Tentera Laut Diraja Kanada

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tentera Laut Diraja Kanada
Naval Ensign of Canada.svg
Bendera Tentera Laut Diraja Kanada
Aktif 1910–kini
Negara  Canada
Kesetiaan Elizabeth II, Ratu Kanada
Jenis Tentera laut
Keanggotaan 22,800 tentera
13,400 tentera tambahan
Sebahagian daripada Angkatan Tentera Kanada
Ibu pejabat Ibu Pejabat Pertahanan Negara
Cogan kata Ready Aye Ready
Musik Kawad "Heart of Oak"
Maskot SONAR (Anjing Newfoundland)
Perang/pertempuran Perang Dunia Pertama
Perang Dunia Kedua
Perang Korea
Perang Teluk
Perang Afghanistan
Operasi MOBILE
Komander
Panglima Tentera Laut Diraja Kanada General Thomas J. Lawson CMM, MSC, CD
Komander Tentera Laut Diraja Kanada Mark Norman CMM, CD


Tentera Laut Diraja Kanada (RCN) (Inggeris: Royal Canadian Navy, Perancis: Marine royale canadienne), secara rasminya Perintah Maritim dan dalam Bahasa Inggeris ialah Maritime Command (MARCOM), merupakan tentera laut Kanada. RCN juga adalah salah satu daripada Angkatan Tentera Kanada yang berpusat di Ibu Pejabat Pertahanan Negara. Tentera Laut Diraja Kanada mengendalikan 15 pejuang permukaan (3 pemusnah dan 12 kapal frigat), 4 kapal selam peronda, satu kapal sokongan dan 11 kapal peronda tidak bersenjata/latihan, serta beberapa kapal tambahan. Tentera Laut Diraja Kanada terdiri daripada 22,800 Tentera Biasa dan 13,400 kelasi dan telah disokong oleh 5,300 orang awam.[1] Naib Laksamana Mark Norman merupakan Komander Tentera Laut Diraja Kanada dan Ketua Kakitangan Tentera Laut kini.[2]

Tentera Laut Kanada telah ditubuhkan pada 1910 dengan nama Servis Tentera Laut Kanada,[3] kemudian Tentera Laut Diraja Kanada bergabung dengan Tentera Udara Diraja Kanada dan Tentera Darat Kanada menjadikannya sebagai Angkatan Tentera Kanada pada tahun 1968, selepas itu ia dikenali sebagai "Arahan Maritim" sehingga 2011 di mana RCN dipulihkan. Sepanjang sejarahnya, RCN telah berkhidmat di dalam Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua, Perang Korea, Perang Teluk dan banyak menyertai misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. group="a" name="ataglance">"Canada’s Navy at a Glance". National Defence and the Canadian Forces. 16 August 2011. Diarkibkan daripada original pada 17 August 2011.  Check date values in: |date=, |archive-date= (bantuan)
  2. group="a" name="vadm">"Senior Officer Biography: Vice-Admiral Norman M.A.G. , CMM, CD". Royal Canadian Navy. 2013-06-25. Dicapai pada 2013-07-13. 
  3. Gilbert Norman Tucker `The Naval Service of Canada: Its Official History` Ottawa, 1952