Tengku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tengku Aishah Rohani
Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan
Tengku Ampuan Besar Negeri Sembilan
Pemerintahan29 Disember 2008 - kini
Didahului olehTunku Najihah binti Almarhum Tunku Besar Burhanuddin
Keputeraan (1951-06-19) 19 Jun 1951 (umur 68)
Batu Gajah, Perak
PasanganTuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir
AnakandaTunku Ali Redhauddin
Tunku Zain 'Abidin
Tunku Alif Hussein Saifuddin Al-Amin
Nama penuh
Tengku Aishah Rohani Binti Tengku Besar Mahmud
KerabatNegeri Sembilan
AyahandaTengku Besar Mahmud ibni Sultan Zainal Abidin
BondaTo’ Puan Hajjah Zainun Mariam binti Haji Su Mahmud
AgamaIslam

Tengku Aishah Rohani binti Tengku Besar Mahmud diputerikan pada 19 Jun 1951 dan merupakan permaisuri kepada Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-11 Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir. Gelarannya ialah Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan.

Biodata[sunting | sunting sumber]

Tuanku Aishah Rohani berasal dari kerabat diraja Terengganu dilahirkan di Batu Gajah, Perak, pada 19 Jun 1951. Ayahandanya ialah Tengku Seri Utama Raja, Tengku Besar Mahmud Sultan Zainal Abidin III dan Toh Puan Zainun Meriam Haji Su Mahmud.

Belajar di Sekolah Rendah Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu. Kemudian belajar di Sekolah Convent Taiping serta Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Nanas Kuala Lumpur.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Baginda pernah bekerja di sebuah bank di Kuala Lumpur. Ketika ini berkenalan dengan Tuanku Muhriz dan mendirikan rumah tangga pada 25 April 1974.

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Hasil perkahwinan dengan Tuanku Muhriz , mereka memperoleh tiga orang putera, Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin Muhriz, Tunku Zain Al-‘Abidin Muhriz, dan Tunku Alif Hussein Saifuddin Al-Amin.

Cancelor USIM[sunting | sunting sumber]

Pada 3 Disember 2011, Naib Canselor USIM, Profesor Datuk Dr. Muhamad Muda mewakili Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengumumkan lantikan tersebut.[1]Tuanku menjadi Canselor kedua Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Anugerah Darjah Kerabat[sunting | sunting sumber]

Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir telah menganugerahkan Darjah Kerabat Negeri Sembilan Yang Amat Dihormati D.K. (NS) kepada Tuanku Aishah Rohani . Majlis anugerah berlangsung di Dewan Istana Besar Seri Menanti pada 21 April 2009.

Pada 14 April 2009, Tuanku Aishah Rohani, dilantik dan ditabalkan sebagai Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Ke-11 di Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti. Majlis ini diadakan sebelum pertabalan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]