Terier Bedlington

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Terier Bedlington
Boutchie apres championnat 004.JPG
Seekor terier Bedlington kelabu
Nama lainTerier Rothbury
Terier Rodbery
Nama ringkasAnak biri-biri Rothbury
Negara asalEngland
Trait
Berat 17–23 lb (7.7–10.4 kg)
Tinggi Jantan 16.5 in (42 cm) lebih dipilih, 16–17.5 in (41–44 cm) boleh diterima
Betina 15.5 in (39 cm) lebih dipilih, 15–16.5 in (38–42 cm) boleh diterima
Bulu Keriting, bertekstur 'keriting halus' dengan toncet tersendiri
Warna Biru, hati, atau sawo matang, atau mana-mana daripada ini dengan titik sawo matang
Saiz perinduk 3–6[1] ekor anak anjing
Jangka hayat 13.5 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Terier Bedlington (Inggeris: Bedlington terrier), terier Rothbury (Inggeris: Rothbury terrier), atau terier Rodbury (Inggeris: Rodbury terrier) ialah satu baka anjing kecil dinamai sempena bandar perlombongan Bedlington, Northumberland di England Timur Laut. Pada asalnya dibiakbakakan untuk memburu haiwan perosak di tempat perlombongan, terier Bedlington sejak itu telah kerap digunakan dalam perlumbaan anjing dan dalam pertunjukan pengakuran, sebilangan sukan anjing, dan sebagai anjing teman. Ia berkait rapat dengan terier Dandie Dinmont, whippet dan anjing pemburu berang-berang.

Ia digambarkan sebagai kedua-dua baik dengan kanak-kanak dan "sesuai untuk membunuh mana-mana anjing lain seberatnya".[2] Ia mempunyai kemahiran renang kuat, boleh dibandingkan dengan yang pada anjing air seperti anjing Newfoundland, dan diperhatikan kerana sangat pantas dan mempunyai daya tahan tinggi. Anjing Bedlington diperhatikan kerana keserupaan penampilannya dengan anak biri-biri. Anjing ini mempunyai pewarnaan biru, hati atau pasir, ketiga-tiganya mungkin mempunyai titik sawo matang. Bulunya membentuk toncet di kepala anjing ini.

Pada asalnya diketahui sebagai terier Rothbury atau Rodbury, nama "terier Bedlington" tidak digunakan untuk baka ini sehingga 1825, tetapi sesetengah anjing mempunyai pedigri yang boleh dijejak semula seawal 1782. Pertunjukan anjing dengan kelas untuk terier Bedlington diadakan pada 1870 di Bedlington. Terier Bedlington ditunjukkan pada pertunjukan awal kerap dicelup untuk memperbaik penampilan bulunya. Pada 1948, seekor terier Bedlington dikenali kerana Roket Malam Permatang Batu memenangi yang terbaik dalam pertunjukan dalam Pertunjukan Anjing Westminster Kennel Club. Baka ini mempunyai contoh tinggi toksikosis kuprum, tetapi dengan pengecualian masalah mata, ia kebanyakannya bebas daripada aduan kesihatan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan NewTerrier tidak disediakan
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Modern tidak disediakan

Pautan luar[sunting | sunting sumber]