Terusan Kapal Manchester

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sebuah kapal kargo menuju ke barat, keluar daripada kunci Irlam ke arah Mersey dan Laut Ireland
Terusan di Barton-on-Irwell, pandangan ke tenggara dengan Terusan Bridgewater akueduk ayunan (kiri) dan Jambatan Ayunan Jalan Barton (kanan)

Terusan Kapal Manchester adalah sebuah terusan sungai sepanjang 36-batu (58 km) yang terletak di Barat Laut England. Ia telah direka bagi membolehkan bandar Manchester mendapat capaian terus ke laut. Terusan ini dibina antara tahun 1887 dan 1894 pada kos sebanyak £15 juta (£1.27 bilion setakat 2019), dan pada waktu itu ia merupakan terusan yang boleh dimudiki terbesar di dunia.

Secara umumnya, terusan ini mengikut laluan asal sungai Mersey dan Irwell, dan di sepanjang laluannya memiliki beberapa set kunci. Terusan ini boleh menguruskan satu julat kapal, bermula dari saiz kapal pantai sehingga ke kapal kargo antara benua, tetapi ia tidak cukup besar untuk semua kapal moden. Satu jalan keretapi dibina bagi mengangkut barang ke dan dari dok yang terleak di sebelah terusan.

Meskipun terusan ini tidak lagi dianggap sebagai satu laluan perkapalan yang penting, ia masih digunakan bagi mengangkut kira-kira enam juta tan muatan pada setiap tahun. Ia kini dioperasikan oleh pemilikan persendirian.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Nota
Bibliografi

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Leech, Sir Bosdin (1907), History of the Manchester Ship Canal (2 volumes), Sherratt & Hughes 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Canals of Britain