Ultraman Max

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ultraman Max
Maxposter.jpg
Lembar iklan promosi
Format Tokusatsu
Pencipta Tsuburaya Productions
Pengarah Shusuke Kaneko
Hirochika Muraishi
Kengo Kaji
Futoshi Sato
Takeshi Yagi
Takashi Miike
Hideaki Murakami
Akio Jissoji
Hiroaki Tochihara
Toshiyuki Takano
Toshihiro Iijima
Kenji Suzuki
Dibintangi Sota Aoyama
Hitomi Hasebe
Kai Shishido
Hikari Mitsushima
Negara asal Bendera Jepun Jepun
Bahasa Jepun
Bilangan episod 39
Penerbitan
Penerbit Takeshi Yagi
Tempoh siaran 24 min per episod
Penyiaran
Saluran asal Jepun Chubu-Nippon Broadcasting Co., Ltd.
Siaran asal 2 Julai 200525 Mac 2006
Kronologi
Mengikuti Ultraman Nexus
Diikuti oleh Ultraman Mebius
Pautan luar
Tapak sesawang rasmi

Ultraman Max (ウルトラマンマックス, Urutoraman Makkusu) ialah sebuah siri TV Ultraman yang diterbit oleh Tsuburaya Productions dan Chubu-Nippon Broadcasting Co., Ltd.. Rancangan ini mengembalikan formula seekor raksasa baru per episod yang tidak diamalkan Ultraman Nexus, di samping juga beberapa pelakon lama dari siri Ultraman pertama dan juga raksasa-raksasa lama dari siri Ultra terdahulu.

Seperti wira-wira Ultra yang terdahulu, Ultraman Max berasal dari Nebula M78 dan disokong oleh pasukan DASH (Defense Action Squad Heroes), sebuah cawangan UDF (United Defense Federation). Nama perumah manusianya ialah Touma Kaito. Ultraman Max direka berasaskan Ultraseven dan mempunyai dua senjata utama, iaitu "Meriam Maxium" yang ditembak dari tangan kirinya, dan "Pedang Maxium" yang berbentuk pemotong bumerang yang dipegang tangan.

Serang lagi Ultraman yang dikenali sebagai Ultraman Xenon, atau Janos, muncul buat kali pertama dalam episod 13, dan sekali lagi dalam episod 39. Ketika Ultraman Xenon sedang memanggil senjata baru dari angkasa untuk melawan Zetton, dia diserang Zetton hingga menyebabkan senjata tersebut mencamtumkan dirinya dengan pergelangan tangan kanan Max. Ultraman Max seterusnya menggunakan senjata baru itu yang dikenali sebagai "Galaksi Max" untuk memusnahkan Zetton.

Pasukan DASH bermarkas di Base Titan yang terletak di sebuah pelabuhan. Mereka berlengkapkan sebuah pesawat induk bernama Dash Mother yang melancarkan tiga lagi pesawat kecil iaitu Dash Bird 1, 2 dan 3.

Pasukan DASH juga ada operator robot yang dikenali sebagai ELLY, yang perlahan-lahan mempelajari kelakuan manusia. Elly didampingi sebiji robot berbentuk bola bernama Koko yang menghasilkan bunyi nyaring apabila membalas soalan.

Siri Ultraman Max merupakan kali pertama seorang rakyat asing menjadi anggota rasmi sesebuah pasukan pembantu Ultraman. Namanya ialah Sean White, lakonan Sean Nichols yang terkenal di Jepun kerana mengacara sebuah rancangan kanak-kanak popular berjudul Eigo de Asobo.