Taman St. James

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Taman Diraja London
Istana Buckingham, bersempadan dengan Taman St. James

Taman St James adalah taman yang tertua [1] dari kesemua Taman Diraja London di Bandaraya Westminster, London, hanya berada di timur Buckingham Palace dan barat Whitehall dan Jalan Downing. Kawasan St James, termasuk Istana St. James, hanya berada di utara. Taman ini adalah 23 hektar (58 ekar) pada saiz.

Taman St James disempadan dengan The Mall di utara, Horse Guards di timur, dan Jalan Birdcage di selatan. Taman ini mempunyai tasik yang kecil, Taman St James, dengan dua pulau, Pulau Itik (dinamakan untuk pengumpulan waterfowl tasik), dan Pulau Barat. Sebuah Jambatan melintasi tasik memberikan pemandangan ke arah barat Istana Buckingham dibingkai oleh pokok-pokok dan air pancut, dan suatu pemandangan Pejabat Foreign and Commonwealth, miripnya dibingkaikan, di sebelah timur.

Taman ini terletak di timur sekali pada rantai taman yang hampir berlanjutan yang juga mengandungi (bergerak ke arah barat) Taman Green, Taman Hyde dan Taman Kensington. Stesen-stesen tiub terdekat adalah Taman St. James, Victoria dan Westminster.


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Reka bentuk André Mollet untuk taman sewaktu zaman Charles II, sebelum pemodelan semula kurun ke-18 dan ke-19, yang membentukkan suatu tasik kelihatan lebih tulen dari terusan lurus yang ketara sini, bahagian timur dari mana telah dipenuhi dalam untuk mencipta Horse Guards Parade.

Pada 1532, Henry VIII membeli kawasan swampy marshland, sering dibanjiri oleh often flooded by the Tyburn, from Eton College. Tanah ini terletak di barat Istana York, baru-baru ini diperolehi oleh Henry dari Cardinal Wolsey; ia dibeli untuk menukarkan Istana York ke tempat singgahan yang sesuai untuk seorang Raja. On James I's accession to the throne in 1603, he ordered the park drained and landscaped and kept various exotic animals in the park, including camels, crocodiles and an elephant, as well as aviaries of exotic birds along the south.

Sewaktu buangan negeri Charles II di Perancis sewaktu Komanwel Inggeris, raja muda ini tertarik hati dengan taman-taman terperinci di istana diraja Perancis dan telah membuatkan taman direkabentuk semula dalam gaya yang lebih rasmi, mungkin oleh juruseni landskap Perancis André Mollet, termasuk penciptaan 850×42-yard canal visible in the old plan shown to the right. Charles II membuka taman ini ke awam, dan juga menggunakan kawasan ini untuk menghiburkan hari tetamu dan wanita-wanita simpanan, seperti Nell Gwyn. Taman ini terkenal pada waktu itu sebagai suatu tempat penemuan untuk kelakuan kemerosotan persetubuhan, yang mana John Wilmot, 2nd Earl of Rochester menulis pada sajak terkenalnya "A Ramble in St. James's Park."

Orang-orang berfesyen mendesak-mendesark Taman St James, c.1745

Abad ke-18 melihatkan perubahan selanjutnya, termasuk reklamasi sebahagian dari terusan untuk of part Horse Guards Parade dan pembelian 1761 Rumah Buckingham (kemudian Buckingham Palace) oleh Keluarga Diraja.

Taman Green dan Taman St. James sekitar1833

Permodalan semula selanjutnya pada 18267, ditugaskan oleh Prince Regent (later George IV) dan diseliakan oleh arkitek dan juruseni landskap John Nash, melihatkan penukaran terusan lurus itu ke tasik yang berbentuk lebih semulajadi, dan lebuh-lebih rasmi untuk diaturkan jalan ke laluan berbelok-belok yang romantis. Pada waktu yang sama, Rumah Buckingham telah dibesarkan untuk menciptakan istana kini dan Marble Arch telah dibinakan di tempat masuknya, sementara The Mall telah ditukarkan menjadi suatu jalan perarakan besar-besaran, dibuka untuk kenderaan awam 60 tahun kemudian, Marble Arch telah dipindahkan ke tempat terkininya di simpang Jalan Oxford dan Lorong Park pada 1851 dan digantikan dengan Victoria Memorial di antara 1906 dan 1924.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pautan luar dan rujukan[sunting | sunting sumber]Koordinat: 51°30′6″N, 0°7′55″W