Terier Russell

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Terier Russell
Nama lainTerier Jack Russell FCI
Negara asalEngland
CatatanNegara pengembangan: Australia. Terier Russell FSS UKC dan AKC diterima ke dalam kedua-dua kelab kenel berdasarkan piawaian terier Jack Russell FCI.
Anjing (Canis lupus familiaris)

Terier Russell (bahasa Inggeris: Russell terrier) ialah satu baka terier pekerja putih dengan naluri tidak pernah puas untuk memburu buruan menggerunkan di bawah tanah. Baka ini diperolah daripada jurai keturunan terier pekerja rubah Reverend John Russell yang digunakan pada abad ke-19 untuk pemburuan rubah. Jurai keturunan pekerja rubah Reverend jauh lebih kecil daripada terier rubah pertunjukan dan selebih terier pekerja. Saiz terier Russell (10–12 in (25–30 cm)) digabungkan dengan dada kecil boleh jangkau dan boleh lentur menjadikannya saiz unggul untuk bekerja dengan cekap di bawah tanah. Bentuk badan segi empat tepat uniknya dengan badan sedikit lebih panjang daripada kaki menjadikannya berbeza daripada terier Parson Russell dan terier Jack Russell JRTCA. Terier Russell berasal dari England dengan Australia ditandai sebagai negara pengembangan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Burns, Patrick. "American Working Terriers". 2005. ISBN 1-4116-6082-X
  • Lucas M.C., Jocelyn M. "Hunt and Working Terriers" Pertama kali diterbitkan pada 1931. Dicetak semula pada 1979 oleh Tideline Books

Pautan luar[sunting | sunting sumber]