Tesco

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Koordinat: 51°42′18.89″N 0°1′36.37″W / 51.7052472°U 0.0267694°B / 51.7052472; -0.0267694

Tesco PLC
PLC تسكو
Jenis Umum terbatas perusahaan
Didagangkan sebagai LSE: TSCO
Industri eceran
Ditubuhkan 1919 (1919) (East London)
Pengasas Jack Cohen
Ibu pejabat Cheshunt, Broxbourne, Hertfordshire, England,
United Kingdom
Bilangan lokasi 6,351 toko (As of Apr 2012) (see table below)
Tempat dibekalkan sedunia
Perancang utama
Produk Cash & Carry/warehouse club, convenience/forecourt store, department store, discount department store, discount store, hypermarket/supercenter/superstore, other specialty, supermarket
Hasil £64.539 billion (2012)[1]
Pendapatan operasi £3.985 billion (2012)[1]
Pendapatan bersih £2.806 billion (2012)[1]
Jumlah aset £50.781 billion (2012)[1]
Jumlah ekuiti £17.775 billion (2012)[1]
Pekerja 519,671 (2012)[2]
Anak syarikat Tesco Stores Ltd., Tesco Bank,
Tesco Mobile
(amongst others)
Laman web tesco.com

Tesco plc adalah sebuah peruncit antarabangsa berpangkalan-British dan rangkaian runcit perdagangan umum. Ia peruncit terbesar British oleh kedua-dua jualan global dan bahagian pasaran tempatan dengan keuntungan melebihi £3 bilion. Ia pada masa ini adalah peruncit dunia ketiga terbesar berdasarkan pendapatan, di belakang Walmart dan Carrefour Perancis hanya kedua terbesar berdasarkan keuntungan, mendahului Carrefour. Pada asalnya mengkhusus dalam makanan dan minuman, ia telah mempelbagai kepada bahagian seperti pakaian, elektronik pengguna, perkhidmatan kewangan, telekomunikasi; insurans rumah, kesihatan dan kereta; pelan gigi, peruncitan dan menyewa DVD,[3] CD, muat turun muzik, perkhidmatan Internet, dan perisian.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tesco diasaskan oleh Jack Cohen di East End, London. Beliau merupakan seorang anak tukang jahit. Pada mulanya, beliau menjual pelbagai barangan di pasar Jalan Weel, Hackney. Selepas Perang Dunia Pertama berakhir pada tahun 1919, beliau menggunakan wang simpanannya untuk membeli gerai sendiri.

Jenama Tesco bermula tahun 1924 selepas membeli kedai teh daripada T.E Stockwell. Tesco adalah gabungan nama T.E Stockwell dan Cohen.

Pada tahun, 1929 Tesco dibuka di Burnt Ork, Edgware, London. Tesco di senarai Bursa Saham London pada 1947 sebagai Tesco Stores Holding, London.

Operasi UK[sunting | sunting sumber]

Tesco Clubcard[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Tesco Clubcard

Daripada pasar raya utama di UK, hanya Tesco, Iceland dan Sainsbury menawarkan satu skim kad kesetiaan kepada para pelanggan. Pelanggan boleh memungut satu mata Clubcard untuk setiap £1 (atau €1 di Ireland, RM2 di Malaysia) mereka membelanjakan dalam gedung Tesco, Tesco Petrol atau Tesco.com. Pelanggan boleh juga memungut mata dengan membayar dengan Tesco Credit Card, atau dengan menggunakan Tesco Mobile, Tesco Homephone, Tesco Broadband, produk terpilih Tesco Personal Finance atau rakan kongsi Clubcard, E.ON dan Avis. Setiap mata menyamakan untuk 1p menunggu apabila menebus atau 4p apabila digunakan dengan clubcard urus janji (tawaran untuk percutian, perjalanan hari, dan sebagainya). Mata Clubcard boleh juga ditukar kepada kupon-kupon yang ditebus untuk mata tambahan atau jumlah wang tunai.

