Taman Holland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Untuk kegunaan lain, sila lihat Taman Holland (nyahkekaburan).

Koordinat: 51°30′10″N 0°12′14″W / 51.5028°N 0.2038°W / 51.5028; -0.2038

Taman Holland
Arca Lord Holland di Taman Holland
Ralat Lua pada baris 502 di Modul:Location_map: Tidak dapat mencari pentakrifan peta lokasi yang diperincikan: "Module:Location map/data/Greater London" tidak wujud.
 Taman Holland ditunjukkan dalam Greater London
Rujukan grid OS TQ246798
Daerah Bandaran London Kensington & Chelsea
Ceremonial county Greater London
Kawasan London
Perlembagaan negara England
Negara berdaulat United Kingdom
Bandar pos LONDON
Poskod daerah W8, W11, W14
Kod panggilan 020
Polis Metropolitan
Balai bomba London
Ambulans London
Parlimen Eropah London
Parlimen UK Kensington & Chelsea
Perhimpunan London West Central
Senarai tempat di
UK
England
London

Taman Holland (Bahasa Inggeris: Holland Park) ialah sebuah daerah dan taman awam di Royal Borough of Kensington and Chelsea, di barat pusat London di England.

Taman Holland memiliki reputasi sebagai satu kawasan yang kaya dan mewah, dikenali dengan teres-teres menarik rumah bandar Victoria, dan kawasan beli-belah dan restoran golongan atasan. Ada banyak destinasi beli-belah masyhur terletak di sekitar Taman Holland seperti High Street Kensington, Notting Hill, Lebuh Taman Holland, Pasar Portobello, Westbourne Grove, Clarendon Cross, dan Jalan Ledbury.

Walaupun tiada sempadan rasmi, secara kasarnya terdapat Kensington High Street di selatan, Jalan Holland di barat, Lebuh Taman Holland di utara dan Kensington Church Street di timur. Lebuh Taman Holland berada di sempadan empat wad CAS: Norland, Holland, Pembridge, dan Campden.

Taman Holland (taman awam)[sunting | sunting sumber]

Taman Holland adalah sekurang-kurangnya 22 hektar pada kawasannya [1]. Bahagian utara taman adalah separuh kawasan perhutanan, bahagian tengah di keliling puing Rumah Holland yang lebih rasmi dengan beberapa kawasan taman, dan bahagian yang paling selatan digunakan untuk sukan. Rumah Holland kini adalah sebuah puing bercebis-cebis, telah dibinasakan oleh letupan bom incendiary sewaktu 1940, tetapi puing-puing dan padang-padang dibeli oleh London County Council pada 1952 dari pemilik terakhirnya, the 6th Earl of Ilchester [2]. 'Taman Holland' mengandungi sebuah Orangery masyhur, tempat baling kriket, laman tenis, sebuah taman Jepun, sebuah hostel orang muda, salah satu taman permainan kanak-kanak beralatan terbaik London, tupai dan (secara menarik untuk sebuah taman London) burung merak. Hari ini peninggalan rumah membentuk suatu later belakang untuk tempat terbuka Teater Taman Holland, iaitu tempat asalnya Opera Taman Holland. Commonwealth Institute yang berbumbung hijau terletaknya di selatan.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kawasan ini berada di luar bandar hingga abad ke-19. Kebanyakannya adalah padang-padang sebuah rumah besar yang digelar Rumah Holland. Pada dekad-dekad akhir abad ke-19 para pemilik rumah menjual lebih bahagian jauh dari pusatnya perkembangan tempat tinggal, dan daerah yang berpunca mengambil namanya dari rumah ini. Ia juga termasuk sesetengah kawasan kecil di keling pinggiran yang tidak pernah dijadikan sebahagian dari tanah Rumah Holland, terutamanya Estet Phillimore (ada sekurang-kurangnya empat jalan dengan perkataan Phillimore pada namanya) dan kawasan Dataran Bukit Campden. Pada lewat abad ke-19 sebilangan artis terkenal (termasuk Frederic Leighton, P.R.A. dan Val Prinsep) dan pengumpul seni tinggal di kawasan itu. Kumpulan itu secara kolektif digelar "Bulatan Taman Holland". Taman Holland adalah pada kebanyakannya tempat sangat yang sangat selesa untuk kelas tengah atau atasan apabila terdahulunya dibangunkan dan pada dekad-dekad kini telah menaik lanjutnya ke pasar atasan.

Dari perkembangan tempat tinggal abad ke-19 pada kawasan itu, salah satu seni bina menarik adalah The Royal Crescent direka bentuk pada 1839. Jelasnya diilhamkan oleh nama lamanya di Bath, ia berbeza dari Bath crescent yang padanya ia bukannya sebuah bulan sabit benar tetapi dua teres kuadran setiapnya dihentikan oleh sebuah ibu panah bulatan dalam gaya Regency yang bermuncul sebagai sebuah menara, suatu ciri yang tidak dijumpa di seni bina berilham terdahulunya pada abad ke-18 yang man reka bentuk bulan sabit kelihatan mencontohi. Pelan atau bulan sabit Diraja adalah reka bentuk tukang pelan Robert Cantwell, dan ia diperlukan untuk pembetung yang menyebabkan "bulan sabit direka bentuk dalam dua bahagian daripada apa-apa anggapan untuk aestetik seni bina.[3]

Stucco menghadapi "bulan sabit" dicat putih, dalam gaya banyak teres Nash yang boleh berada di mana-mana tempat lain di kawasan tempat tinggal yang lebih cekap. Hari ini kebanyakan rumah bertingkat empat ini telah ditukarkan ke pangsapuri, sedikit kekal sebagai rumah keperibadian.[4] The Royal crescent is a listed Grade 2.

Taman Holland adalah salah satu daerah tempat tinggal termahal di London atau di mana-mana di dunia, dengan rumah besar secara sering disenaraikan untuk jualan ke atas sepuluh juta pounds sterling. Sebilangan negara-negara mengekalkan kedutaan sini. Simon Cowell tinggal di Taman Holland apabila dia berada di London.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Dalam budaya masyhur[sunting | sunting sumber]

The BBC sitcom As Time Goes By secara asas di Taman Holland.

Rumah Edina Monsoon di Absolutely Fabulous adalah di Taman Holland, dan dia berminat untuk menafikan anggapan orang ia terletak di Shepherds Bush.

George Craig (One Night Only) telah memainkannya secara ganjil pada Julai 2008, memainkan untuk para peminat yang datang untuk menonton One Night Only untuk suatu bertanda tangan di Universal.

Sebuah sandiwara siri televisyen berasaskan kawasan ini, secara sesuak digelar Holland Park, sedang berada dalam pengeluaran.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]