Tenaga mekanikal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Contoh sebuah sistem mekanik: Sebuah satelit yang mengorbit bumi hanya dipengaruhi gaya gravitasi konservatif; maka tenaga mekaniknya malar. Satelit dipercepat menuju bumi dengan arah tegak lurus terhadap kecepatan. Percepatan ini ditandai dengan vektor percepatan warna "hijau" dan kecepatan ditandai dengan vektor kecepatan "merah". Meski kecepatan terus berubah seiring arah vektor akibat kecepatan vektor, kelajuan satelit tidak berubah kerana besaran vektor kecepatan tetap.

Dalam sains fizik, tenaga mekanikal ialah jumlah tenaga keupayaan dan tenaga kinetik. Prinsip pemuliharaan tenaga mekanikal menyatakan bahawa jika sistem terpencil hanya tertakluk kepada daya konservatif, maka tenaga mekanikal ialah malar. Jika objek bergerak dalam arah yang bertentangan dengan daya bersih konservatif, tenaga keupayaan akan meningkat; dan jika kelajuan (bukan halaju) objek berubah, tenaga kinetik objek juga berubah. Dalam semua sistem nyata, walau bagaimanapun, daya bukan konservatif, seperti daya geseran, akan wujud, tetapi jika magnitud yang boleh diabaikan, tenaga mekanikal berubah sedikit dan pemuliharaannya adalah anggaran yang berguna. Dalam perlanggaran anjal, tenaga kinetik dikekalkan, tetapi dalam perlanggaran tak anjal beberapa tenaga mekanikal boleh ditukar kepada tenaga haba. Kesetaraan antara tenaga mekanikal yang hilang (pelesapan) dan peningkatan suhu ditemui oleh James Prescott Joule.

Banyak peranti digunakan untuk menukar tenaga mekanikal kepada atau daripada bentuk tenaga lain, contohnya motor elektrik menukar tenaga elektrik kepada tenaga mekanikal, penjana elektrik menukar tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik dan enjin haba menukarkan haba kepada tenaga mekanikal.[1][2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wilczek, Frank (2008). "Conservation laws (physics)". AccessScience. McGraw-Hill Companies. Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-07-19. Dicapai pada 2011-08-26.
  2. ^ "mechanical energy". The New Encyclopædia Britannica: Micropædia: Ready Reference. 7 (ed. 15th). 2003.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]