Terier Bedlington

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Terier Bedlington
Nama lainTerier Rothbury
Terier Rodbery
Rothbury's lamb
Negara asalEngland
Trait
Berat 17–23 paun (7.7–10.4 kg)
Tinggi Jantan 16.5 inci (42 cm) diutamakan, 16–17.5 inci (41–44 cm) diterima
Betina 15.5 inci (39 cm) diutamakan, 15–16.5 inci (38–42 cm) diterima
Bulu Keriting, bertekstur 'rapuh' dengan toncet tersendiri, tidak bersalin bulu, bau minimum
Warna Biru, hati, atau kuning pasir, atau mana-mana daripada warna ini dengan titik-titik sawo matang
Saiz perinduk 3–6 ekor[1]
Jangka hayat 13.5 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Terier Bedlington[a] ialah satu baka anjing kecil yang dinamai sempena bandar perlombongan Bedlington, Northumberland di England Timur Laut. Pada asalnya dibiakbakakan untuk berburu, terier Bedlington sejak itu telah kerap digunakan dalam perlumbaan anjing, banyak sukan anjing, serta dalam pertunjukan pengakuran dan sebagai anjing teman. Ia berkait rapat dengan terier Dandie Dinmont, whippet, dan anjing pemburu berang-berang.

Ia diperihalkan sebagai anjing sangat serba guna namun masih bercanggah. Ia mempunyai kemahiran renang berkuasa, dapat dibandingkan dengan yang pada anjing air seperti anjing Newfoundland, dan ketara kerana sangat pantas dan mempunyai daya ketahanan tinggi. Terier Bedlington terkenal kerana keserupaan penampilannya dengan anak biri-biri. Anjing ini mempunyai pewarnaan biru, hati, atau pasir, ketiga-tiganya mungkin mempunyai titik-titik sawo matang. Bulunya membentuk toncet di kepala anjing ini. Ia tidak bersalin bulu dan mempunyai bau minimum tetapi memerlukan penjagaan bulu mingguan untuk menanggalkan bulu mati.[2][3]

Pada asalnya dikenali sebagai terier Rothbury atau terier Rodbury,[b] nama "terier Bedlington" tidak digunakan untuk baka ini sehingga tahun 1825, tetapi sesetengah anjing mempunyai pedigri yang dapat dijejak kembali sejauh tahun 1782. Pertunjukan anjing pertama dengan kelas untuk terier Bedlington diadakan pada tahun 1870 di Bedlington. Terier Bedlington ditunjukkan pada pertunjukan-pertunjukan awal kerap dicelup untuk memperbaik penampilan bulunya. Pada tahun 1948, seekor terier Bedlington yang dikenali sebagai Rock Ridge Night Rocket memenangi best in show dalam Pertunjukan Anjing Westminster Kennel Club. Baka ini mempunyai angka tinggi bagi toksikosis tembaga, tetapi dengan pengecualian masalah mata, ia kebanyakannya bebas daripada aduan kesihatan.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jawi: تيريئر بيدليڠتن; bahasa Inggeris: Bedlington terrier
  2. ^ Jawi: تيريئر روتبري; تيريئر رودبري; bahasa Inggeris: Rodbury terrier; Rothbury terrier

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan NewTerrier tidak disediakan
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan MPLee(2001) tidak disediakan
  3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan LIFE tidak disediakan

Pautan luar[sunting | sunting sumber]