Tridacna squamosa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Tridacna squamosa
Tridacna squamosa concha.png
CITES Appendix II (CITES)[2]
Pengelasan saintifik e
Templat taksonomi hilang (baiki): Tridacna
Spesies:
Nama binomial
Tridacna squamosa
Lamarck, 1819
Sinonim
 • Tridacna (Chametrachea) squamosa Lamarck, 1819 · alternate representation
 • Tridacna lamarcki Hidalgo, 1903(synonym - pars)
Tridacna squamosa
Tridacna squamosa concha.png
CITES Appendix II (CITES)[2]
Pengelasan Saintifik edit
Alam: Animalia
Filum: Mollusca
Kelas: Bivalvia
Order: Cardiida
Keluarga: Cardiidae
Subfamili: Tridacninae
Genus: Tridacna
Spesies:
T. squamosa
Nama Binomial
Tridacna squamosa

Lamarck, 1819
Sinopsis
 • Tridacna (Chametrachea) squamosa Lamarck, 1819 · alternate representation
 • Tridacna lamarcki Hidalgo, 1903(synonym - pars)

Tridacna squamosa, yang juga dikenali sebagai kerang gergasi bergalur dan kerang bersisik, ialah spesies bivalve dalam keluarga Cardiidae . [1] [3]

Ia adalah salah satu daripada beberapa spesies kerang besar yang berasal dari terumbu karang cetek di Pasifik Selatan dan Lautan Hindi . Ia dibezakan oleh tepi bergalur besar seperti daun pada cangkerangnya yang dipanggil 'scutes' dan bukaan byssal yang kecil berbanding dengan ahli subfamili Tridacnindae yang lain. Warna biasa mantel terdiri daripada coklat dan ungu kepada hijau dan kuning yang disusun dalam corak linear memanjang atau seperti tompok. Tridacna squamosa tumbuh hingga 40 sentimeter (16 in) merentasi.

Sessile pada masa dewasa, tisu mantel kerang bertindak sebagai habitat untuk alga dinoflagellate sel tunggal simbiotik ( zooxanthellae ) dari mana ia mendapat sebahagian besar pemakanannya. Pada siang hari, kerang merentangkan tisu mantelnya supaya alga menerima cahaya matahari yang mereka perlukan untuk berfotosintesis .

Julat[sunting | sunting sumber]

Habitat semula jadi menjangkau dari Afrika Selatan ke Laut Merah dan ke Kepulauan Marshall .

Dalam kurungan[sunting | sunting sumber]

Tridacna squamosa kadangkala disimpan di dalam akuarium, di mana ia memerlukan penjagaan yang sederhana. Spesies ini adalah ahli Tridacnidae yang agak tahan lasak.

Jumlah cahaya yang sederhana diperlukan oleh spesies ini kerana ia bergantung pada zooxanthellae untuk sebahagian daripada pemakanannya. Dinoflagellata ini menggunakan mantel sebagai habitat. Walau bagaimanapun, ia tidak bergantung kepada fotosintesis ini seperti tridacnids lain seperti Tridacna crocea atau T. maxima, dan ia juga memakan fitoplankton untuk melengkapkan dietnya.

Tridacna squamosa ialah organisma yang aman dan tidak membahayakan organisma lain, di alam liar atau sebaliknya. Walaupun keupayaannya untuk menutup sepenuhnya, anemone, triggerfish dan buntal mungkin menjadi pemangsa dalam persekitaran domestik. Ia juga disyorkan bahawa mereka tidak disimpan dengan anemone kerana anemone mungkin bergerak dekat dengan kerang dan menyengat atau memakannya. Kerang hendaklah diperiksa untuk siput Pyramidellidae dan dikuarantin, jika boleh, sebelum dimasukkan ke dalam akuarium.

Dalam akuarium, ia harus disimpan lebih rendah dalam paparan dan walaupun sesetengah spesimen lebih suka berbaring di substrat, mereka kadang-kadang akan memasang benang byssal mereka pada batu di atas substrat.

Semua kerang memerlukan kualiti air yang baik hingga cemerlang, tetapi boleh membantu mengurangkan tahap nitrat dalam sistem. Kerang diperhatikan untuk mengambil nitrat bebas ke tahap tertentu.

Status pemuliharaan[sunting | sunting sumber]

IUCN menyenaraikan kerang ini sebagai berisiko rendah, tetapi bergantung kepada usaha pemuliharaan. [1] Spesies ini disenaraikan dalam Lampiran II Konvensyen Perdagangan Antarabangsa dalam Spesies Terancam (CITES) yang bermaksud perdagangan antarabangsa (termasuk bahagian dan derivatif) dikawal. [2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d Wells, S. (1996). "Tridacna squamosa". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN. 1996: e.T22140A9362870. doi:10.2305/IUCN.UK.1996.RLTS.T22140A9362870.en. Dicapai pada 20 November 2021. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "iucn status 20 November 2021" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "iucn status 20 November 2021" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "iucn status 20 November 2021" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 2. ^ a b c "Appendices | CITES". cites.org. Dicapai pada 2022-01-14. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "CITES" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "CITES" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 3. ^ MolluscaBase eds. (2022).
 • Rosewater, J. (1965). Keluarga Tridacnidae di Indo-Pasifik. Indo-Pasifik Mollusca 1(6): 347-408
 • Steyn, DG & Lussi, M. (1998) Kerang Marin Afrika Selatan. Panduan Pemungut Berilustrasi untuk Kerang Pantai. Penerbit Ekogilde, Hartebeespoort, Afrika Selatan, ii + 264 ms.
 • Rosenberg, G. 1992. Ensiklopedia Kerang. Dorset: New York. 224 ms
 • Liu, JY [Ruiyu] (ed.). (2008). Senarai semak biota marin laut China. Akhbar Sains China. 1267 hlm
 • Branch, GM, Griffiths, CL, Branch, ML & Beckley, LE (2010). Dua Lautan. Panduan kepada hidupan marin di selatan Afrika. Edisi semakan. David Philip: Cape Town.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]