Ubi badak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ubi badak
Starr 061106-1435 Dioscorea alata.jpg
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
D. alata
Nama binomial
Dioscorea alata
Sinonim[2], [3]

Ubi badak (nama saintifiknya Dioscorea alata[4], adalah spesies ubi yang tumbuh bawah tanah dan boleh di makan. Ia juga dikenali dengan nama Ubi kenduduk, Ubi kelebang, Ubi ular, Ubi tiang, Ubi teropong, Ubi nasi, Ubi butung, Ubi lilin, Ubi merah, Ubi menjangan, ubi sekok, atau Ubi manis.[5] Ia memiliki warna ungu terang. Ia kadang-kala dikelirukan dengan ubi stela (Ipomoea batatas). Ia berasal dari tropika Asia, D. alata telah dikenali sejak zaman silam.[6]

Nama biasa[sunting | sunting sumber]

Oleh kerana ia telah tersebar semulajadi sepanjang kawasan tropika Amerika Selatan, Afrika, Australia, tenggara Amerika Syarikat, D. alata memiliki nama biasa berlainan di kawasan tersebut. Dalam bahasa Melayu-Polynesian *qube / *ubi boleh dibentuk secara linguistik sebagai perkataan Proto-Melayu-Polynesian bagi D. alata,[7] dan perkataan darinya didapati sepanjang julat geografi tersebar luas keluarga bahasa ini, sungguhpun dalam bahasa anak ia biasanya menjadi umum atau dipindah pada tanaman akar yang lain. Sebagai contoh termasuk bahasa Tagalog ube atau ubi, bahasa Indonesian dan Melayu ubi**, bahasa Malagasy ovy** , bahasa Fiji uvi, bahasa Tongan ʻufi, bahasa Samoan ufi**, termasuk juga bahasa Māori dan bahasa Hawai uhi. D. alata merupakan salah satu tanaman kanoe yang dibawa oleh penduduk Polynesian bersama mereka apabila mereka menetap di pulau yang baru.
** Tidak khususu bagi D.alata

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Masakan[sunting | sunting sumber]

Sekeping kek yang diperbuat dari ubi ungu.
Dioscorea alata ubi, bahagian tumbuhan yang boleh di makan.
Ubi ungu yang masak.
Kek gulung Ube-Macapuno.

Ia juga berguna untuk menghasilkan kanji.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • "Dioscorea alata". Integrated Taxonomic Information System. Dicapai pada 18 February 2006.
  1. ^  Dioscorea alata was first described and published in Species Plantarum 2: 1033. 1753. "Name - Dioscorea alata L." Tropicos. Saint Louis, Missouri: Missouri Botanical Garden. Dicapai pada May 26, 2011.
  2. ^ "The Plant List: A Working List of All Plant Species".
  3. ^ Mansfeld's World Database of Agricultural and Horticultural Crops.
  4. ^ DNA VARIATIONS WITHIN YAM CULTIVARS (DIOSCOREA SPP) AS INDICATED BY RAPD ANALYSIS.
  5. ^ ©Hak Cipta Terpelihara 2008 - 2014 Dewan Bahasa dan Pustaka.
  6. ^  GRIN (May 9, 2011). "Dioscorea alata information from NPGS/GRIN". Taxonomy for Plants. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland: USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Dicapai pada May 26, 2011.
  7. ^ Blust, Robert (2010). Trussel, Stephen (penyunting). "Austronesian Comparative Dictionary, web edition: *qubi yam: Dioscorea alata Linn". http://www.trussel2.com/ACD. Dicapai pada 23 August 2013. Pautan luar dalam |website= (bantuan)[]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]