Terier Sealyham

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Terier Sealyham
Seekor terier Sealyham
Nama lainTerier sempadan Wales
Border terrier Wales
Terier Cowley
Negara asalWales
Trait
Berat Jantan 9 kilogram (20 lb)
Betina 8 kilogram (18 lb)
Tinggi 12 inci (30 cm)
Bulu Ganda
Warna Putih
Anjing (Canis lupus familiaris)

Terier Sealyham[a] ialah satu baka terier Wales jarang bersaiz kecil hingga sederhana yang berasal dari Wales sebagai anjing pekerja. Ia merupakan baka yang terutamanya bertubuh putih dan berbulu kasar yang dikembangkan pada pertengahan hingga lewat abad ke-19 oleh Kapten John Edwardes di Sealyham House, Pembrokeshire.

Ikutan Perang Dunia Pertama, kepopularannya meningkat dengan curam dan dikaitkan dengan bintang-bintang Hollywood dan anggota Keluarga Diraja British. Bilangannya menurun dengan ketara sejak itu sehingga baka ini tersenarai sebagai Baka Asli Rentan oleh The Kennel Club; angka terendah sepanjang zaman dicatatkan pada tahun 2008 apabila hanya 43 ekor anak anjing didaftarkan di United Kingdom. Penurunan ini telah diatributkan kepada kemasukan lampau baka-baka asing dan anjing pereka dan kebergunaan menurun terier Sealyham sebagai anjing pekerja.

Baka ini sama sesuai sebagai anjing keluarga atau terier pekerja dengan pelatihan betul. Ia terjejas akibat beberapa gangguan baka tertentu dengan hanya dua keadaan prevalen yang merupakan kehelan kanta dan mielopati degeneratif anjing. Sebuah ujian DNA kini tersedia untuk mengenal pasti anjing yang membawa gen yang menyebabkan kehelan kanta dan program pembiakbakaan dapat diselaraskan.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jawi: تيريئر سيليئم; Wales: daeargi Sealyham; bahasa Inggeris: Sealyham terrier

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Umum[sunting | sunting sumber]

Spesifik[sunting | sunting sumber]

  • Mason, W.E. (1915). Dogs of All Nations (dalam bahasa Inggeris). San Francisco: H. Judd.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Baka haiwan Wales