Theotokos

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Bonda dari Kazan

Theotokos [a] ( Greek : Θεοτόκος , Greek pronunciation: [θeoˈtokos] ) ialah gelaran Maria, ibu kepada Yesus, yang digunakan terutamanya dalam agama Kristian Timur . Terjemahan Latin: Dei Genitrix atau Deipara (kira-kira "Ibu bapa (fem.) Tuhan "). Terjemahan bahasa Inggeris yang biasa ialah "Bunda Allah" atau "Bunda Rahmat" – tetapi kedua-duanya mempunyai persamaan literal yang berbeza dalam bahasa Yunani, Μήτηρ Θεοῦ dan Θεοφόρος ("yang melahirkan seseorang yang merupakan Tuhan", "yang anaknya ialah Tuhan", masing-masing ). [1] [2]

Tajuk telah digunakan sejak abad ke-3, dalam tradisi Syriac (seperti Classical Syriac ) dalam Liturgi Mari dan Addai (abad ke-3) [3] dan Liturgi St James (abad ke-4). [4] Konsili Efesus pada tahun 431 M telah menetapkan bahawa Maria adalah Theotokos kerana anaknya Yesus adalah Tuhan dan manusia : satu pribadi ilahi dengan dua sifat (Tuhan dan manusia) secara intim dan kesatuan Hipostatik . [5] [6]

Gelaran Bunda Allah (Bahasa Yunani: Μήτηρ (τοῦ) Θεοῦ ) atau Ibu Tuhan yang Menjelma ; disingkat ΜΡ ΘΥ ( Latin Mater Dei ), paling kerap digunakan dalam bahasa Melayu bagi masyarakat Kristian [Sabah dan Sarawak], sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan padanan yang memuaskan bagi τόκος Yunani. Atas sebab yang sama, tajuk itu sering dibiarkan tidak diterjemahkan, sebagai "Theotokos", dalam penggunaan liturgi Ortodoks bahasa lain.

Terminologi[sunting | sunting sumber]

Theotokos ialah gabungan kata adjektif daripada dua perkataan Yunani Θεός "Tuhan" dan τόκος "bersalin, bersalin; zuriat". Parafrasa terdekat ialah "[dia] yang keturunannya adalah Tuhan" atau "[dia] yang melahirkan seorang yang adalah Tuhan". [7] Terjemahan bahasa Melayu yang biasa ialah "Ibu Tuhan, Bunda Allah"; Bahasa Latin menggunakan Deipara atau Dei Genitrix .

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • Anthropotokos
 • Pujian kepada Maria
 • Ibu Gereja
 • Keperawanan kekal Maria

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ English pronunciation: /ˌθəˈtks, ˌθə-, -ˈtɒ-, -kəs/; "Theotokos". Merriam-Webster.com Dictionary. "Theotokos". Dictionary.com Unabridged. Random House.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Ph. Schaff, H Wace Nicene and Ante-Nicene Fathers, II.XIV ("Excursus on the Word Θεοτόκος")
 2. ^ J.F. Bethune-Baker, Nestorius and His Teachings: A Fresh Examination of the Evidence (1998), p. 58
 3. ^ Addai and Mari, Liturgy of. Cross, F. L., ed. The Oxford Dictionary of the Christian Church. Oxford University Press. 2005. "Book for people in English". Kaldu.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-11-06. Dicapai pada 2013-11-03.
 4. ^ John Witvliet, "The Anaphora of St. James" in ed. F. Bradshaw Essays on Early Eastern Eucharistic Prayers, 1997. "CHURCH FATHERS: Divine Liturgy of St. James". Newadvent.org. Dicapai pada 2013-11-03.
 5. ^ Braaten, Carl E.; Jenson, Robert W. (2004). Mary, Mother of God. William B. Eerdmans Publishing Company. m/s. 84. ISBN 0-8028-2266-5.
 6. ^ "NPNF2-14. The Seven Ecumenical Councils - Christian Classics Ethereal Library". Ccel.org. 2005-06-01. Dicapai pada 2012-10-04.
 7. ^ J.F. Bethune-Baker, Nestorius and His Teachings: A Fresh Examination of the Evidence (1998), p. 58 ("who gave birth to one who was God", "whose child was God"). Pelikan, Jaroslav (1998). Mary Through the Centuries. Yale University Press. m/s. 55. ISBN 978-0-300-07661-5.

 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]