Pergi ke kandungan

Teluk Gong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Teluk Gong merupakan sebuah perkampungan yang kini menjadi sebuah pekan, berhampiran dengan bandar Klang dan Pelabuhan Klang di Selangor, Malaysia. Antara tempat berdekatan ialah Kampung Sijangkang, Teluk Panglima Garang, Pulau Indah dan Kampung Baru Batu Lima. Di seberang Teluk Gong ialah Pulau Indah yang dahulunya dikenali dengan nama Pulau Lumut. Pelabuhan Barat (Westport) telah dimajukan oleh Kementerian Pengangkutan Malaysia.

Teluk Gong merupakan kawasan perkampungan nelayan pantai. Teluk Gong berhampiran dengan muara Sungai Klang dan Selat Melaka. Oleh itu, sebuah jeti nelayan telah dibina di Teluk Gong bagi memudahkan bot-bot nelayan pantai singgah, berlabuh dan menurunkan tangkapan ikan yang turun. Kebanyakan mereka menggunakan jaring biasa yang direntang di tengah laut.

Selain bekerja sebagai nelayan, penduduk Teluk Gong bekerja di sektor perindustrian. Lebuhraya Shah Alam - Pelabuhan Klang hingga ke Westport telah dibina, kilang dan gudang banyak terbina.

Masyarakat Melayu di sini pernah melakukan mandi Safar, memberi ancak berupa nasi pulut dan mengalirkan darah kambing disembelih ke laut kononnya untuk menghindar banjir. Bekas Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam dan Mesra Rakyat Selangor dan bekas ADUN Sementa, Datuk Abdul Rahman Palil menyatakan segelintir jemaah masjid Teluk Gong terlibat.[1]

Hamid Tuah

Teluk Gong pernah terkenal pada tahun 1967, apabila penduduk kampung mengadakan demonstrasi menuntut tanah yang mereka teroka menjadi hak milik mereka. Antara yang menjadi pejuang rakyat ketika itu ialah Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya, Sanusi Osman dan Hamid Tuah. Pada 1960-an, tindakan Hamid Tuah dan 500 penduduk-penduduk Melayu miskin yang meneroka tanah hutan di Teluk Gong dikatakan tidak menepati Undang-Undang Tanah kerajaan negeri Selangor. Beliau telah dikenakan tahanan terhad di Kuala Kubu Bharu, Selangor. Pihak kerajaan tidak membenarkan mereka meneroka tanah milik kerajaan dan telah menghantar pasukan keselamatan untuk menahan petani dan memusnahkan tanaman mereka. Seterusnya menahan Hamid dan empat orang pengikutnya pada 4 Januari 1969, mereka ditahan di kem tahanan Muar dan Batu Gajah selama dua tahun.[2]