Trinity-Bellwoods

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Koordinat: 43°38.8′N 79°24.5′W / 43.6467°N 79.4083°W / 43.6467; -79.4083

Trinity-Bellwoods
Kawasan kejiranan
Latar langit di Trinity-Bellwoods
Lokasi Trinity-Bellwoods
Lokasi Trinity-Bellwoods
Negara Bendera Kanada Kanada
Wilayah  Ontario
Bandar Toronto Flag.svg Toronto
Pentadbiran
 • Anggota Dewan Bandar Raya Joe Pantalone
 • M.P. Persekutuan Olivia Chow
 • M.P.P. Wilayah Rosario Marchese

Trinity–Bellwoods adalah sebuah kawasan kejiranan kawasan dalam bandar di Toronto, Ontario, Kanada. Ia berbatasan di timur dengan Bathurst Street, di utara dengan College Street, di selatan dengan Queen Street West, dan dengan Dovercourt Road di barat. Ia mempunyai komuniti Portugis (kebanyakan dari pulau Azores dan Madeira) dan Brazil yang besar, dan banyak perniagaan orang Lusitania Kanada terletak di sepanjang Dundas Street West, berlanjutan barat ke dalam Little Portugal; bahagian ini selanjutnya barat di sepanjang Dundas secara sesuai digelar Rua Açores.

Sifat[sunting | sunting sumber]

'Old Trin' Trinity College on Queen St at top of Strachan Ave, 1928

Kawasan kejiranan ini mendapatkan namanya dari Trinity Bellwoods Park, dibina di bekas gaung Garrison Creek. Berbatasan di utara dengan Dundas Street West dan selatan dengan kawasan Queen Street West, taman ini selanjutnya dapat dicapai dari jalan raya pejalan kaki utama dan kayuh basikal utama. Dan ia berbatasan di timur dan barat dengan jalan-jalan kediaman sunyi. Sewajarnya, taman ini mempunyai sebuah "kawasan pendungian" semula jadi yang besar. Taman ini juga memperuntukkan sejulat persekitaran, termasuk gelanggan tenis, sebuah taman permainan, sebuah gelanggang hoki, sebuah mangkuk berjalan anjing, sejulat meja-meja perkelahan, sebuah rumah hijau, sebuah pusat komuniti, dan sebuah kolam renang. Gagang panci barat laut adalah tepat mengenai sasaran pada sebuah pasar petani pada waktu petang hari Selasa dari musim bunga hingga musim luruh.

Taman ini adalah tapak terdahulunya Trinity College, salah satu dari kolej yang kini mendirikan University of Toronto. Bangunan koleh, yang diselesaikan pada 1852, berdiri lebih kurang di tengah-tengah taman, dan tetap berada di sana hanya 100 lebih tahun.

Pada 1900, kolej dan persekitaran cantiknya menarik pembagunan kediaman. Banyak dari jalan-jalan sekeliling dipenuhi dengan rumah-rumah tinggi dan sempit sifat gaya "bay and gable" atau "gothic revival" dari banyak dari stok perumahan Toronto dari zaman itu. Sebilangan rumah halus dari zaman itu tersebar di sepanjang kawasan kejiranan.

Sewaktu Zaman Meleset, banyak dari penduduk WASP asal pindah di tempat lain atau membahagikan rumah mereka, dan kawasan kejiranan ini menjadi sebuah tapak mendarat untuk para pendatang dari pelbagai warga negara, memuatkan suatu corak untuk enam atau tujuh dekad berikut. Gelombang-gelombang peneroka pertama adalah orang Polish atau Ukrain. Pada 1960an, kawasan ini menjadi masyhur di kalangan pendatang dari Portugal yang kini mentakrifkan sifat kawasan kejiranan. (Meskipun, ia harus diadakan dalam fikiran kita bahawa bahasa bukan Inggeris pertama di kawasan kejiranan ini adalah bahasa Cina; walaupun penduduk etnik Portugis melebihi orang Cina sebanyak 17%.)

Perniagaan-perniagaan di sepanjang Ossington Avenue hanya di utara Queen Street telah berubah pada dekad terdahulunya, dengan bekas bar-bar sukan dan kelab sosial menjadi restoran, bar dan kedai kopi mengikut perkembangan fesyen. Sesetengah dari perubahan ini adalah oleh kerana sewa komersial yang lebih tinggi di sepanjang Queen Street berkaitan dengan harta tanah Ossington Avenue. Kadaran perubahan tinggi ke dalam bar dan kebisingan lewat malam yang mengiringi menyepatkan perhentian diperintah dewan bandar raya pada perubahan dan lesen-lesen menghidang minuman keras di sepanjang Ossington.

Tanda tempat[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]