Tengku Zainab binti Tengku Mohammad Petra

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Raja Permaisuri Agong
Img queen6 2.gif
Tengku Zainab binti Tengku Sri Utama Raja Mohammad Petra
Raja Permaisuri Agong ke- 6
Yang di-Pertuan Agong Al-Marhum Tengku Yahya Petra Ibni Al-Marhum Sultan Ibrahim
Negeri Kelantan
Kelahiran (1917-08-07)7 Ogos 1917
Kelantan
Kemangkatan 10 Januari 1993(1993-01-10) (umur 75)
Istana Negeri, Kota Bahru, Kelantan
Mula jawatan 21 September 1975
Tamat jawatan 29 Mac 1979
Penyandang terdahulu Tunku Hajah Bahiyah binti Almarhum Tuanku Abdul Rahman
Penyandang kemudian Tengku Hajah Afzan binti Tengku Mohammad Panglima Perang


Al-Marhum Tengku Zainab binti Almarhum Tengku Sri Utama Raja Mohamed Petra, permaisuri Seri Paduka Baginda Sultan Yahya Petra dan bonda Sultan Kelantan Ke-28, KDYMM Sultan Ismail Petra, dilahirkan pada 7 Ogos 1917.Baginda merupakan puteri kepada YAM Tengku Sri Utama Raja Mohammad Petra bin YTM Tengku Petra Semerak Tengku Idris Ibni DYMM Sultan Ahmad Kelantan. Seri Paduka Baginda Tengku Zainab menerima pendidikan awal agama yang disediakan oleh ayahanda bonda baginda selain mendapat asuhan dan didikan tentang adat resam Melayu dan adat istiadat Diraja yang diwarisi dari zaman ke zaman. Baginda juga diajar oleh guru-guru agama yang terkenal di Kelantan.

Seri Paduka Baginda Tengku Zainab berkahwin dengan Seri Paduka Baginda Sultan Yahya Petra pada 4 Jun 1939. Baginda dilantik sebagai Tengku Ampuan Mahkota oleh KDYMM Sultan Ibrahim pada 9 Ogos 1956 dan pada hari yang sama baginda dikurniakan Darjah S.P.M.K. Baginda dilantik sebagai Raja Perempuan Kelantan pada 19 Julai 1960 dan bergelar Raja Perempuan Zainab II pada hari Seri Paduka Baginda Sultan Yahya Petra dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan. Baginda dianugerahkan Darjah Kerabat (D.K.) pada ulang tahun pertama keputeraan Sultan Yahya Petra.

Seri Paduka Baginda Tengku Zainab mengiringi Seri Paduka Baginda Sultan Yahya Petra ke luar negeri semasa baginda mengadakan lawatan rasmi ke beberapa negara. Ternyata lawatan sedemikian menyediakan ruang yang luas bagi baginda menyempurnakan tanggungjawab sebagai Raja Perempuan dan Raja Permaisuri Agong. Seri Paduka Baginda seorang yang murah hati dan gemar membuat kerja-kerja alam kebajikan untuk rakyat. Baginda pernah menjadi Presiden pelbagai pertubuhan sosial seperti pertubuhan Pandu Puteri Kelantan dan Institusi Wanita.

Seri Paduka Baginda Tengku Zainab menumpukan perhatian khas pada kerja-kerja rumah tangga seperti menghias istana dan menyediakan makanan untuk keluarga Diraja. Baginda sangat gemar membuat kerja-kerja pertukangan tangan, mengumpul barang-barang antik dan berkebun. Baginda mangkat pada 10 Januari 1993 di Istana Negeri ketika berusia 75 tahun.