Tomorrow Never Dies

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Tomorrow Never Dies
Seorang lelaki memakai baju makan malam memegang pistol. Disisinya seorang wanita kulit putih dalam pakaian putih dan seorang asia memakai baju merah, berkilauan memegang pistol. DI latar belakang terdapat minotor dengan babak dalam filem, dua diatas menunjukkan seorang lelaki berkaca mata memegang baton. Di bawah skrin terdapat dua imej logo 007 dengan judul "Tomorrow Never Dies" dan kredit filem.
Poster pawagam British bagi Tomorrow Never Dies, oleh Keith Hamshere dan George Whitear
PengarahRoger Spottiswoode
PenerbitMichael G. Wilson
Barbara Broccoli
PenulisBruce Feirstein
Berdasarkanwatak James Bond oleh
Ian Fleming
Dibintangi olehPierce Brosnan
Jonathan Pryce
Michelle Yeoh
Teri Hatcher
Joe Don Baker
Judi Dench
Muzik olehDavid Arnold
SinematografiRobert Elswit
Disunting olehMichel Arcand
Dominique Fortin
Syarikat
penerbitan
PengedarUnited Artists
Mula ditayangkan
6 Disember 1997 (1997-12-06)(London, premiere)
12 Disember 1997 (UK)
Tempoh tayangan
119 minit
NegaraUnited Kingdom
Bahasabahasa Inggeris
Perbelanjaan$110 juta
Pecah panggung$333,011,068

Tomorrow Never Dies (bahasa Melayu harafiah Esok Tidak Pernah Mati) (1997) merupakan filem perisikan kelapan belas dalam siri James Bond, dan yang kedua yang dibintangi oleh Pierce Brosnan sebagai agen James Bond M16 fiksyen. Diarah oleh Roger Spottiswoode, dengan lakonlayar ditulis oleh Bruce Feirstein, filem ini menggambarkan Bond ketika dia cuba menghentikan mogul media gila kuasa dari mecipta peristiwa dunia untuk mencetuskan Perang Dunia III.

Filem ini dihasilkan oleh Michael G. Wilson dan Barbara Broccoli, dan yang merupakan filem James Bond pertama yang dihasilkan sejak kematian pengarah Albert R. Broccoli, yang filem ini berikan kredit pada kredit akhir filem. Lokasi penggambaran termasuk Perancis, Thailand, ]]Jerman]], Mexico dan Amerika Syarikat dan United Kingdom. Tomorrow Never Dies diterima meluas di box office dan menerima pencalonan Golden Globe disebalik review bercampur. Sungguhpun prestasinya di box office tempatan melepasi filem yang sebelumnya, filem GoldenEye,[1] ia merupakan satu-satunya filem Bond Pierce Brosnan yang tidak mendapat nombor satu pada box office, kerana ia ditayangkan pada hari yang sama dengan filem Titanic, tetapi sebaliknya nombor dua.[2]

Barisan pelakon[sunting | sunting sumber]

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

James Bond berusaha untuk menghentikan rancangan raja media bagi mencetuskan perperangan antara China dan UK sebagai cara untuk mendapatkan litupan media sejagat ekslusive.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]