Tupai Kinabalu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tupai Kinabalu
Pengelasan saintifik


Tupai Kinabalu (bahasa Inggeris: Kinabalu Squirrel) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Callosciurus baluensis. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Tupai Kinabalu boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Tupai Kinabalu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Tupai Kinabalu adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Tupai Kinabalu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Tupai Kinabalu berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Tupai Kinabalu akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Tupai Kinabalu merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]