UnionPay

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
UnionPay
Awam
IndustriPerbankan, Kewangan
Ditubuhkan26 Mac 2002; 20 tahun yang lalu (2002-03-26)
Ibu pejabatPudong, Shanghai, China
Laman sesawang rasmi
www.unionpayintl.com/en/

UnionPay (Cina ringkas: 银联pinyin: Yínlián), juga dikenali sebagai China UnionPay (Cina ringkas: 中国银联pinyin: Zhōngguó Yínlián) atau dengan singkatannya, CUP, ialah sebuah syarikat perkhidmatan kewangan China yang beribu pejabat di Shanghai, China. Ia menyediakan perkhidmatan kad bank dan skim kad utama di tanah besar China. Ditubuhkan pada 26 Mac 2002, China UnionPay adalah persatuan bagi industri kad perbankan China, yang beroperasi di bawah kelulusan Bank Rakyat China (PBOC, bank pusat China).[1] Ia juga merupakan satu-satunya rangkaian antara bank di China yang menghubungkan semua mesin juruwang automatik (ATM) semua bank di seluruh negara. Ia juga pemindahan dana elektronik pada rangkaian jualan (EFTPOS).

Ia merupakan pertubuhan pembayaran kad terbesar (kad debit dan gabungan kad kredit) di dunia yang menawarkan pembayaran mudah alih dan dalam talian[2] berdasarkan jumlah nilai transaksi pembayaran, di hadapan Visa dan Mastercard.[3][4]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

UnionPay di pintu dewan makan.

Dengan persetujuan Bank Rakyat China, China UnionPay dilancarkan pada 26 Mac 2002 di Shanghai oleh PBOC Gubernur Dai Xianglong, Bank Industri dan Komersial China, Bank Pertanian China, Bank of China dan Bank Pembinaan China berkhidmat sebagai ahli pertamanya.[5] Walau bagaimanapun, konsep rangkaian kad bank Cina bersatu bermula pada tahun 1993, dengan pembentukan "Projek Kad Emas" yang dianjurkan oleh Presiden China ketika itu Jiang Zemin. UnionPay dianggap keturunannya, walaupun percubaan untuk menyatukan pelbagai kad kredit dan rangkaian antara bank China telah dilaksanakan sejak tahun 1990-an.[6]

Pada tahun 2014, UnionPay dilaporkan telah menyumbang kepada penerbangan modal dari China melalui operasi depan kedai yang tidak terkawal di Macau.[7]

Perikatan global[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2005, UnionPay menandatangani perjanjian dengan rangkaian pembayaran lain untuk meningkatkan penerimaan di seluruh dunia. Beberapa contoh utama termasuk:

  • Discover
  • RuPay di India
  • JCB di Jepun
  • BC Card di Korea Selatan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Introduction - UnionPay International". www.unionpayintl.com. Dicapai pada 2018-04-19.
  2. ^ "UnionPay offers secure and convenient payment service for Chinese students studying abroad". www.unionpayintl.com.
  3. ^ "UnionPay takes top spot from Visa in $22 trillion global cards market - RBR". Finextra Research (dalam bahasa Inggeris). 22 July 2016.
  4. ^ Inc., Moxian,. "Moxian, Inc. Signs Cooperation Agreement with China UnionPay Subsidiary -- Beijing Chinaums". www.prnewswire.com (dalam bahasa Inggeris).CS1 maint: extra punctuation (link)
  5. ^ Dai Xianglong (26 March 2002). "Remarks by Mr. Dai Xianglong, Governor of the PBC at the Opening Ceremony of China Unionpay". People's Bank of China. Dicapai pada 27 September 2009.
  6. ^ Pomfret, James (11 March 2014). "Special Report: How China's official bank card is used to smuggle money". www.reuters.com. Thomson Reuters. Diarkibkan daripada yang asal pada 2015-12-03. Dicapai pada 11 March 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]