Tengkolok

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tengkolok "Solek Dendam Tak Sudah" yang dipakai oleh Yang di-Pertuan Agong Malaysia dalam istiadat pertabalan.
Koleksi tengkolok yang dipakai oleh hampir semua Raja-Raja Melayu Malaysia; Johor kelainan dengan adat bermahkota sultan Johor hasil pengaruh moden dari British.

Tengkolok (Jawi: تڠكولوق) atau tekuluk,[1] kuluk,[1] destar, [se]tanjak, bulang hulu dan setangan kepala[2] merupakan sejenis alas kepala yang dipakai secara tradisi dalam kalangan masyarakat Melayu; ia banyak dipakai kaum lelaki namun ada juga kaum wanita yang memakai ia jua.[1] Ia diperbuat daripada kain songket panjang yang dilipat-lipat dan diikat dalam gaya (solek) yang tertentu.

Pada zaman sekarang, tengkolok lebih banyak dipakai dalam majlis-majlis yang penuh adat istiadat, misalnya oleh kerabat diraja dan para hadirin dalam majlis istiadat diraja, dan oleh pengantin lelaki ketika majlis perkahwinan.

Nama نام[sunting | sunting sumber]

Mengikut Kamus Dewan, istilah "tengkolok", "destar", dan "setanjak"/"tanjak" adalah bersinonim; selain yang diterangkan di atas, perkataan "tengkolok" juga merujuk kepada "kain penutup kepala atau selubung (daripada sutera dll) yang dipakai oleh wanita"[2], pengertian tengkolok sebagai alas kepala wanita jarang digunakan hari ini melainkan di sesetengah tempat seperti di Jambi[1] mahupun secara penurunan melalui bahasa serumpun lain (misalnya tikuluak dalam bahasa Minangkabau). Kata dasar ia adalah "kuluk".

Akan tetapi, sesetengah pihak mengatakan bahawa tengkolok, destar, dan tanjak adalah berlainan dari segi jenis kain dan/atau ikatan walaupun sama kegunaannya, yang mana tengkolok merupakan alas kepala buatan kain bermutu yang lilitannya berlapis (tebal) dan meruncing ke atas; "destar" pula lilitannya rendah dan nipis berbanding tengkolok; "tanjak" pula lilitannya seperti tengkolok, tetapi kainnya lebih ringkas dan nipis.[3]

"Solek Balung Raja", destar Sultan Selangoryang dipakai sewaktu majlis pertabalan atau hari keputeraan baginda.

Sejarah سجاره[sunting | sunting sumber]

Tengkolok dicipta seawal-awalnya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Sebelum zaman itu, sudah menjadi kewajipan rakyat jelata untuk menutup kepala atau mengikat rambut panjang supaya kelihatan kemas apabila apabila menghadap raja. Masyarakat Melayu Melaka mendapat ikhtiar untuk menggunakan kain panjang berbentuk segi empat untuk dilipat-lipat dan diikat menjadi sejenis alas kepala yang kemas untuk dipakai dalam urusan rasmi. Ikatan kain ini lama-kelamaan makin lama makin cantik mengikut peredaran zaman, diolah dan diubah suai mengikut taraf pemakainya.[4]

Terdapat catatan dalam Sejarah Melayu berkaitan persalinan ini di mana diceritakan tindakan Raja Muhammad, anak kepada Sultan Mansur Syah yang mengakibatkan kemalangan membunuh Tun Besar, anak kepada bendahara Tun Perak berpunca dari bola disepak oleh Tun Besar terkena destar yang dipakai oleh Raja Muhammad sehingga jatuh ke tanah. Ini menyebabkan Raja Muhammad telah dipindahkan dan dimahkotakan sebagai raja di Pahang.[5]

Solek سوليق[sunting | sunting sumber]

Tengkolok boleh dibuat dalam pelbagai jenis bentuk dengan jenis dan corak kain yang berlainan mengikut taraf sosial pemakainya.[6] Nama am bagi bentuk tengkolok yang berlainan itu ialah "solek". Setiap solek tengkolok yang berlainan ini turut diberikan nama khas, misalnya: tengkolok yang dipakai oleh Yang di-Pertuan Agong Malaysia dalam majlis istiadat pertabalan sejak negara zaman kemerdekaan, dikenali sebagai "Solek Dendam Tak Sudah".

Setiap Raja Melayu masing-masing memakai solek tengkolok yang khusus. Misalnya, Sultan Selangor memakai "Solek Balung Raja" berwarna serba kuning emas ketika menghadiri majlis pertabalan atau hari keputeraan baginda.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

  • Tikuluak - hiasan kepala sejenis dalam kalangan masyarakat Minangkabau

Rujukan رجوكن[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Hartati M; Fatonah; Selfi Mahat Putri (2020). "Estetika Ragam Tengkuluk Pakaian Tradisional Masyarakat Melayu Jambi". JIUBJ. Universitas Jambi. 20 (2): 438–446.
  2. ^ a b Carian tengkolok di Pusat Rujukan Persuratan Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai pada 3 Mac 2011.
  3. ^ Stanjak, Tanjak, Destar, Tengkolok, Gemala Kasturi (blog), 11 Julai 2010. Diambil pada 3 Mac 2011.
  4. ^ Warisan Budaya Malaysia: Pakaian dan Perhiasan Masyarakat Melayu – Perhiasan Kepala, Perpustakaan Negara Malaysia. Diambil pada 3 Mac 2011.
  5. ^ http://www.dirajapahang.my/portaldiraja/?page_id=115
  6. ^ Tanjak Warisan Melayu, Resam Melayu. Diambil pada 3 Mac 2011.