Taman São Pedro de Alcântara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

38°42′55″N, 9°8′40″W

Jardim de São Pedro de Alcântara
Taman São Pedro de Alcântara
JardimSPedroAlcantara.JPG
Pemandangan umum bahagian atas taman
JenisTaman awam
LokasiRua de São Pedro de Alcântara, Lisbon
Dibangunkan
1864 (1864)
Dikendalikan olehMajlis Bandaraya Lisbon
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Taman São Pedro de Alcântara (Bahasa Portugis: Jardim de São Pedro de Alcântara) adalah sebuah taman yang terletak di Lisbon, dalam paroki Misericórdia. Ia dibina pada tahun 1864, di atas dua teres.[1]

Projek asal bermula pada abad ke-18, yang direka oleh arkitek ke-2 istana Convento de Mafra João Pedro Ludovice, anak lelaki João Frederico Ludovice, arkitek Mafra, di mana El-Rei D. João V mengarahkan pembinaan 20 meter tembok tinggi di tanah di São Pedro de Alcântara dengan tujuan untuk mewujudkan Mãe de Água – simpanan tugu yang akan memanjangkan Aqueduct Águas Livres ke Graça. Walau bagaimanapun, gempa bumi 1755 mengenakan keutamaan lain dan tanah itu mula berfungsi sebagai tempat pembuangan sampah untuk haiwan mati yang dibuang dari dinding di bawah.

Hanya pada tahun 1830 bahawa terdapat percubaan pertama untuk menggunakan yang biasa oleh Pengawal Polis Diraja yang, dengan berek yang sangat dekat, menjadikan ruang itu "taman" mereka. Hanya lima tahun kemudian Majlis Bandaraya Lisbon, berikutan kemenangan Liberalisme dan pemulihan kuasa eksekutif, menukar ruang itu menjadi taman awam.

Ia mempunyai keluasan 0.6 ha.[2] Ia terletak di Rua de São Pedro de Alcântara, berhampiran Bairro Alto. Taman ini mempunyai tasik kecil dan sudut pemandangan, yang menawarkan pemandangan menakjubkan ke timur Lisbon yang menghadap ke sebahagian kawasan Baixa di Lisbon dan tebing selatan sungai Tagus.

Terdapat peta pada jubin di sebelah langkan, yang membantu mengenal pasti beberapa tempat di Lisbon. Panorama memanjang dari dinding Istana São Jorge, dikelilingi oleh pokok-pokok dan Katedral Lisbon (abad ke-12), di perbukitan ke barat daya, ke Gereja Penha de França, dari abad ke-18, ke barat laut. Kompleks besar Igreja da Graça juga kelihatan, manakala São Vicente de Fora boleh dikenali dengan menara simetri di sekeliling muka depan putih.

Bangku-bangku dan bayang-bayang pokok menjadikan sudut pemandangan tempat yang sangat menyenangkan. Untuk sampai ke sudut pemandangan, anda boleh memilih untuk menaiki Calçada da Glória atau menaiki Elevador da Glória, yang menjadikan anda sangat hampir dengan sudut pemandangan.

Di taman, tugu yang direka oleh Costa Motta (bapa saudara), yang didirikan pada tahun 1904, mewakili Eduardo Coelho, pengasas akhbar Diário de Notícias, di mana ardina mengisytiharkan akhbar terkenal itu. Pemandangan Istana São Jorge, Katedral dan Sungai Tagus. Dek taman bawah

Pemandangan[sunting | sunting sumber]

Pemandangannya lebih mengagumkan pada waktu matahari terbenam dan pada waktu malam, apabila Istana dan Katedral diterangi, dan sudut pandangan adalah tempat pertemuan yang popular untuk orang Lisbon.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Silva, J. (2007). Floresta e sociedade - uma história em comum, Público. (dalam Bahasa Portugis) «Parques e Jardins de Lisboa» (PDF). Diakses pada 23 April 2010. Diarkibkan daripada asal (PDF) 29 Januari 2011 (dalam Bahasa Portugis)

  1. ^ Silva, J. (2007). Floresta e sociedade - uma história em comum, Público.
  2. ^ "Parques e Jardins de Lisboa" (PDF). Dicapai pada 23 April 2010.