Pemegang-pemegang menerima penyata suku tahunan Clubcard menawarkan kupon-kupon diskaun yang boleh dibelanjakan atau yang menunggu, dalam talian pada Clubcard yang pelbagai membincangkan.

Operasi luar negara[sunting | sunting sumber]

Tesco telah membina usahasama dengan Samsung Group di Korea Selatan, Charoen Pokphand di Thailand, di Poland, Jepun, China, Republik Czech, Perancis, Hungary, Republik Ireland, Slovakia dan Turki.

Malaysia[sunting | sunting sumber]

Tesco membuka gedung pertama di Malaysia pada 2002. Tesco Malaysia kini mengoperasi 30 gedung Tesco dan Tesco Extra. Tesco membina usahasama dengan Sime Darby yang memegang 30% saham.[4] Tesco turut mengambil alih Makro yang dijenama semula kepada Tesco Extra. Tesco Malaysia clubcard memperkenalkan Green ClubCard Points pada 2007 menjadikan Tesco Malaysia perniagaan antarabangsa Tesco pertama untuk memperkenalkan skim (Green ClubCard Points).[5]

Tanggungjawab sosial korporat[sunting | sunting sumber]

Tesco memiliki polisi korporat yang luas terhadap tanggungjawab sosial korporat. Tesco sentiasa menyediakan program-program untuk memberikan sokongan terhadap masyarakat serta komuniti setempat. Program-program yang sering diaturkan oleh Tesco dan yang paling kerap dilaksanakan adalah program 'Charity of The Year' di mana di dalam pengisian kempen ini, Tesco akan memilih sebuah rumah kebajikan untuk dijadikan rumah angkat bagi tempoh setahun di samping menjalankan pelbagai aktiviti mengutip derma sepanjang tempoh tersebut.

Di samping program 'Charity of The Year', Tesco turut terlibat secara aktif bersama-sama dengan masyarakat setempat di dalam pelbagai program yang dirancangkan. Antara inisiatif komuniti yang terbesar pernah dilangsungkan adalah 'Fiesta Tanglung' bersempena dengan Festival Musim Luruh Pertengahan dengan kerjasama Persatuan Penduduk. Selain itu, Tesco turut membangunkan sebuah pondok polis di Tesco Puchong bagi membantu polis untuk mencegah serta menangani gejala jenayah di kawasan tersebut.[1]

Kritikan[sunting | sunting sumber]

Pasar raya 'hyper market' dipertikaikan banyak pihak kerana menjejaskan perniagaan runcit di kawasan berhampiran. Oleh itu, Tesco dan lain-lain hyper market mensasarkan kawasan baru dan belum ada kedai runcit.

Pasar raya seperti ini dibimbangi akan menjadi pengawal industri negara, turun dan naik sesuatu barang. Setakat ini, Tesco telah berjaya menurunkan harga lebih 2000 barangnya dan membantu kerajaan mengawal harga pengguna. Contohnya isu gula pada tahun 2006 dan menurunkan harga selepas pengumuman kenaikan gaji kaki tangan kerajaan Malaysia pada Mac 2007.

Barang dari jenama dan produk tempatan serta Bumiputera dibenarkan beroperasi di sini. Tesco dilihat sebagai mesra produk tempatan dan bukan sebagai saingan.

Tesco.com[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Tesco.com

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan results tidak disediakan
  2. Tesco PLC (2012). "Tesco PLC Annual Review and Summary Financial Statement 2012" (PDF). Tesco PLC Annual Review and Summary Financial Statement 2012. Tesco PLC. Diperoleh pada 26 August 2012. 
  3. "Tesco DVD Rental". Tesco. Diperoleh pada 2006-07-27. 
  4. "Corporate information, Tesco Malaysia". Tesco Stores (Malaysia)Sdn Bhd. 21 April 2008. 
  5. Tesco: Interactive map

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Official
Critical sites