Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tuanku Syed Faizuddin Putra
Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perlis Indera Kayangan
Raja Muda Perlis
Pemerintahan1 Ogos 2000 - kini
Didahului olehTuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail
Keputeraan(1967-12-30)30 Disember 1967 (Umur 52)
Hospital Besar, Alor Setar, Kedah, Malaysia
PasanganTuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil
(k.1994)
AnakandaYAM Sharifah Khatreena Nuraniah
YAM Sharifah Farah Adriana
YAM Syed Sirajuddin Areeb Putra
Nama penuh
Yang Amat Mulia Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jalamullail
Nama diraja
Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail
KerabatIstana Arau, Arau, Perlis
AyahandaTuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalulail
BondaTengku Fauziah binti Almarhum Tengku Abdul Rashid
AgamaIslam

Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullai merupakan Raja Muda Perlis sekarang yang merupakan anakanda pertama dan berdua baginda putera sulung kepada Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail dan Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah binti Al-Marhum Tengku Abdul Rashid. Tuanku Syed Faizuddin (dilahirkan pada (1967-12-30)30 Disember 1967 di General Hospital, Alor Setar, Kedah, Malaysia).

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Baginda menuntut di Sekolah Rendah Kebangsaan Putra, Kangar, Perlis pada 1974 dan peringkat menenagh pada tahun 1980 di Sekolah Menengah Derma, Kangar, Perlis. Baginda selepas itu menyambung pengajian di Sekolah Menengah Kebangsaan Penang Free, Pulai Pinang tahun 1983. Kemudian menuntu di Carey Grammar School, Melbourne, Australia. pada tahun 1989, Tuanku Syed Faizuddin kemudian melanjutkan di La Univesitiy, Bundoora, Melbourne dengan memperolehi ijazah Sarjana Muda Ekonomi (B.Ec.).

Pelantikan[sunting | sunting sumber]

Baginda telah dilantik sebagai Pemangku Raja Perlis pada 12 Disember 2001 selama lima tahun apabila DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail dilantik sebagai Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong ke-12 Persekutuan Malaysia. Tuanku Syed Faizuddin telah dilantik oleh Seri Paduka Yang Dipertuan Agong sebagai Canselor Universiti Malaysia Perlis yang pertama pada 1 September 2003.

Kegiatan[sunting | sunting sumber]

Baginda juga bergiat aktif dalam pelbagai bidang Tuanku Syed Faizuddin merupakan peneraju Rejimen 504 Askar Wataniah sebagai Komander berpangkat Brigedier Jeneral. Baginda juga merupakan Yang Dipetuan Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan. Baginda juga adalah Penaung bagi Persatuan Aumuni La Trobe University Malaysia (PALTUM), Persatuan Bulan Sabit Merah Cawangan Perlis, Presiden Kelab Golf Putra Perlis, Malaysia Chefs Association, Projek Bola Sepak kena Persatuan Boling Padang Perlis, serta Pertubuhan Jemaah Dato'-Dato' Perlis.

Kerabat dan Kelurga[sunting | sunting sumber]

Tuanku Syed Faizuddin telah mendirikan rumahtangga dengan Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah pada 9 Mei 1994. Kini Permasuri baginda menjadi Raja Puan Muda Perlis. Baginda dikurniakan dua seorang puteri dan satu seorang putera, Yang Amat Mulia Sharifah Khatreena Nuraniah, Yang Amat Mulia Sharifah Farah Adriana dan Yang Amat Mulia Syed Sirajuddin Areeb Putra.

Nama Keputeraan Tempat Keputeraan Umur
Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis
Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Binti Dato' Khalil
(1970-03-28)28 Mac 1970 Hospital Besar Kuala Lumpur, Malaysia 50 tahun, 4 bulan dan 14 hari
Yang Amat Mulia Sharifah Khatreena Nuraniah (1995-02-10)10 Februari 1995 Hospital Pantai Kuala Lumpur, Malaysia 25 tahun, 6 bulan dan 1 hari
Yang Amat Mulia Sharifah Farah Adriana (2001-03-04)4 Mac 2001 Zolikerbery Hospital, Zurich 19 tahun, 5 bulan dan 7 hari
Yang Amat Mulia Syed Sirajuddin Areeb Putra (2009-04-12)12 April 2009 Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar, Perlis 11 tahun, 3 bulan dan 30 hari

Rujukan[sunting | sunting sumber]