Pergi ke kandungan

Tembok Api Besar China

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Tembok Api Besar China (Cina ringkas: 防火长城Cina tradisional: 防火長城pinyin: Fánghuǒ Chángchéng) ialah suatu sistem gabungan undang-undang dan teknologi yang dikuatkuasakan di Republik Rakyat China bertujuan mengawal kemasukan maklumat Internet dalam negara tersebut seperti mana peranan Tembok Besar China pada ketika dahulu - melalui pengharaman dan pengehadan fungsi laman web tertentu[1] agar mengikut undang-undang yang ditetapkan pemerintah China.[2][3] Penapisan ini turut mengesan terhadap pengembangan ekonomi internet dalam negeri China dengan menunjang syarikat-syarikat domestik [4] serta mengurangi keefektifan produk-produk dibawa syarikat-syarikat internet luar negara.[5]

Konsep ini pertama kali dicanangkan oleh Geremie Barmé, seorang pakar budaya Cina dan pemikir dari Australia pada tahun 1997.[6][7]

Kandungan yang diharamkan sistem[sunting | sunting sumber]

Kandungan web yang ditapis antaranya:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Mozur, Paul (13 September 2015). "Baidu and CloudFlare Boost Users Over China's Great Firewall". The New York Times (dalam bahasa Inggeris).
  2. ^ Mozur, Paul; Goel, Vindu (5 Oktober 2014). "To Reach China, LinkedIn Plays by Local Rules". The New York Times.
  3. ^ Branigan, Tania (28 Jun 2012). "New York Times launches website in Chinese language". The Guardian.
  4. ^ Denyer, Simon (23 May 2016). "China's scary lesson to the world: Censoring the Internet works". The Washington Post. Dicapai pada 5 September 2017.
  5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; tiada teks disediakan bagi rujukan yang bernama WaPo2017
  6. ^ Lanfranco, Edward (September 9, 2005). "The China Yahoo! welcome: You've got Jail!". UPI (dalam bahasa Inggeris).
  7. ^ Barme, Geremie R.; Ye, Sang (6 January 1997). "The Great Firewall of China". Wired. Dicapai pada 29 December 2015.
  8. ^ Marquand, Robert (24 Februari 2006). "China's media censorship rattling world image". The Christian Science Monitor. Dicapai pada 22 Mei 2011.