Tooting Commons

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Koordinat: 51°25′54″N 0°9′33″W / 51.43167°N 0.15917°W / 51.43167; -0.15917

Fail:Tooting Bec Common south east segment 2007.jpg
The south east section of Tooting Bec Common

Tooting Commons terdiri dari dua kawasan tanah umum bersebelahan terletak di antara Balham, Streatham dan Tooting, di London barat daya: Tooting Bec Common dan Tooting Graveney Common.

Sejak 1996, mereka telah secara keseluruhan berada dalam London Borough of Wandsworth, yang telah mentadbirkan tanah umum sejak 1971 apabila sebahagian substantial Tooting Bec Common telah berada dalam London Borough of Lambeth bersebelahan. Wandsworth's Parks Department berterusan untuk menjelaskan dua ruang yang terpisah mengikut sejarah sebagai Tooting Common. Wandsworth Council berunding dengan komuniti tempatan melalui Tooting MAC. Tooting MAC (Management Advisory Committee) adalah suatu jawatankuasa sukarelawan yang bertemu pada asas bulanan. Semua orang dipersilakan menghadirinya. Perincian mesyuaratan MAC dapat ditemukan di mailing list archives.

Tooting Bec Common termasuk Tooting Bec Lido dan Tooting Graveney Common termasuk Tooting Bec Stadium.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tooting Bec Common dan Tooting Graveney Common, adalah peninggalan tanah umum yang sekali dipanjangkan sejauh Mitcham.

Tooting Bec Common — bahagian utara dan timur dari tanah umum - telah berada dalam kariah bersejarah Streatham, dan mengambil namanya dari pautan kawan ke Bec Abbey di Le Bec-Hellouin di Normandy. Di pelbagai puncak dalam sejarah tanah umum ini telah digelar Streatham Common, yang menyebabkan suatu kekeliruan dengna tanah lapang sebatu di timur nama itu. Tanah umum ini tidak bersebelahan secara lanjut pada kawasan yang kini digelar Tooting Bec, yang kelihatan mendapatkan namanya dari Tooting Bec Road.

Tooting Graveney Common berada di kariah Tooting dan sebaris nipis tanah umum lain berjalan ke arah selatan Church Lane terhadap River Graveney.

Sewaktu abad ke-19, tanah-tanah umum di Tooting telah dibahagikan dengna pembinaan jalan dan landasan kereta api - bermula dengan landasan West End of London and Crystal Palace Railway pada 1855, dan landasan London, Brighton and South Coast Railway ke arah utara — selatan yang dibuka pada 1861 dan telah dilebarkan lanjut pada 1901 selepas ini menjadi landasan utama ke Brighton. Tanah umum ini hari ini berlanjuran dibahagikan ke dalam pelbagai parcel dengan pautan-pautan angkutan sibuk ini.

Tooting Bec Common, terdiri hampir 152 ekar (62 he), adalah salah satu dari tanah umum pertama yang mana Metropolitan Board of Works mengambil tindakan untuk mengekalkan Metropolitan Commons Act of 1866 berikut apabila pada 1873 ia memperolehi hak asasi manorial untuk £13,798. Pada 1875 MBW memperolehi Tooting Graveney Common 66 ekar (27 he) untuk £3,000.

Jalan menandakan sempadan di antara dua tanah umum (dan sempadan kariah bersejarah di antara Streatham dan Tooting) digelar Doctor Johnson's Avenue. Ini terdahulunya jalan luar bandar mengarah dari Streatham Place, dan Doctor Johnson terkenal dengan telah berjalan di sini secara sering sementara melawat Hester Thrale.

Tooting Bec Common termasuk sebilangan barisan rasmi pokok - yang pertama sebarang barisan pokok dirakam adalah sebarisan pokok oak untuk memperingati suatu lawatan oleh Elizabeth I pada 1600. Dengan kehilangan pokok elm di sepanjang Tooting Bec Road ke Dutch Elm Disease, kebanyakan pelancong kini lebih lanjut menyedari bekas penanaman zaman Victorian pokok berangan kuda di sempadan, tetapi ada sesetengah pokok yang lebih tua - terutamanya pokok oak yang selari dengan Garrad Road yang adalah pengganti-pengganti pada suatu barisan pokok pertama dirakam pada abad ke-17.

Pada 1990an persimpangan Tooting Bec Road dan Church Lane telah dibesarkan, mencerobohi pada tanah umum. Beberapa sahaja meter rumput di belakang rel bekas Tooting Bec Mental Hospital (dibangunkan semula sebagai oembangunan tempatan kediaman Heritage Park) kini sebahagian dari tanah umum dengan pertukaran untuk tanah yang telah hilang.

Hidupan liar dan ekologi[sunting | sunting sumber]

Kedua-dua tanah umum diakui sebagai menjadi kepentingan Site of Metropolitan untuk Greater London oleh kerana mereka termasuk sebilangan pembiakan hidupan liar yang jarang. Walaupun kawasan hutan jarang. Walaupun kawasan hutan jarang adalah paling ketara, kawasan-kawasan tidak diperbaiki padang rumput asid adalah sebenarnya lebih jarang.