Tambralinga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Tambralinga merupakan sebuah kerajaan yang terletak di Semenanjung Melayu, dan pernah menjadi orang suruhan dari kerajaan Srivijaya dan Dharmasraya.

Dalam bahasa Sanskrit, tambra bermaksud merah dan lingga bermaksud Siwa atau phallus. Kerajaan ini pernah menghantar utusan ke China sekitar tahun 616 semasa pemerintahan dinasti Tang, kemudian semasa dinasti Song disebut sebagai Tan-Mei-Liu.[1] Sedangkan kerajaan ini disebut juga dengan Madamalingam pada Prasasti Tanjore.

Pada akhir abad ke-12, Tambralingga menjadi sebuah kerajaan yang merdeka bebas daripada pengaruh Dharmasraya, dan puncaknya antara abad-13 dan awal abad ke14, kekuasaan Tambralinga telah meliputi sebahagian besar kawasan Semenanjung Melayu, namun pada akhir abad-14, Tambralinga telah menjadi sebahagian dari kerajaan Siam yang kemudian dikenali sebagai Nagara Sri Dharmaraja.

Chedi Phrae Boromadhatu

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ O. W. Wolters, (1958), Tāmbraliṅga, Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London Vol. 21, No. 1/3, 587-607.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.