawah ada jambatanbatu Portland putih. Ini kadang-kadang disebut sebagai Jambatan Leoni seperti yang menduga[4] bahawa arkitek Venice Giacomo Leoni reka bentuk itu. Leoni telah ditugaskan untuk merancang rumah baru untuk Taman Carshalton sewaktu awal abad ke-18, tetapi rumah itu sendiri tidak pernah dibangun.[5]

Upper Mill[sunting | sunting sumber]

Ini adalah kemungkinan bahawa kincir air wujud di sini dari zaman Anglo-Saxon,[1] walaupun banyak dari struktur saat ini adalah pemulihan terbaru (2004) dijalankan setelah kebakaran.[6]

Lata[sunting | sunting sumber]

Jambatan Leoni

Lata ini adalah dekat dengan jambatan menuju sudut Stone Court taman. Penurunan 1.5 juta sekarang hias dalam reka bentuk dan dibangun semula pada 1960-an [7]. Tujuan terdahulunya adalah untuk menciptakan sebuah kepala air untuk mentenagakan Upper Mill, yang ada di dekatnya.

Rekreasi[sunting | sunting sumber]

Untuk sebelah timur Rumah Grove ada tanah rekreasi memperluas sejauh Pusat Kenyamanan Westcroft. Ada sebuah taman permainan kanak-kanak yang dipagari, golf miniatur, kafetaria , bola Pengadilan, kehijauan bowling hijau dan kemudahan lainnya.

Angkutan[sunting | sunting sumber]

Taman ini adalah suatu jalanns kski pendek dari stesen kereta api Carshalton, membelok ke kiri saat keluar. Taman ini juga berada pada jalan bas Angkutan untuk London 127 dan 157[8], mendarat di perhentian Kolam Carshalton.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Upper Mill

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c The Book of Carshalton: At the source of the Wandle, based on talks by Michael Wilks, published 2002. ISBN 1-84114-155-0
  2. ^ "Museum of London, extract from annual review".
  3. ^ a b "The Grove and Grove Park, London Borough of Sutton".
  4. ^ "Carshalton: a brief history, London Borough of Sutton".
  5. ^ "Carshalton", The Environs of London volume 1: County of Surrey (1792), pp. 122-36. Daniel Lysons.
  6. ^ "History of Upper Mill, The Grove, London Borough of Sutton".
  7. ^ "The Grove Park Management Plan".
  8. ^ "157 Bus timetable".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:LB Sutton